25 September 2016

Tester Kit Minyak Wangi De'Xandra

Assalamualaikum.

Tester Minyak Wangi De'Xandra. Hi awak! Kemarin lepas i ada kongsi Minyak Wangi De'Xandra i yang ke-3 kan. Ok. Awak-awak patut cuba. Then kat sini, i nak kongsi dengan korang, botol-botol kecik itu adalah tester minyak wangi de'xandra ni. Dan juga, kepada yang dekat-dekat dengan PG juga tu kan, atau kawan sepejabat PG tu duduk dekat kinarut, kota kinabalu, sabah. Then, bolehlah jumpa PG atau kawan PG tu. Cuba sendiri wangian tester kit de'xandra ni. Dan kalau berkenan, bolehlah tempah. Hehe. Dan dan, i rasa, those yang berminat untuk menjadi agen untuk wangian de'xandra ni juga, bolehlah cuba bertanya-tanya dekat kawan PG tu. Jangan risau, dia tak makan orang. Hehehe.



Selamat mencuba!:)

xoxo.

23 September 2016

De'Xandra Perfume Botol Ke-3

Assalamualaikum. Hi.

Minyak Wangi De'Xandra | Tak jawap dosa :D. Hi awak-awak. I lama da nak kongsi artikel ni. Da sebulan dua artikel ni duduk dekat draft. Kesian dia. Hehe. By the way, ini adalah botol minyak wangi ke-3 yang i beli, tak silap i. Wangian original minyak wangi ni. Sangat harum dan PG memang syorkan awak-awak kalau nak beli, cari wangian De'xandra ni juga. Those sapa duduk dekat area Kota Kinabalu, Sabah, boleh contact PG untuk wangian tester tu. Cium bau je la then kalau nak dapatkan wangian tu, inshaAllah kalau ada stok, then awak dapat hari tu juga. Hehe. Tak pun esok lusa ke macam tu kan. PG tak jual tau. Kawan sepejabat PG yang jual :)


then. Ya. its me :D

Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih. - GITU :D

xoxo.

22 September 2016

Plaza Shell @ Bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah

Bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah | Awal pagi i candid kat belakang bangunan Hap Seng ni. Da macam ala-ala korea punya bangunan kan? Hehe. By the way, bangunan yang dikendalikan oleh Hap Seng Consolidated Berhad ini menempatkan Plaza Shell kat sini. Macam mana i nak cakap ye. Plaza Shell kat bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah. Senang kan? atau kalau nak cari bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, cari kat Plaza Shell. Atau mana yang lebih better? Hahaha. Bingung i seketika :)

Plaza Shell @ Bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah

view belakang bangunan hap seng kota kinabalu, sabah

Memetik petikan daripada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman:
"Bangunan yang dikendalikan oleh Hap Seng Consolidated Berhad itu memperlihatkan satu lagi struktur bangunan yang mempunyai reka bentuk dan seni bina moden. Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman berkata ia merupakan satu kebanggaan apabila melihat bangunan tersebut didirikan disebuah tapak yang sebelumnya hanya sebuah perkampungan air dengan rumah-rumah yang dibina di atas tiang. “Hal ini menunjukkan bandaraya ini melalui kepesatan pembangunan dan transformasi kemajuan dari semasa ke semasa terutamanya sejak dekad kebelakangan ini,”katanya.
Sumber: sayangsabah
Jom breakfast!
xoxo.

14 September 2016

Sesi Penjagaan Rambut Dengan Dove | Dove Hair Care Range

Sesi Penjagaan Rambut Dengan Dove | Dove Hair Care Range

Dove Hair Care Range | I jenis manusia suka tukar-tukar shampoo. Bukan takat shampoo. Pencuci muka ke, makeup ke, tuala wanita pun i jenis suka nak tukar-tukar bila masa tengok ada retis-retis dekat tv tu tepek muka depa lawa-lawa dengan satu-satu produk. Macam Nora Danish kan duta Safi Rania Gold tu. I pun terjebak sama pakai that produk. Konon-konon nak muka i nanti sehalus mulus tulus Nora. Tak de hal. Biar i perasan sorang-sorang. Korang jangan terjebak. Hehe. Tapi officemate i da terjebak dengan i tau. Muhahaha.

Then beralih kepada penjagaan rambut pula. I rasa nak terjebak dekat DOVE ni pula. Dulu i kejap je pakai dove. Macam yang i kata, i jenis tukar-tukar pakai. Tak stick pada yang satu. Konon-konon nak tengok mana sesi penjagaan yang terbaik untuk rambut i la kononnya. Tak de hal kan. Ikut suka hati je.

Then apa jadi dekat rambut i?

Sampai sekarang i masih ada masalah dengan rambut yang kerap gugur. Kalau i sikat pakai jejari je pun, ada lah lebih daripada 20 helai rambut akan ikut sama kat jejari runcing i tu. Awak-awak rasa kalau dalam seminggu berapa helai rambut i akan gugur? T_T Nangis i kejap tepi meja office ni.

Sebut shampoo. Selalunya i akan pilih yang jenis ada sebut kelemumur kat situ. Tu je la. Conditioner pula i jenis tak kisah. Tak tahu la boleh campur-campur ke tak, atau kena juga yang sama dengan kelemumur tu. Korang rasa? I kena pakai yang berkaitan ke apa? Sebab sumpah, sampai sekarang i tak tahu ;)

Terima kasih Nuffnang!
Terima kasih DOVE!

xoxo.
My Cerita Hari Raya Aidiladha

My Cerita Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya Aidiladha awak-awak sekalian alam. How raya's awak-awak? Dapat daging korban tak? erk. Sure dapatkan? Suami i kata jiran depa kat ipoh siap bagi depa 3 kilo daging kambing. terbaik. Jangan sebut kambing depan i. I terliuq cepat. Hehe.
Ok. Cerita Hari Raya Aidiladha i simple sahaja. Lagi pun kat Kota Kinabalu, Sabah, sesetengah tempat atau mungkin i tak tahu, Hari Raya Aidiladha tak berapa nak disambut such like masak-masak Hari Raya Aidilfitri. Suami i pun kata macam tu. 'Sabah tak berapa nak sambut Hari Raya Korban kan yang?' Kalau kat Semenanjung Malaysia, Hari Raya Aidiladha ni la akan disambut lagi meriah daripada Hari Raya Aidilfiti. So, i just like 'Oh ok yg'. Then, tak pe. Kita sambut sahaja as usual.

GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Nenek belong's. Later i talk pasal ni :)

Dan selalunya, Hari Raya Aidiladha, kita family pakcik buang tak plan apa-apa pun. But this year pula, i punya sister yang kedua plan kumpul ramai-ramai kat rumah mama kat kampung. So, i ikut sahaja. Lagipun i tak de suami kat sini. So i bila-bila masa sahaja free. Hehe.

So, he were go. My cerita Hari Raya. Maaflah tak sempat nak ambik gambar potong-potong ayam, sayur-sayuran, bawang-bawangan kat dapur sebab i sibuk nak cari line Digi kat kawasan rumah mama. Teruk giler line Digi kat kampung. Kampung's kan? What the fishcake there. Hehe. Then i tinggal nak membantu popet popet there sahaja kata lapar nak makan. Then oh lupa. Ada bakar ikan uji rashid kat situ, aka ikan merah. Do no la kenapa tipikal panggil ikan uji rashid. Mungkin sebab mata ikan merah itu besar like penyanyi uji rashid? oh no! Tak tahu. Dan gelaran tu kekal. Nak pergi buat aktiviti ke apa ke, 'jangan lupa beli ikan uji rashid. Boleh bakar-bakar'. Gitu. Sabah macam tu la. I bagitau je. Esok lusa kot-kot awak-awak mai Kota Kinabalu, Sabah kan. Tak la awak-awak sekalian alam rasa pelik :D

Then makan-makan. After that, pergi ziarah nenek nudar kat tepokon. Setahun rasanya tak ziarah nenek. Maaflah nenek. Syukur alhamdulillah, nenek nampak sihat kat situ sedikit. Berbanding dengan sebelum ini, nenek pucat dan takut juga if anything hapend kan. Then chit chat dengan nenek. Nenek masih ingat nama-nama anak menantu dan cucu dan cicit. Terima kasih nenek.

GAMBAR TELAH DIPADAM :)
Semua hantu wefie. Pantang nampak kamera :D

GAMBAR TELAH DIPADAM :)
Nenek and me :)


Kakak Nurul was busy candid while Nenek chit chat wit me, asking mana i punya suami :D

After that, rumah babu kasiah i. Ni babu kasiah da whatsapp seminggu sebelum Hari Raya Aidiladha, pesan datang rumah. Sebab masa Hari Raya Aidilfitri hari tu, kitaorang datang rumah babu, but babu kasiah not there. So kali ni, kena wajib datanglah. Dan, ada laksa wei! I suker giler laksa since ter makan laksa kak dayang, officemate i make it. Giler sedap. Before this i tak reti nak makan. Macam geli gitu. Tapi-tapi. Lepas tu i da buat makan tau. Siap tambah dua mangkuk. Pergh. Jangan cakap. Boleh meleleh.
GAMBAR TELAH DIPADAM :)

My kakak ipar. Hello hi SIL! At babu kasiah house.

Ok. tu je kot nak cakap pasal Hari Raya Aidiladha i. Dari rumah babu kasiah dan terus balik inanam. Esok abang syafik, abang nong da bekerja. I masih bercuti kemarin. Namun. I sakit T_T. Syukur alhamdulillah. 

Selamat Hari Raya Aidiladha again!
xoxo.

05 September 2016

Good Luck UPSR Candidates!

holla fellas. PG nak ucapkan Selamat Menduduki Peperiksaan UPSR buat adik-adik blogger PG yang mendudukinya bermula hari ini. Juga buat anak buah PG cheche tu. Beberapa hari ni nampak sangat effort dia kat situ, belajar last-last minute. Banyak tanya juga kat PG. Tapi tau-tau je lah, PG da lama melepasi UPSR ni. Mana yang PG tahu, english maths few thing, PG sharelah juga. As long PG jawap pertanyaan dia. Sekurang-kurangnya dia tahu kita support dia belajar dan bakal menduduki peperiksaan yang besar macam ni. Kan? Ar korang tu kalau ada adik-adik yang duduk UPSR tahun ni, anak ke apa ke kan, please support them. Tak tahu nak jawap persoalan pada soalan mereka pun tak pe. But as long awak support adik, anak, for sure depa akan lebih bersemangat nak hadapi UPSR ni :)





Good Luck UPSR Candidates!
Good Luck UPSR Candidates! 
good luck cheche [kanan]. good luck jiran [kiri]

babu yang nebes :D

xoxo.

01 September 2016

Risiko Edit Entri Blog Yang Lama

Risiko Edit Entri Blog Yang Lama

hello fellas. PG was thinking nak edit few entri lama dalam blog ni tau. sebab ada few macam entri gedik. haha. entri menyampah. hurm. entri syok sendiri. oh man! entri pasar ikan. entri. entri dan entri la. dan PG ada juga google risiko if kita edit entri lama. dan. what i found is. not risiko. but more to kenapa perlu edit entri blog yang lama. dan ya. that was good info. sharing info. usefully untuk PG dan untuk korang juga tau. mana yang suka copy and paste gambar maybe? macam PG. hahaha.

GAMBAR TELAH DIPADAM :)
pakcik google pinjam gambar awak sat ye.

Sebab Kenapa Perlu Edit Enti Blog Yang Lama:

Kesilapan Ketika Menaip.

PG setuju bab ni, sebab PG pun kadang ada kalanya nak cepat je menaip kan, then tak sedar if ada kesalahan pada perkataan yang PG taip. kadang bila da post entri, baru sedar ada kesilapan dekat situ. if sedar on the spot dan ubah terus, thank god. but if kesilapan perkatan pada entri yang da berbulan-bulan macam mana? dan kat sinilah pentingnya kita perlu edit entri blog yang lama. remember. manusia. tak lari daripada membuat kesilapan. begitu juga dengan menaip. kebaikan dan kelebihannya disitu adalah, para pembaca akan lebih suka dengan hasil penulisan kita ;)

Imej atau Gambar.

Pemahaman PG tentang ini adalah, sangat penting untuk kita menggunakan imej atau gambar pada setiap entri blog kita. dan gambar kenalah bertepatan ataupun berkaitan dengan tajuk entri tersebut. contohnya, tajuk entri tentang para pelajar akademik fantasia 2016. dan gambar kenalah gambar para pelajar atau para peserta akademik fantasia pada tahun 2016 tersebut. kelebihan dan kebaikan disitu, para pembaca akan lebih suka dan selesa berada dalam blog kita.

Selain itu juga. pada para blogger, mengubah saiz imej atau gambar sebenarnya memberi kesan terhadap masa loading blog kita tau. maksudnya. lagi kecil saiz imej atau gambar, lagi better loading blog kita. lagi lajulah :D

Kedudukan Carian Enjin  di Google. 

Bab-bab carian enjin digoogle, PG memang angkat tangan bukan tanda lari. sebab PG memang tak tahu apa perkaitannya. jadi. PG copy and paste sahaja penjelasan daripada calrasepatrcik mengenainya ye ;)
Walaupun ada entri kita sudah berada di kedudukan nombor satu carian enjin. Kita harus memastikan ianya kekal berada di kedudukan teratas carian enjin dengan mengeditnya untuk menambah nilai kekuatan entri tersebut agar dapat menurunkan kadar bounce rate dan memberikan kesan yang baik kepada entri yang lain. 
ok. semoga dengan perkongsian PG ini, bermanfaat untuk kita para blogger ye
xoxo 

30 August 2016

Salam Kemerdekaan Ke-59!

Salam Kemerdekaan Ke-59!

GAMBAR TELAH DI PADAM :)
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!

PG nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan buat Our Negara. Of course Malaysia, Tanah Airku. Dengan ucapan semoga Kita sebagai rakyat terus bersatu padu. sudah tentu ke arah yang lebih baik. evendo kita banyak dengar bebenda negative compare to positive. but. sebagai rakyat. sebagai rakyat yang diberikan akal dan fikiran yang waras, kita tahu mana baik dan buruknya kan. so! kita pilih yang positive!

tu je. sekian :D
i love u Malaysia 

xoxo

29 August 2016

Mereput Kat Office!

holas! aircon dekat office ni boleh buat aku reput kat tempat duduk sorang-sorang. susah juga kalau bagi off aircon tu. sat lagi adalah akak-akak tu kata kepanasan la apa la. yang kesejukan tahap dewa ni, terpaksalah mengalah T_T


mereput kat office, terjumpa gambar lama ketika PG dekat Lost World of Tambun, Ipoh Perak!. orang tak de keja memang macam ni. muahaha

by the way! selamat hari isnin dan salam kemerdekaan korang! sehari lagi kerja dan cuti on wednesday kan. yahoo! PG da make a list kdrama nak tengok nanti. hehe.

xoxo.

28 August 2016

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah Hello Hi!

holla fellas. oh no. i'm gonna miss all thing dekat Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah! sobsob yes i will. sebab PG da berpindah bahagian dalam jabatan. that meaning too is. PG tak akan handle lagi bebenda tolong urus kursus, tolong design backdrop kursus, tolong buat senarai staff pergi kursus, tolong call sana sini pasal kursus, tolong bla bla bla dan bla pasal kursus. nope. tidak lagi. dan of course. selepas ini, sekiranya ada permintaan untuk staff berkursus, menjalani program ke biro tatanegara, kem bina negara kundasang, juga PG tak handle sudah bah. sedih pula PG. hahaha.

tapi. tapi. its okey lang. sebab PG ada few pengalaman already sepanjang bertugas kat kem bina negara, 3 hari 2 malam yang boleh diingati sampai pencen umur 60 tahun tu. hahaha. one is? anyone pernah dengar suara perempuan mengilai??? muahaha. nope. PG tak pernah dengar lagi setakat ini sepanjang berada di kem bina negara kundasang sabah, tanah airku tercinta. gitu. kawan sebertugas dengan PG pernah. tak semua orang di izinkan olehNya (gitu) untuk dedengar bebenda macam ni kan. yang pernah dengar, tawakallah korang :D


Say hi to Biro Tatangera, Kem Bina Negara Kundasang, Sabah!
yup. its me Yatie! :D


by the way. PG perasan entry tentang Biro Tatanegara, Kem Bina Kundasang ni mendapat view yang agak banyak dalam blog PG. korang one off peserta ke ape? hehe. jangan risau sekiranya terbaca entry ni tau. sebab. selagi korang tak pijak bumi kem tu, korang tak akan tahu pengalamannya macam mana. pengalaman yang PG lalui dan rasai. pengalaman mereka-mereka yang pernah pergi terdahulu sebelum korang. mungkin ada few yang berpengalaman yang tak ok. kita tak tahu. kita tak boleh nak predict orang macam mana kan. but. yang ok tu. memang 1001 memori kanangan terindahlah orang kata.

but but. itulah PG kata. selagi korang tak pijak bumi kem bina negara kundasang sendiri, korang tak akan dapat pengalaman 'wow' kat situ tau. wow bila korang google kem tu dan nampak gambar kem tu, tapi bila korang tengok sendiri lagi wow sebenarnya, sampai tak nak tinggal satu gambar apa pun kat situ. PG pun macam tu mula-mula. serius tak tipu. bila da kali pertama datang, Ya Allah! kenapa tak dari dulu je pergi kem ni. muahaha. nampak sangat PG teruja cerita pasal kem ni kan? hehe.

sebut pasal pengalaman lain. korang tak akan pernah rasa pengalaman duduk reramai dengan kengkawan satu dorm. kot-kotlah sebelum ni korang tak pernah duduk asrama kan. alih-alih kena pula pergi kursus. kena pula duduk reramai. erk? best apa. bukan selalu tau. hanya 2 malam. tu pun ahad kena balik da. kalau yang datang kem pada hari jumaat. depend dengan programlah. such yang PG dengan officer handle sebelum ni, jumaat da gerak naik kem dan ahad around 2 petang da gerak balik kota kinabalu, sabah. muahaha. kundasang sabah juga kan :D

lagi lagi nak cerita apa pasal kem ni erk. sebab rasa macam banyak pula nak bagitau. haha....tapi. macam da panjang entry ni kan. then. talk later! bye ;)

xoxo.

22 August 2016

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

hola fellas. kat sini PG ingin berkongsi dengan semua orang, bahawanya Tikar Kalis Air seperti dalam gambar, adalah BAHAYA.

Tikar plastik yang banyak dijual di negara ini mengandungi Phthalaters dan Bisphenol A (BPA) yang boleh mendatangkan kesan sampingan antaranya kanser payu dara, menganggu sistem pembiakan, hormon dan membantutkan pertumbuhan kanak-kanak.
 GAMBAR TELAH DIPADAM :)
Paling berisiko ialah kanak-kanak yang ramai menggunakan tikar ini sebagai tempat duduk dan bermain - Prof. Dr. Mustafa Ali Mohd [Pakar Toksikologi PPUM] [Sumber : Harian Metro]
moga dengan perkongsian PG ini dapat memberikan kesedaran buat para pengemar tikar seperti ini. dan ya, cepat-cepat buang kot yang da beli tu kan? ;)

xoxo.

Pemenang Topup RM5 X 2 Giveaway Friendship by Seindahcerita | Tahniah!

hi fellas. PG nak ucapkan tahniah buat dua pemenang giveaway yang PG sponsor minggu lepas. congrats untuk awak dua. dan maaflah sedikit kelewatan untuk PG menunaikan hadiah tersebut. but hari ni da settel kan. harap both of u gembira kat situ :D dan ya. tu je la nak PG habaq. tahniah untuk awak dua :)



by the way, itu dia dua pemenang untuk giveaway yang PG sponsor.



 

para pemenang lain untuk segmen ni? meh tengok senarai pemenang :)

xoxo

19 August 2016

Cari SALE di Zalora Malaysia

Cari SALE di Zalora Malaysia

cari sale di Zalora Malaysia? meh tengok. Zalora one of tempat shopping online fav PG takat ni. masih setia dengan Zalora since Zalora ada tiga kali mengundang PG tulis mengenai barangan depa. best! sambil tulis, review, sambil diberi token. dan masuk tu tiga kali PG ambik handbeg dekat Zalora. terima kasih Zalora. lepas ni kalau nak undang lagi, bagilah extra token ye. hehe.

dan ok. para kaum hawa, bebenda sale memang tak boleh nak dipisahkan, kan? jangan tipu tau. PG ni yang gaji seciput pun masih mampu la juga membeli barangan sale mana-mana. itu pun kenalah bajet sama. jangan terover sudahlah. dan dan. dekat Zalora pun ada SALE tau. PG kalau masuk Zalora, memang pergi terus under SALE. harga dia memang jauh beza. harga masih mampu milik kat situ. token sebelum ni pun, PG pakai dekat barangan SALE. kira berbaloilah :)

dan few item yang PG nak share dengan korang barangan SALE sekarang dari Zalora. kot - kot korang terkenan. minggu depan gomen da gaji. muahahaha.

GAMBAR TELAH DI PADAM :)

ok. tu je. more detail. jemput masuk Zalora Malaysia ye :)
xoxo.

10 August 2016

Tutorial Letak Follower Gadget di Sidebar Blog

hi fellas. PG share it this tutorial sebab tadi gatal sangat tangan pergi remove followers gadget dekat layout. Ya Allah. da gatal tangan hilang terus kalut nak fix kan semula. thank god ada tutorial yang pening juga nak difahami, but finally faham juga. try and error orang kata. tak cuba tak tahu kat mana salah kan. korang kalau ada masalah macam ni juga, bolehlah cuba tutorial kat bawah ni. inshaAllah. baik dan pulih sediakala.

klik untuk tumbesaran ya :)
kredit and thanks to : aturntolearn

Xoxo
Love Korang
Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit. hi fellas. anyone yang da tukar kad maybank visa debit tak? PG tak tukar lagi. oh. maksud tak tukar tu, bila pada satu hari dibulan lepas kot, maybank sms kat inbox suh pi tukar kad maybank tu. rasanya all kad atm kot. sebab kengkawan PG yang lain, ada kad atm selain maybank, depa kena suruh pergi tukar juga kad tu. tak tahu kenapa. tapi mungkin untuk keselamatan. tapi kalau untuk benda baik, kenapa tidak untuk menukarnya kan :)

then. da alang-alang if korang nak pergi tukar kad maybank tu nanti, kat sini PG kongsikan halaman facebook "Design Kad Maybank" dimana korang boleh membuat tempahan design kad maybank yang korang suka. PG tak de link facebook tu. tapi korang boleh cari dekat kotak search tu nanti. taip sahaja 'Design Kad Maybank'.

PG share antara design yang PG rasa lawa kat situ. 
bunga-bunga cinta gitu kan. hehe. 

GAMBAR TELAH DIPADAM :)

oh man! PG sangat-sangat berkenan dengan dua design kat atas.
tq designer!

Untuk makluman bersama, Facebook Design Kad Maybank hanya membuat design sahaja, dan segala tempahan dan bayaran caj pertukaran kad pula adalah melalui pihak maybank.
so ingat tau. depa design sahaja. tidak mengeluarkan kad.

Design Kad Maybank Visa Debit dengan Gambar Sendiri pun boleh. contohnya macam gambar kad maybank blogger Azhafizah seperti kat bawah ni ;)

GAMBAR TELAH DIPADAM :)

kredit: azhafizah.com blog

juga ada disertakan panduan bagaimana menukar kad maybank visa debit dengan menggunakan gambar sendiri. selamat mencuba!

xoxo. 

06 August 2016

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

syukur alhamdulillah. rezeki dapat makan cempedak hasil tanaman tangan mama. masuk ni da 3 kali pokok cempedak ni berbuah. berbuah dengan meriahnya lagi. anak-anak cucu mama pun terampit makan ;) 

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

nice view in the early morning. lamanya PG tak balik kampung since balik inanam sebab nak starting masuk kerja semula. ar rindu kampung. kalau ada rezeki, for sure PG nak buat rumah kat kampung. apa pun, selamat pagi semua! jom breakfast ;)

xoxo

09 June 2016

Pemberian Bantuan Khas RM500 Pada 13 Jun 2016 ini

Pemberian Bantuan Khas RM500 Pada 13 Jun 2016 ini

syukur alhamdulillah. tak banyak mana pun, tapi still boleh membantu kan? bersyukurlah. daripada tiada. semalam tengah masak kat dapur, bertubi-tubi pula whatsapp group adakah aku kesah tu masuk. erk. ni mesti ada hot gusip ni. haha. telah dijangka. rupanya nak habaq tentang bonus RM500 yang memang ditunggu-tunggulah oleh penjawat awam semua. jangan cakap PG je tunggu. korang yang blogger gomen ni pun, sure tunggu kan berita baik ni? hehe.

MAAF YA. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

ok! katanya. pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat pada 13 jun ini. melibatkan anggaran peruntukan kewangan RM1 billion. bukan sikit. banyak tu. dengan harapan dimana bantuan ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara bagi persiapan hari raya aidilfitri nanti :)


juga disebut adalah mengenai satu kenaikan gaji tahunan (KGT) pada julai ini juga. sabah belum lagi T_T. so jangan lupa, ingatkan diri sendiri juga untuk berjimat cermat. gaji bulan 7 lama lagi kot nak sampai :D

terima kasih PM :D
xoxo

07 June 2016

Tips Ramadan

Tips Ramadan

untuk merehatkan fizikal dan mental anda secukupnya, pastikan anda tidur dalam 6-7 jam sehari. kerana tidur yang mencukupi akan membuatkan anda lebih produktif keesokannya ❤️

MAAF ERK. GAMBAR DA PADAM :)

betul. make sure korang dapatkan tidur yang mencukupi dan berkesan tau. berkesan maksud esok bangun pagi segar. minda pun sejuk je. fikir pun positive je. hidup pun lancar je. trylah. jom tidur awal starting malam ni.

tapi. tapi. masalah juga kalau jenis yang memang tak dapat tidur seawal jam kan? macam PG. uwargh! kadang tengahmalam, masuk awal subuh baru mata nak terlelap. memang tidur yang tak berkesanlah kan? T_T. masalah betul juga time puasa macam ni. kena bangun subuh, masak. bayangkan PG baru nak masuk tidur jam satu pagi. then kena bangun semula pukul tiga pagi. lepas tu memang tak boleh nak tidur la kan. sat lagi tidur semula lepas sahur, confirm ada yang terlajak sampai ke pagi. ar stressnya! oh tak. dugaannya kat situ. ty

by the way. korang ada tak, tips mudah tidur? please please share dengan PG pleaseeeee ;( 
da jom tidur :)

xoxo

25 May 2016

Aplikasi  Whatsapp Blank / Hang

Aplikasi Whatsapp Blank / Hang

bila aku yakin untuk pakai iPhone disaat dahulu kala akulah pengguna tegar samsung, dengan yakin aku kata 'iPhone the best HP yang memang tak akan hang punya'. huhu. menguatkan lagi statment aku, of courselah para pengguna iPhone kat office aku menjadi mangsa soal selidik dua poloh ampat jam aku. tak habis pikir sementara tunggu bajet nak dapatkan iPhone tu, berabis follow contest menang iPhone. tak de rezeki time tu. hehe. tak pa. akhirnya dapat juga sebiji iPhone. hehe.

MAAF ERK. GAMBAR DA PADAM :)

tapi. tapi. orang kata. jangan disangka sungai yang tanang tu, tiada buaya dalam tu. muahahaha. jadi. jangan disangka iPhone yang canggih itu tidak pandai hang. hehe. pandai juga. HP aku. aku tau lah. hahaha.

terkini juga. bukan takat HP, aplikasi pun sama juga. kemarin. kemarin punya cerita. WHATSAPP BLANK / HANG tetiba. tak tahu korang punya macam mana. aku perasan benda ni betul sebab, si erazfadli tu ada post benda yang sama pasal tajuk aku tu. tak lama tadi pagi, officemate aku yang baru beli iPhone 6 plus sebesar gedebak tu pun sama kena. meraung-raung depan aku minta tolong solve kan :D

Whatsapp Blank / Hang, apa nak buat? baca kat sini > cara kembalikan whatsapp iphone bila blank / hang

cara aku betulkan? uninstall dan install lah semula. 

xoxo.
Lcd iPhone 5 Terangkat

Lcd iPhone 5 Terangkat

holla fellas. sakitnya hati bila satu-satunya phone yang ada buat masalah. huhu. da tu, phone bukan alang-alang phone. iPhone. harga ribu riban time beli. alih-alih ada problem. kena-kena pula time tengah sakit bajet. time tu la dia nak rosak :(

GAMBAR TELAH DIPADAM :)
LCD iPhone 5 terangkat

la ni. PG tengah cari harga yang kiranya murah untuk baiki LCD tu. kawan officemate PG kata, ada dua kemungkinan LCD tu terangkat. satu sebab is batry MENGELEMBUNG. penyelesaiannya is, kena tukar batry. kedua sebab getah LCD tu da longgar. penyelesaiannya juga, kena tukar LCD atau mungkin getah. tak tahulah PG nak kata apa. 

so. user iPhone. if korang pernah alami benda yang sama dengan PG, let PG know la ya. sebab juga. kemungkinan dua-dua benda kena tukar. dan mungkin juga salah satu. huhu. agak-agak berapa bajet akan dikenakan untuk ini? ;(

xoxo

28 April 2016

Pashmina Premium by aL-Mi'a

Pashmina Premium by aL-Mi'a 

remember i told my en. bos cuti hari tu sebelum beliau nak pindah jabatan? hehe. itu dia. ole-ole for me. terima kasih en. bos. lepas ni sure tak de lagi bos nak bagi ole-ole macam ni punya baik. sob tetiba kan. oh tu. pashmina premium dari aL-Mi'a. buatan tangan indonesia. kat pelekat tu katalah. sejenis tudung ala-ala keknis bos kata. esok lusa aku pakai. tempek kat sini tuk korang tengok. ada pelbagai warna en. bos beli. tapi satu je harus pilih. hahaha. 

en. bos terima kasih. sayang ketat-ketat dekat hang. pindah nanti keep in touch tau! T_T

xoxo.

18 April 2016

Update Sepantas Kilat

Update Sepantas Kilat

assalamualaikum fellas!

Ya ALLAH. rindunya nak membebel kat sini. maap erk. nampak gaya nak jadi seorang blogger yang rajin mengupdatekan blog dari hari ke sehari ke seharian, memang nampak sangat tak nyata kerajinan kat situ. huhu. rasa nak lempang diri sendiri pula.

ok. meh nak update sekilat mana mungkin pasal PG. kot-kot ada yang rindu nak tahu pasal PG kan. perasanlah diri sendiri kot-kot juga ada peminat sendiri. muntah hijau.

ok!

masuk bulan april. till bos PG akan berpindah ke jabatan lain. sob. meh update pasal kerja.

satu. hari tu PG tukar bahagian. even masih sama jabatan. bos masih sama. alhamdulillah. ketika itu. konon-konon diri adalah yang terbaik sebab bos bawa sekali masuk bahagian baru. perasan nak mampus.

dua. gosip masih bertebaran. viral sana sini. lepas tukar bahagian. still banyak gosip berterbangan. cerita sana sini bos aku akan dipindahkan. minta simpang malaikat. janganlah masa tu. baru tukar bahagian kot. tak kan la nak dipindahkan pulaks kan. ketika itu. gosip yang ada macam rasa tak nak dengar je. tapi. melibatkan bos aku kot. tak kan tak nak tahu kan. hahaha.

tiga. masuk bahagian baru. fail pekeliling diserahkan dekat aku. tukar kulit fail baru. bos suruh. konon-konon tak nak nampak old fashion. ye la. saya yang menurut perintah dekat pejabat. nanti tak buat. susah diri sendiri kan. ketika itu. terus rasa. oh bahagianya sebab ada kerja baru. kerja lama tinggal sama sekali. masa pindah. diri rasa tenang. tapi agak sunyi sepi. sebab orang da biasa buat kerja. bila takde kerja. blur sepanjang masa. rasa diri tak berguna sama sekali. rasa pergi kerja makan gaji buta saja. ar ambik. statement memang tak fikir sapa-sapa. sebab memang kena dengan diri sendiri.

fail baru done. buat kerja baru lagi. fail permohonan kad kuasa untuk para pegawai kena settel cepat. ketika itu. sebab da tahu dan dah dengar yang bos aku dalam senarai yang akan dipindahkan. aku rasa diri kelabu. awan berarak mendung yang kelabu. ala-ala macam lagu awie tu kan. share kerja dengan cik cantik aka donna. cepatkan siap apa yang patut sebelum bos bla dari jabatan dan bahagian dasar. huhu.

last week. 15.04.2016. fail permohonan settel kemas. gambar settel edit. senarai data permohonan settel. tinggal hantar pi kedai je lagi. da pas dekat bos. pandai-pandailah bos urus. after that baru pas kat aku semula. huhu.

bos. dapat surat pindah jabatan. berkuatkuasa 09.05.2016. rasa macam tak berkaitan nak update dekat sini tentang bos. tapi. bos aku kot. sedih sat. later la aku talk pasal bos. apa pun. kerja tetap kerja. nak tak nak. kan?

ahad. kemarin. 17.04.2016. on duty. litter free city run. duty dekat check point air je. jangan kata tak penat. rasa penat sebab cecepat nak tuang air dalam gelas tu, rasa diri da macam join pelari sama berlari. hahaha.


bodyguard from kota kinabalu sabah saja bah :D
cik cantik aka donna. tq untuk gambar ni tau. cantik ko ambil. macam ko juga cantik. hehe
latest. la ni da settel few thing yang memang kena settel cepat sebelum bos pindah. and now i'm free! tunggulah arahan seterusnya. hahaha. bolehlah berjimba dengan blog ;) lama tak blogwalking. rindu nak buat tu semua. earning nuffnang pun tak cek lagi. harap-harap nuffy sudilah naikkan earning lagi. hehe.

dan also. thanks untuk korang yang sudi mai singgah blog PG tau. k bye! jumpa next entry sepantas kilat. muahaha.

xoxo

30 March 2016

Alat Makeup Wajib Ada

ok korang. ni i nak kongsikan dengan korang, alatan makeup yang wajib dimiliki oleh para-para wanita. kaum hawa sejagat sealam semesta. memandangkan i bukan manusia yang reti nak makeup ala-ala retis. ke office pun cuma bubuh pelembab dan foundation sahaja. nak pakai pewarna ala-ala pinky ke merah ke, lipstik ke memang tak ever-ever. alih-alih officemate kata ada pontianak lalu lalang. hal kisah tak reti nak makeup. hahaha. bukan tak reti la sebenarnya weiiiii. cuma malasssssss je. muahahaha.

dan apabila i memang malas, makanya alatan asas untuk makeup confirm-confirmlah tidak i miliki. nope. ada. cuma. i da bagi kat kakak ipar. anak buah yang gedik nak put makeup on depa punya wajah compare adik ipar dan babu depa ni. hehe.

ok! let me share dengan korang. bebenda yang patut korang miliki. bebenda utama yang patut dan wajib ada untuk starting makeup. biarlah gambar berbicara ya. hehe. PG kongsikan sahaja.


sweet colour. nak!

 


the all gambar carian dari google tau. so kalau nak tahu lebih lanjut, apa fungsi-fungsi untuk satu-satu alat kat situ, bolehlah korang google sama ;)
 
semoga bermanfaat
xoxo

29 March 2016

De'Xandra Inspired Perfume For Me

horey! akhirnya minyak wangi i da sampai kat tangan. fuh. rasa diri mewangi je setiap masa. i jenis tak berapa nak pakai minyak wangi tau. selain tak jumpa minyak wangi yang betul-betul terkenan di hidung i, memang i tak akan pakai minyak wangi. pergi office kosong macam tu je la. dan sebab juga i jenis pakai rexona tau. so wangian tu memang da melekat kat badan. dan if pakai minyak wangi lagi, bercampur bau, masyaAllah, boleh buat i pening nak termuntah. so better pakai satu-satu wangian je.

but. but. biasalah kalau da ada kecirian wanitaan abadi tu. pantang nampak bebenda comel plus murah. awal-awal da mind set tak nak. tapi alih-alih terjebak. jangan salahkan mak pak. salahkan diri sendiri sapa suruh tak reti nak kawal diri. hehe.

itu dia. perfume dari De'Xandra Inspired Purfurme i order dua minggu lepas, selamat sampai kat tangan. meh nak habaq sikit pasal minyak wangi ni.


De'Xandra minyak wangi adalah minyak wangi EDP yang tahan lebih lama berbanding dengan yang original. itu dari bahan bacaan i la. i baru je nak pakai kot. ketahanan dengan lebih praktikalnya, nanti i update lagi. hehe. 8 jam dan ke atas katanya tahan minyak wangi ni. ok diharapkan macam tu la. dan juga jika minyak wangi ini serasi dengan si pemakai, inshaAllah akan lebih bertahan 1 hingga 2 hari pada pakaian. ok berita baik kat situ. bukan senang nak jumpa minyak wangi yang macam tu. sudah tentu di inspirasikan dengan minyak wangi jenama antarabangsa. hehe. i punya nampak tak pilihan kat situ. wangian Daisy by MARC JACOBS. gitu. hehe.

for info lagi. minyak wangi yang dijual base on minyak wangi yang sangat terkenal dan laris di Malaysia sahaja tau. kira senanglah korang nak order kan. kalau korang nak minyak wangi epal ke ape ke, sebut je, inshaAllah peniaga akan cuba dapatkan. tapi kena tengok juga risalah yang ada. yang ada tertera.


tertera kat situ sedia untuk di order ;)

nak order boleh whatsapp PG. 0109562835. hehe. tapi kalau boleh kota kinabalu sabah area maybe? COD senang. hahaha.

Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih.

so. jangan kata i tak share tau.
xoxo.

27 March 2016

Waktu Subur Wanita Tu Bila Masa?

Waktu Subur Wanita Tu Bila Masa?

kalau tanya i, memang i akan angkat dua belah bahu tanda tak tahu. sumpah memang tak tahu dan tak pernah nak ambik tahu pun. sampai macam tu sekalikan. bila kengkawan office sibok citer pasal waktu subur depa tu bila masa, i silent tepi meja. bukan tak berminat. tapi i memang tak reti. kejap je depa bagi faham, dan i akan blur. paling-paling i akan kata, 'korang citer apa ni?'. dan that why kot sampai sekarang i tak hamil-hamil. sobsob.

honest. i jenis manusia yang memang tak jaga diri sendiri kot. maksud i. my body. i period, that time perlu jaga kebersihan je. kesihatan to my body, i rasa i ok saja. sedangkan semasa waktu period tu, kesihatan perlu sama dijaga. contoh jangan ambik minuman sejuk. kang darah beku wat ever. kan? nak-nak lagi da nikah kawen. suami jangan cakaplah. bising sampai kesudah. awatlah bini aku ni degil semacam. saitonanhirojin da duduk dalam badan ke apa. hehe.

abih period. da sudah. waktu subur ke tak subur subahanaAllah lagilah tak tahu. Ya Allah. malu sungguh ni. kata perempuan. wanita. tapi waktu subur ke tak diri sendiri lagilah tak tahu. sob. maaf erk. ni pengakuan jujur sesangat. tak pa. as long belum terlambat nak ambik tahu dari tak nak ambik tahu kan.

korang macam mana? ada jenis spesis manusia macam PG ke? ar. kalau kita sama. meh nak bagitau kat korang semua. OVATEL. sejenis makhluk yang memberitahu kita para perempuan, para-para wanita waktu subur kita. dimana apabila menggunakan makhluk yang satu ini, 98% keputusan terbukti subur adalah tepat. dan kelebihan untuk para adam dan hawa ingin menambah bilangan anak-anak adam dan hawa, inshaAllah ada. gambar kat bawah berbicara.

MAAF. GAMBAR I DELETE :)

so macam mana? keyakinan untuk menggunakan mahkluk satu ni, tinggi tak? nanti share-sharelah kalau da usefullynya ya. PG for sure akan dapatkan satu. 
oh. mana nak dapatkan ovatel ni? ovatel boleh dapatkan dekat farmasi atau hospital (base on komen-komen dalam blog namee)
harga ovatel? RM100 something (base on komen dalam blog namee)

semoga bermanfaat tau :)

xoxo

26 March 2016

BE CPUV Nuffnang Petronas - Experience 2 B dan SME - Microsoft

BE CPUV Nuffnang Petronas - Experience 2 B dan SME - Microsoft

bagi yang mengikuti tips nuffnang yang PG kongsikan sebelum ini, PG ucapkan tahniah buat korang. tahniah sebab telah mengikuti langkah yang betul, inshaAllah untuk menjana pendapatan sampingan dengan nuffnang, inshaAllah lepas ni naiklah tu. hehe. dan PG baru je selesai update survey dekat akaun nuffnang. benda tu wajib untuk korang update selalu juga tau. kelebihan apabila korang update adalah, pihak nuffnang akan update apakah iklan yang sesuai untuk diletakkan dalam blog korang. tahniah la kan. hehe.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

sebut pasal tu. itu dia. another be cpuv yang PG terima dan masih on going dan belum PG letakkan dalam blog PG lagi. korang ingat erk. kena ceritakan iklan apa yang korang dapat. inshaAllah, jika menjadi carian dalam google dan keyword melekat, inshaAllah adalah earning naik sikit sama. hehe. itu antara tips yang PG nak share juga untuk korang. 

by the way, iklan kali ni dapat dari Petronas - Experience 2 B dan SME - Microsoft. untuk nuffnang, terima kasih plus sayang ketat-ketat tau sebab sudi beriklan dalam blog PG. untuk para blogger yang sudi mai dan singgah dan memberikan klik dalam blog PG sama, PG ucapkan ribuan terima kasih sesangat tau. sayang korang ketat-ketat juga ;)

lepas ni jom kita memeriahkan dunia blog. even blog hang blog peribadi sekali pun.

xoxo

25 March 2016

Finally Earning Nuffnang RM200.00!

woot woot. finally earning nuffnang blog ni mencecah RM200. syukur alhamdulillah. da lama kot tunggu earning naik lagu tu. akhirnya. inshaAllah, minggu depan PG nak keluarkan. biar kosong dan kumpul semula. apa pun, ni semua juga atas bantuan rakan-rakan blog yang lain, yang datang mai blog PG dan sudi klik iklan nuffnang dalam blog PG. thanks so much tau. sayang korang ketat-ketat. hehe.

 

ada yang tanya PG, macam mana PG boleh kumpul nuffnang sampai macam tu sekali. sedangkan ada yang da letak iklan tu bertahun pun still tak naik-naik. ok. its good. soalan yang bagus untuk korang tanya bila korang bersedia letak iklan nuffnang tu. hehe. 

honestly. PG pun macam korang juga. letak iklan nuffnang tu bertahun-tahun. alih-alih tak naik-naik. sedih pedih pun ada. tertanya-tanya benda yang sama dengan korang yang bertanya soalan kat PG. huhu. 

apa yang PG buat, search keyword macam mana nak bagi naik earning nuffnang. banyakkan bacaan dan praktikkan. syukur alhamdulillah. senang je. ikut peraturan yang nuffnang bagi, inshaAllah, naiklah earning korang tu. 

meh PG tempek simple punya peraturan yang PG pakai.

1. letak iklan nuffnang ditempat yang betul
2. jangan klik iklan nuffnang sendiri
3. banyakkan cerita tentang iklan nuffnang yang ada
4. blogwalking untuk naikkan trafik. trafik yang tinggi berprestasi tinggi juga untuk dapat iklan lebih banyak 
5. kemaskini survey atau bio nuffnang dalam account nuffnang setiap masa. mungkin dalam seminggu sekali. 
6. kalau boleh blog korang kena ringan sikit. jangan beratkan blog dengan size gambar yang besar dan widget aplikasi macam lagu-lagu gitu. hehe. ni depend dengan korang tau. PG tak paksa. kang PG kata jangan letak, sat lagi korang remove segala widget tu. hehe. jangan marah PG tau. 

ok. tu je la kot peratuan paling mudah yang PG boleh share dengan korang. nak ikut, inshaAllah naik. tak ikut pun, depend dengan korang. hehe. semoga bermanfaat tau ;)

xoxo

01 March 2016

Shopping dengan Mudah di Shopping Kaki (ImSold!)

Shopping dengan Mudah di Shopping Kaki (ImSold!)

korang. berita bagus untuk korang yang memang kaki shopping online, ni nak bagitau berita baik untuk korang. kewujudan laman web Shopping Kaki (ImSold!) di Malaysia. one of tempat shopping secara dalam talian. wow! antara item yang ada, like books, women's fashion, arts & design, electronics, men's fashion, hobbies dan beauty.

para pengemar setia barangan korang. jangan lepaskan peluang ni tau. kot-kot ada yang terkenan dihati dan mungkin ada item yang tidak ada di mana-mana dan ada dalam Shopping Kaki kan?

MAAF. GAMBAR TELAH DI PADAM :)
 
layari laman web Shopping Kaki (ImSold!) disini
thanks nuffnang!
done.

29 February 2016

Tukar Bahagian Tukar Pejabat Tukar Kerja

but thank god bukan tukar jabatan. syukur alhamdulillah. tak boleh nak komplen apa dan tak boleh nak banyak bunyi. terima dengan hati yang terbuka memandangkan pertukaran ni memang sebenarnya aku harapkan, iaitu bertukar bahagian tapi masih dibawah ketua bahagian aku yang lama, yang juga mendapat arahan untuk bertukar ke bahagian baru. bersama-sama kami berdua yang keluar adalah sorang lagi staff baharu di bahagian lama. hahaha.


nampak sangat mood ntah apa-apa ntah
maap erk. aurat ke apa benda ke. jangan terlalu fokus :D

so. ketika ini. tiga orang keluar dari bahagian latihan dan ke bahagian baharu, dan juga sorang lagi keluar, ditukar ke bahagian pembangunan organisasi, mengantikan pegawai yang sedia ada, yang di arahkan mengambil alih tugas ketua kerani. reramai keluar macam ada isu kan? erk. tak de ye. hehe.


bahagian lama. bye awak T_T

dan officially. hari ini, aku da berpindah, tukar bahagian. tukar pejabat. tukar kerja. kerja lama aku tinggalkan sepenuhnya dekat bahagian lama. cuma if depa nak rujuk apa-apa, for sure aku sedia membantu. aku da duduk 6 tahun dekat bahagian latihan dan pembangunan kot. the proses, perjalanan kerja aku da boleh simpan dalam kepala, di tepi sikit-sikit, dan di bahagian baru yang aku totally tak tahu apa benda, akan aku simpan paling depan untuk aku buktikan, bahawasanya aku mampu untuk belajar benda baharu. amboi amboi. semangat je lebihkan. buatnya tak tahu la. hehe.


bahagian baru. meja masih bersepah-sepah. but ini bukan meja aku sebenarnya. sementara sahaja :D

dan officiallynya juga. esok 01 Mac 2016. bermulalah tugasan baharu. bos pun masih dalam perancangan aku tengok. memandangkan bahagian dasar 'new' bagi kami-kami. tak pe en. bos! kita boleh tunggu. do ur best. sebab kita-kita tahu engko mampu ;)


nasib ada yang baik hati bagi coklat. hati pun ada senang :D

oklah. setakat ini sahaja ye kengkawan. meja aku still tak berkemas. dan dan. please. doakan yang terbaik untuk aku di bahagian baru. thank god yes, tak tukar jabatan. muahahaha.

done :)

23 February 2016

Tips 5 Minit Jana Pendapatan Dengan Mobile Ads Nuffnang!

korang! ni nak share tips dengan korang. bagaimana kita blogger mampu menjana pendapatan sampingan dengan iklan nuffnang, hanya dengan 5 minit sahaja. amboi. bunyi macam tipu je kan. hehe. tapi. tapi. apa kata kita cuba sahaja dulu. kot-kot rezeki earning nuffy mencanak naik lepas ni kan? rezeki tu. apa pun jom baca lanjut.
 


ok. sebelum itu. tengok statistik peratus daripada nuffnang diatas. dimana. 51% daripada penduduk kita adalah pengguna internet mudah alih. banyak tu kan. dan dari itu, 43% daripada trafik web adalah datangnya dari telefon bimbit. of course for sure, 52% of digital spend in 2015 datangnya dari telefon bimbit. 

bermaksud. pengguna mobile phone sekarang totally sebenarnya menggunakan mobile phone depa untuk mengakses web atau apa sahaja sepenuhnya la kan.

sebenarnya ini berita baik untuk para nuffnangers. dimana. nuffnang kini telah meningkatkan iklan nuffnang mereka dalam edisi khas pula untuk mobile phone yang dipanggil MOBILE ADS!

maksud mudahhhh. bila pembaca blog membuka blog kita melalui mobile phone, iklan nuffnang akan still cantik tertera dan kita still akan dapat trafik from that. pembaca blog atau blogger juga still boleh memberikan sumbangan klik melaluinya. senang kan? :)

Cara Letak Iklan Mobile Ads Nuffnang!

da baca kan. ok sekarang cecepat pergi letak code mobile ads nuffnang dalam blog kita. mudah je. korang pun memang da tahu macam mana nak letak yang sebelum ni punya code kan? ar. macam tu la juga untuk mobile ads pula.


Hanya klik pada 'Add Ad Mobile' dan ikut arahan !
(no. 1 warna merah kat situ)

jangan lupa save dan refresh blog selepas letak code tu tau.

jangan lupa refresh account nuffnang korang juga.

jika tertera seperti no. 2, ada nama mobile seperti gambar dekat atas, that mean U DONE! boleh tepuk tangan. hehehe. senang je kan?

good luck tau!
done.

22 February 2016

Earning Nuffnang Almost RM200.00!

hollas! nak bagitau korang. earning PG setakat hari ini. hehe. inshaAllah. sampai ribu riban nanti, nak juga cashoutkan. amboi. ribu riban la sangat. la ni, biarlah dulu dalam account nuffnang tu. orang kata, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan?. oh.  apa pun. PG nak ucapkan terima kasih dekat korang, all the bloggers sebab sudi singgai mai masuk blog PG, dan klik tabung baby nuffy PG. tanpa korang. tak de nya nak meningkat earning nuffy PG tu. kena say thanks dekat korang! :)


earning tu da lama duduk dalam account. da setahun baru nak dapat earning banyak tu. tu pun tengok kerajinan PG update blog ke tak. hehe.

oh. nak tahu macam mana earning kita cepat naik dan mencanak? meh baca sini. inshaAllah. mungkin membantu korang :) 
thanks nuffang! thanks korang!
done :)

20 February 2016

Melegakan Sakit Dengan Segera Jangan Lupa Ambil Panadol Actifast

Melegakan Sakit Dengan Segera Jangan Lupa Ambil Panadol Actifast

korang! panjang jelas dan nyata pula tajuk aku tu kan. hahaha. tapi. kalau tak sakit, jangan nak gatal tangan nak pi telan panadol pula. Panadol Actifast - Fast For? of course lah untuk melegakan kesakitan kan. PG tak berapa suka sangat ambik sebarang jenis ubat kalau sakit. kalau rasa mental fizikal tu masih mampu bertahan, jangan ambiklah. cuba bertahan. bawa tidur ke apa ke kan. PG pun jenis yang memang tak suka pergi hospital ke klinik ke. tak sukalah.

but. bagi korang yang jenis tak tahan lasak. mean mungkin korang jenis yang cepat jatuh sikit. pening ke. maigrain kan. sakit sendi mendi. pinggang. ar pinggang tu macam PG la. kerap sangat sakit pinggang. bolehlah ambik panadol actifast. fast for? kelegaan. amboi. statment sungguhkan. tapi kelegaan sakit ni depend dengan body korang jugalah. kalau cepat menerima kesan ubat tu tadi, oklah. kalau jenis lambat, hurm. tak dapatlah PG nak explain pepanjang. hehe.

ok, kat sini PG kongsikan dengan korang dua panadol actifast yang PG rasa korang memang selalu beli kot. sebab suami PG selalu beli dua jenis panadol ni. kalau selama ni kita hanya tahu membeli tapi tidak baca mengenai panadol actifast ni kan. moga bermanfaat :)


MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Panadol® ActiFast Tablets

Apabila anda mahukan kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, anda mahukan Panadol Actifast. Panadol Actifast diserap dua kali lebih cepat untuk melegakan kesakitan berbanding Panadol biasa. Dan seperti tablet dan kaplet Panadol yang lain, Panadol Actifast tidak membahayakan perut anda.

Tentang Panadol® Actifast

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan :
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat.

Mengandungi 500mg paracetamol dan 173mg sodium, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.

Bahan Aktif 
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh)
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Sebelum mengambil ubat ini, pastikan anda mendapatkan nasihat doctor jikalau anda sedang menggunakan warfarin ataupun ubat-ubatan untuk mencairkan darah.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)


Panadol® ActiFast Compact

Untuk kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, pilihlah Panadol Actifast Compack. Panadol Actifast Compact kini boleh didapati dalam pek kecil , bergaya dan mudah dibawa dan senang disimpan di dalam beg bimbit , beg tangan atau beg sukan .

Panadol ActiFast diserap dua kali lebih cepat berbanding Panadol biasa untuk melegakan kesakitan. Ia terbukti secara klinikal melegakan kesakitan bermula dalam masa 15 minit.
Tentang Panadol® Actifast Handipack

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan : 
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Mengandungi 500mg paracetamol ditambah dengan sodium bikarbonat, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat dan efektif.
Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.
Bahan Aktif
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh.) 
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.
tq nuffnang!
done.

19 February 2016

Rakuten Bloggers Project

Rakuten Bloggers Project

korang. rakuten ada buat projek dengan some bloggers ker? untunglah sapa yang dapat deal dengan rakuten ni. nama pun rakuten bloggers project kan. kot-kotlah dapat hadiah barangan gegirl ke, best juga. jeles tau. hehe.

apa itu rakuten?

ok. PG bukanlah baharu tahu tentang laman web rakuten ni. sebelum ni pernah juga eplore laman web depa. rakuten macam zalora, lazada macam tu. mean, apa benda yang tak de jual kat situ. semua ada. dari barangan lelaki dan wanita. barangan anak-anak. barangan kesihatan. barangan kecantikan. makanan dan thing banyak lagi lah. korang boleh masuk kat sini rakutan online shopping.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)
kredit and thanks: redmummy blog

bagi korang yang memang jenis tak suka keluar shopping gitu, memang rakuten ni satu tempat shopping yang sesuai lah untuk korang juga. lagi pun semua benda sekarang hanya dihujung jejari runcing je kan. pilih-pilih bayar da sampai barang. kerja korang senang, mudah dan selamat. inshaAllah selamat. bah. apa lagi. jom shopping :)

tq nuffnang :)
done.

17 February 2016

Duit Iran

duit iran ke duit matawang iran ke tau duit iran irr, ke sama je, then siapakah yang mencari duit iran kat google ni? hahaha. sah sah yang cari mesti nak tahu pasal duit iran ni kan. lately pun banyak berita positive tentang negara iran. paling mengembirakan rasanya adalah Parlimen Iran Luluskan Perjanjian Nuklear dengan Kuasa Dunia
yang mana dari perjanjian ini akan membawa penarikan semula apa yang telah disekat sebelum ini. so that mean. nilai matawan iran juga kemungkinan bakal berubah satu hari nanti. tunggu dan lihat sahaja. hehe.



yang ni PG da jual beberapa keping sebab nak pakai duit ;)

oh. PG pun ada simpan sedikit duit iran ni. tak banyak tak sikit. ada duit lebih sikit, bolehlah beli. lagipun kita tak tahu nilai matawang ni bila akan naik semula kan. maksudnya bila matawang ni akan value semula dipasaran antarabangsa something like that la. dikabarkan, rumors berterbaran, ada yang mengatakan 100k duit kertas iran irr ni, dimasa hadapan mungkin akan boleh mencecah hingga RM75K sekeping. RUMORS sahaja tau. hehe. apa pun, PG syorkan, cuba dapatkan sekeping sahaja, rasanya 100k iran sekarang baru dalam RM60 - RM70 sekeping kot. dan kot-kotlah bolehlah bertukar dikemudian hari kan, jauh beza tu kalau dapat ribu riban ;) inshaAllah. 



haaaa. sapa cari ni?? melekat dekat akaun nuffnang PG ;)

done.

16 February 2016

Pink Colour Huawei Mate S Terlajak Mengoda!

Pink Colour Huawei Mate S Terlajak Mengoda!

berbahagialah bagi kamu dan aku, wahai si pengemar tegar merah jambu. seperti merah jambu ala-ala rose gold gadget terkini keluaran Huawei Mate S yang rose gold nya amat-amat terlajak mengoda hati, mengacau jiwa dan raga. plan nak tukar fon baru, rasanya pilihan yang amat-amat tepat tika ini adalah rose gold huawei mate s! wow! jangan sampai terbeliak biji mata tengok tau.

Harga Huawei Mate S di Malaysia : RM2698.00
(kredit and thanks: mesramobile)

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)
kredit and thanks: fourfeetnine

selain warna rose gold, tiga lagi warna yang ada iaitu luxurious gold, titanium grey dan mystic champagne. totally ke empat-empat warna depa memang sangat-sangat menawan kan T_T. pssst huawei..nak 1 biji dengan free nya boleh? T_T

tengok size pun Ya Allah. tak boleh nak kata apa wei. Height:149.8mm, Width:75.3mm, Depth:7.2mm, Weight:About 156g (including the battery). pergh. still slim melim kan. sesedap rasa je pegang T_T

Operation System Android 5.1 + EMUI 3.1. of course boleh download apa sahaja korang dan aku nak. as korang tahu pun, Android, apa sahaja kita nak download, still mampu diterima pakai. huhu.

Memory. ROM:32GB/64GB/128GB (This is subject to specific version in different markets). oh? ok. 128GB kalau dapat, Ya Allah. boleh nanges tepi bucu meja sebab selfie bebanyak still mampu nak letak muka aku seribu satu gambar. muahahaha. RAM:3.0GB

Network la ni of course LTE. tq huawei! LTE ni paling menang sekarang ni. wajib dan kena ada. aku baru je tukar digi LTE. memang ngam la kalau huawei nak bagi free sebiji kat aku. sure aku sayang korang ketat-ketat. nak pink tau. hehe.

Connectivity Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n, 2.4G USB2.0 high speed. that mean. engkorang pakai LTE then nak kongsi wifi dengan jiran belah rumah korang pun still mampu terangkatlah internet korang. memang sesungguhnya bersyukurlah jiran tetangga korang. muahahaha.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Camera, Main camera: 13MP OIS RGBW AF camera with dual - tone flash. Secondary camera: 8MP FF BSI Camera with soft light. camera jangan cakap. bagi korang yang memang hantu selfie. memang korang harus berasa bersyukur amat disitu. depan kamer je 13MP. tangkap selfie, sebijik sebijik nampak jerawat :D belakang kamera 8MP pun Ya Allah. memang korang tak patut mengeluh sama sekali! aku suka engko huaweiiiiiii. tolong bagi aku percuma satu weiiii :D

ok! itu saja nak cakap pasal ni. tak boleh nak kata apa lagi da. kalau dapat sebiji huawei ni, memang aku banyak cakaplah nanti. muahaha.

tq nuffnang!
tq huawei!
done :)
Pump & Menang a Cool Mercedes-Benz CLA200 dari Petronas!

Pump & Menang a Cool Mercedes-Benz CLA200 dari Petronas!

Petronas - Pump & Win! cool. dengan pump minyak je pun boleh menang hadiah. cool giler kentang, hadiah pun bukan calang-calang. Mercedes-Benz CLA200! ni kalau menang, memang menang bergaya je la jawapnya dekat jalan raya. hehe. korang nak menang tak? meh klik sini Petronas - Pump & Win!

before that. meh PG share hadiah yang bakal dimenangi!


MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Promotion valid from 5 January to 29 February 2016.
*Terms and conditions apply

05 Jan 2016

Fantastic Rides Await Lucky PETRONAS Kad Mesra Members

Kuala Lumpur, 5 January 2016 – PETRONAS Kad Mesra members are in for the best ride of their lives: By fueling up at any PETRONAS Station with a minimum purchase of RM40 and swiping their Kad Mesra, members stand a chance to win a cool Mercedes-Benz CLA200, eight customised Proton Iriz, 16 classy Piaggio Vespa and 16 nifty JAVA foldable bikes! 



Winners of the Mercedes-Benz CLA200, Proton Iriz and Piaggio Vespa will also receive RM1,000 and RM500 free fuel respectively while 1,600 consolation prize winners will receive 3,000 Mesra points.

“PETRONAS is a brand that has proven itself twice in the Formula One Championships. Through this new campaign, we celebrate the success of Formula One track proven Winning Formula with our loyal customers by giving them the chance to also feel like winners on the road with brand new rides to go with our winning fuel experience,” said Ibrahimnuddin Yunus, Managing Director and Chief Executive Officer, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB).

“Kad Mesra members are highly encouraged to take advantage of the eight-week campaign period to not miss out on the exciting prizes we have prepared for them. The best rewards for motorists are at PETRONAS.”

Non-Kad Mesra members are encouraged to take the opportunity to register to participate in the campaign and enjoy points that can be redeemed for fuel and items from Kedai Mesra every time they make a purchase.

The campaign by PDB is among the many on-going initiatives introduced by the company to provide added value to its customers through its extensive retail network. Customers are not required to fill in forms, making it easier for them to participate in the campaign which starts 5 January and ends 29 February 2016.


PDB most recently introduced an enhanced formulation of PETRONAS Dynamic Diesel in the market. Last year, the company launched PETRONAS PRIMAX 97 with improved Advanced Energy Formula, the nation’s first Euro 4M-compliant RON 97 fuel that delivers superior acceleration and enhanced driveability.

PETRONAS’ winning fuels are available at more than 1,000 PETRONAS Stations nationwide. Together with our over 750 Kedai Mesra, we offer a one-stop convenience centre concept of fueling, dining, shopping, banking, car spa and other services, all under one roof.

good luck!
tq nuffnang
done :)

11 February 2016

Dan Bila Gosip Tidak Akan Pernah Terhenti

Dan Bila Gosip Tidak Akan Pernah Terhenti

penat. bukan penat sebab dok sama melayan gosip. tapi penat sebab mendengar gosip yang ada, tapi tak tau bila nak berhenti. dari satu gosip, muncul pulak satu gosip. teruslah ke gosip yang seterusnya. rasanya gosip yang sedia ada pun, tak da kesudahan. apa lagi yang next punya gosip. penat wei. tak paham sapa yang memulakan dan siapakah yang akan menamatkan segala kegosipan yang ada.

nak tahu bila masa gosip akan muncul. masa manusia-manusia sekalian alam duduk dalam kelompok dan sembang secara senyap atau tidak. hahaha. 
shhh. diam!
done.

27 January 2016

Easy DIY Gift dengan Printcious!

hi holla fellas. tahun baharu datang lagi. hehe. bermakna, tahun ini pasti akan ada yang bakal menerima hadiah yang lebih sweet deep deep gitu kan. hahaha. tahun lepas, ada few hadiah yang PG dapat, sweet deep deep juga. tapi. tapi. yang pasti bukan barangan daripada Printcious! amboi. ni kalau laki kita baca, sure cecepat je order barang dari Printcious. hahaha.

ok. sebut tentang Printcious ni, PG nak berkongsi dengan korang, PRODUK KELUARAN PRINTCIOUS, yang sangat senang untuk awak-awak dapatkan segera dan reka mengikut citarasa awak-awak semua dengan segera dan hadiahkan dengan segera juga buat kengkawan awak-awak. nak bagi hadiah tak semestinya kena tunggu hari yang istimewa macam hari jadi ke apa ke kan. hari-hari pun awak boleh bagi hadiah, kalau awak-awak banyak duit. hahaha. ar. ni berita bagus buat si pasangan hot-hot sweet couple gitu kan. bolehlah beli, reka (do it yourself) dan hadiahkan dekat pasangan awak. senang je kan? ;)

untuk info korang juga, berikut adalah kategori barangan yang ada dekat Printcious, bertepatan dengan tagline Printcious iaitu 'Precious Gifts From Your Heart'. awak-awak boleh pilih dekat situ, mana satu yang awak-awak nak. PG share link terus kat korang. senang korang klik. 
wa. banyak juga kategori tu kan. lagi best, bertepatan dengan in coming perayaan yang kita akan bakal sambut bersama sehati dan sejiwa ni, tahun baru cina, see, kat bawah ni, sweet je kan rekaan dari Printcious. phone cases tu heeee sweet. kot-kotlah ada sapa nak kasi kat PG kan, PG nak phone cases tu tau. hehehe. so, kalau ada yang berkenan, bolehlah tempah dan hadiahkan dekat kengkawan chinese kita yang menyambut tahun baru cina nanti.

http://www.printcious.com/gifts/occasions/chinese-new-year

so. macam mana? sweet deep deep kan? 
tunggu apa lagi wei? jom layari http://www.printcious.com dan 
juga facebook mereka di https://www.facebook.com/printcious
untuk mendapatkan perkhidmatan terbaik dari mereka! enjoy it! :)
done.