20 October 2016

Sweet Fattah Amin dan Neelofa dalam Suri Hati Mr. Pilot

Assalamualaikum Fello! Siapa suka gandingan Fattah Amin dan Neelofa dalam Suri Hati Mr. Pilot? Sebab i sebenarnya sukaaaa sangaatttt. Tak taulah nak cakap macam mana. Depa sweet. Manis like candy sugar. Sweet like kucing. Sweet like ntah apa-apa ntah. Dan apa yang i mampu cakap, mohonlah korang couple ke apa ker. Sebab koranggg sangattt sweeeeeettt. Mohon jangan sentap dengan statment i tau. Blog i kan. Hehe.


hi fattah :D
kredit: www.moviesinfobsyokv2.net

I tengok drama ni dekat laman web kbergetar.com tau. i Tak de astro kat rumah. So laman web tu memang best giler. Laju je update drama ni. Ok! Sapa tak tengok lagi, please mohon tengok drama ni sekarang. Jangan kata i tak share pula. Dan those people, seem macam dengar anti depa, no please jangan kecam i tau. Sebab i memang suka gandingan depa berduaaaa :D

  

OK bye.
Xoxo.
Love Korang.

12 October 2016

Aprilissa Sue Ann Peserta 3 Juara dari Kota Kinabalu, Sabah

Assalamualaikum Fello!. i nak kongsi Program Realiti 3 Juara, di TV3 yang akan bermula pada 16 Oktober 2016 ini, setiap hari ahad pada pukul 9.00 malam. Program realiti nyanyian yang mencari tiga juara menerusi tiga genre berbeza iaitu balada, rock dan irama Malaysia. Sebab nak korang tengok sebab ada sepupu belah mak i kat situ. Hehe. Dan mohon, silalah undi sama ye :D


"Ia amat menarik untuk dijadikan sebagai satu lagi format program berbeza daripada yang sedia ada di mana kita mengangkat tiga pemenang dari tiga kategori berbeza dalam satu pertandingan," katanya kepada mStar Online.
 


KONSEP PROGRAM 3 JUARA
Konsep 'battle' - 2 orang peserta dari setiap kategori setiap minggu
Bagaimanapun menariknya kata Suffian, untuk lima minggu pertama pertandingan tiada sebarang penyingkiran akan diadakan bagi memberi peluang kepada mereka mencari rentak sebelum yang benar-benar layak mara ke peringkat seterusnya.
"Sebanyak 18 peserta akhir akan kami pilih yang memperlihatkan enam dalam setiap kategori.
"Setiap minggu peserta dari genre rock sebagai contoh akan berentap dengan pesaing dalam kategori sama.
"Hanya seorang daripada setiap genre akan diumumkan sebagai juara," ujarnya.
HADIAH UNTUK BAKAL JUARA PROGRAM 3 JUARA
Wang tunai sebanyak RM300,000.00

Jangan lupa tengok tau!
Xoxo.
Love Korang!

07 October 2016

Calling For Hari Sukan Negara 2016 Peringkat Negeri Sabah

Assalamualaikum gais.
(gais tu macam korang. awak pun boleh kot. atau kalau ikut pemahaman i la kan, dia berbunyi macam ni "wei korang, wei gais! jom pergi makan! 'wei gais! korang buat apa gais?!") hahaha. Maaflah kalau i salah :D
Hola gais. Sorry. Beberapa hari i tak de kat sini kan. Jangan risau. I tak pergi mana pun. Ada je. Cuma mood nak update blog tu biasalah. Sometimes ada mood, sometimes tak de mood. Hehe. Tapi. Namun bagaimanapun. I'm so happy sebab menang hadiah saguhati giveaway one of blogger i join hari tu. Nanti hadiah da sampai ke tangan i, i review ye. Before that, i nak cakap pasal Hari Sukan Negara, which is esok! Yahoo!! I raikan bersama dengan YB KJ. Kenalkan? Raikan bersama dari jauh sahaja. Hehe.


#harisukannegara #harisukannegarasabah #hsn2016

Ok. Esok i punya duty on Hari Sukan Negara senang sahaja. I pergi candid-candid gambar area pantai teluk, likas, kota kinabalu sabah of course. So! Blogger sabahan. Esok mana yang lalu dan berada di teluk likas awal pagi, nampak i sedang candid-candid, selfie sorang-sorang diri, bolehlah tegur i. Jangan risau, i tak makan orang. Muahahha.

Lepas candid-candid kat situ, ada few tempat lagi yang i akan pergi. Sepeti perdana park, tg. aru. pantai tg. aru 1 dan 2, taman prince philip, tg. aru, grace point. taman rimba ujana tropika, penampang, taman tun fuad stephens, bukit padang. So, area i dengan team i kat situ. As i cakap, kerja i senang. Ambik-ambik gambar, candid, selfie dan laporkan kepada urus setia collect gambar pula dan i balik rumah Zzzz. Muahaha.

Belum selesai lagi. Itu part sebelah pagi. For petang pun benda yang sama. Jam 3 macam tu i da ada kat tempat-tempat yang berdekatan dengan i dahulu. I duduk sebelah inanam. So i pergi terjah teluk likas dahulu. Kalau selalu i lalu area kat situ, memang ada few manusia sekali alam juga buat aktiviti riadah kat situ. Dan! Hopely gais. Esok turun. Please support i. Please support Hari Sukan Negara! Oh. if anyone nampak posting i ni, i ada letak >>> #harisukannegarasabah <<< kat facebook. So those! Sabahan, bolehlah pakai hastag tu :) Kita-kita juga bah ni kan :D

Dan! dan. Esok juga ada acara larian tau. Tengok image kat bawah. Ada area Masjid Bandaraya kat situ. Kalau sempat i tunggu korang lari-lari anak kat situ, kalau tak sempat, Bye! Hahaha.


So! I update secepat mungkin untuk Hari Sukan Negarai Peringkat Negeri Sabah 2016 with love. Salam Jumaat semuanya :)

xoxo.

27 September 2016

Projek Bebas Hutang dengan Hanya RM10.00 Sahaja

Assalamualaikum.

Hi fellas. I nak share 1 benda ni. I called ianya Projek Bebas Hutang dengan Hanya RM10.00 sahaja. Sebab apa? Sebab, ianya hanya bermodalkan sebanyak RM10.00 SAHAJA. 


I tak share kalau tak menarik tau. Hehe. Apa pun, mari i kenalkan awak-awak dengan DanaNiaga2u.com ini.
DanaNiaga2u.com adalah program KOMUNITI terbaru yang mana tujuan utamanya adalah MEMBANTU sesama insan, erti kata lain juga adalah membantu memajukan Ekonomi masing-masing melalui Platform MUDAH, MURAH, CANGGIH, TELUS dan TERKINI.
For sure, dalam keadaan ekonomi kita yang tidak menentu sekarang ini, pasti setiap daripada kita ingin cuba memajukan ekonomi keluarga kita masing-masing dengan menambah pendapatan sampingan kan? 

For bloggers macam PG ni pun, kita pasti nak menjana pendapatan sampingan juga kan? Macam kita letak iklan Nuffnang tu. Kira menjana pendapatan juga tu. Dan why not, kita mencuba Platform DanaNiaga2u ni pula? RM10.00 Sahaja diperlukan. InshaAllah, dengan bimbingan yang betul, i rasa, PG yakin, kita pasti akan boleh pergi jauh dengan DanaNiaga2u ni. InshaALLAH.

Nak join PG? ;)
Nak tahu lebih lanjut:
Whatsapp PG : 010-9562835
Email PG : yatieowners@gmail.com

pssst. brim da masuk kan? hehe. jom labur RM10.00 untuk dananiaga2u sikit. kita tak tahu esok lusa, pulangan daripada RM10.00 itu mungkin terbayar :) 

jom!
xoxo.

25 September 2016

Tester Kit Minyak Wangi De'Xandra

Assalamualaikum.

Tester Minyak Wangi De'Xandra. Hi awak! Kemarin lepas i ada kongsi Minyak Wangi De'Xandra i yang ke-3 kan. Ok. Awak-awak patut cuba. Then kat sini, i nak kongsi dengan korang, botol-botol kecik itu adalah tester minyak wangi de'xandra ni. Dan juga, kepada yang dekat-dekat dengan PG juga tu kan, atau kawan sepejabat PG tu duduk dekat kinarut, kota kinabalu, sabah. Then, bolehlah jumpa PG atau kawan PG tu. Cuba sendiri wangian tester kit de'xandra ni. Dan kalau berkenan, bolehlah tempah. Hehe. Dan dan, i rasa, those yang berminat untuk menjadi agen untuk wangian de'xandra ni juga, bolehlah cuba bertanya-tanya dekat kawan PG tu. Jangan risau, dia tak makan orang. Hehehe.



Selamat mencuba!:)

xoxo.

24 September 2016

Korean Lover | Love in The Moonlight Episode 11

Korean Lover | Love in The Moonlight Episode 11

Love in The Moonlight Episode 11 | Oh no! I tak sabar nak tunggu isnin for Love in The Moonlight Episod 11. Last episod 10 minggu ni, Crown Prince terkejut nampak Master Han ada dengan Hang Ra On kan. Dan nampak sangat Crown Prince terkejut bila Master Han tu sebut nama Ra On. Oh man! Adakah episod 11 nanti Crown Prince akan tahu siapakah sebenarnya Ra On? Sangat-sangat i tak sabar nak tunggu for next episode. Anyone yang tahu episod 11 da ada kat google, please, please share dengan i please T___T. Can't wait!

Pakcik google pinjam gambar awak sat ye :)

xoxo.

23 September 2016

Cerita Dalam Bas Awam ;)

Nak muka halus mulus tulis bak para wanita korea? Jangan harap nak dapat kalau ada sifat malas. Hehe. Tadi petang time i balik kerja, ada sorang minah ni duduk kebetulan sebelah i. Ya Allah. Licin, putih muka beliau wei. Beliau? Tak. Muda lagi. Muda dari i rasanya. Hehe. Kira adik i la kan. I punya nak pandang dia tak berani. Kang dia kata i pula. Da kenapa pandang-pandangkan. 

Sampai nak dekat kawasan i turun pun, i still tak berani nak pandang. Hahaha. Sebenarnya i nak tengok sebab i nak tanya produk apa dia pakai yang buatkan kulit wajah dia flawless macam tu. Hehe. Sampai kesudah tak berani nak tanya, i rasa i patut buat something dekat kulit wajah i. Tak la sampai nak buat pembedahan plastik. Sampai kesudah i jadi mangsa kutuk nanti.


Da macam hantu kak limah balik kampung pula :D

xoxo.

De'Xandra Perfume Botol Ke-3

Assalamualaikum. Hi.

Minyak Wangi De'Xandra | Tak jawap dosa :D. Hi awak-awak. I lama da nak kongsi artikel ni. Da sebulan dua artikel ni duduk dekat draft. Kesian dia. Hehe. By the way, ini adalah botol minyak wangi ke-3 yang i beli, tak silap i. Wangian original minyak wangi ni. Sangat harum dan PG memang syorkan awak-awak kalau nak beli, cari wangian De'xandra ni juga. Those sapa duduk dekat area Kota Kinabalu, Sabah, boleh contact PG untuk wangian tester tu. Cium bau je la then kalau nak dapatkan wangian tu, inshaAllah kalau ada stok, then awak dapat hari tu juga. Hehe. Tak pun esok lusa ke macam tu kan. PG tak jual tau. Kawan sepejabat PG yang jual :)


then. Ya. its me :D

Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih. - GITU :D

xoxo.

22 September 2016

Plaza Shell @ Bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah

Bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah | Awal pagi i candid kat belakang bangunan Hap Seng ni. Da macam ala-ala korea punya bangunan kan? Hehe. By the way, bangunan yang dikendalikan oleh Hap Seng Consolidated Berhad ini menempatkan Plaza Shell kat sini. Macam mana i nak cakap ye. Plaza Shell kat bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, Sabah. Senang kan? atau kalau nak cari bangunan Hap Seng Kota Kinabalu, cari kat Plaza Shell. Atau mana yang lebih better? Hahaha. Bingung i seketika :)


view belakang bangunan hap seng kota kinabalu, sabah


ni pula view depan bangunan hap seng kota kinabalu, sabah

Memetik petikan daripada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman:
"Bangunan yang dikendalikan oleh Hap Seng Consolidated Berhad itu memperlihatkan satu lagi struktur bangunan yang mempunyai reka bentuk dan seni bina moden. Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Aman berkata ia merupakan satu kebanggaan apabila melihat bangunan tersebut didirikan disebuah tapak yang sebelumnya hanya sebuah perkampungan air dengan rumah-rumah yang dibina di atas tiang. “Hal ini menunjukkan bandaraya ini melalui kepesatan pembangunan dan transformasi kemajuan dari semasa ke semasa terutamanya sejak dekad kebelakangan ini,”katanya.
Sumber: sayangsabah
Jom breakfast!
xoxo.

21 September 2016

Korean Lover | Sinopsis Scarlet Heart Ryeo

Sinopsis drama korea Scarlet Heart Ryeo. I tengok drama ni. Awak-awak tengok tak? I mula-mula macam tak berapa nak suka drama ni. Tapi bila da masuk pertengahan cerita episod satu tu, i start mula suka dan tunggu nak habiskan cepat dan pergi tengok lagi episod lain. Masa i download, i da download sampai episod 7. Kiranya nanti i tak akan tertunggu-tunggu apa next episod. Tapi bila da habis tengok, jadilah macam pagi ni. Semalam punya cerita, pagi ni i da balik-balik refresh facebook. Nak tunggu anyone yang share. Hehe. I tak de astro kat rumah. Hehe. Bukan sebab i tak nak beli, tapi i rasa tak berbaloi. Sebab waktu kerja i, balik rumah tinggal nak tutup mata je, dan esok i kena pergi kerja semula, membuatkan masa i kurang tengok tv. Hehe. Apa-apa pun, meh i share sikit sinopsis. I tak reti nak olah sangat, mana yang i mampu, i share la. ;)

 
Pakcik google. Pinjam gambar awak sat yer :D

Scarlet Heart Ryeo mengisahkan tentang Hae Soo, seorang gadis di era zaman moden yang terbawa masuk dan terperangkap ke zaman Dinasti Goryeo. Dimana zaman yang penuh dengan konflik perebutan kuasa berlaku diantara putera-putera Maharaja Goryeo ketika itu. Konflik terus-terusan berlaku dengan campur tangan permaisuri. Menarik jalan cerita ini diselitkan dengan percintaan yang berlaku diantara Hae Soo dengan Putera Ke-4 dan Putera Ke-8. 

Bagaimanakah dan apakah yang akan terjadi pada hubungan Hae Soo dan para Putera yang lain? Jangan lupa tengok tau drama ni. I pun blur-blur sikit dengan jalan cerita ni. Tapi for me, setakat ni, drama ni best ;)

xoxo.

17 September 2016

Selamat Hari Malaysia!

Assalamualaikum.

Morning hi fellas. Tak terlambat kot kan i nak ucapkan Selamat Hari Malaysia kat awak-awak sekalian alam kan. Dengan harapan i semoga kemakmuran negara kita akan sentiasa terjaga. Terpelihara. Macam mana nak kekalkannya? Bersatu hati. Sehati Sejiwa. InshaAllah Malaysia, akan terus kekal maju. Amboi i da cakap macam i berpidato. I tak de background tu. Hehe. 

So ya. Aktiviti i tiga hari cuti duduk rumah tak de apa. I bangun pagi tinggal i kemas rumah apa yang patut dan i tinggal makan minum dan i layan drama korea i. Tu je. Nampak sangat hidup i simple kan? Ah'ah. 


So ya. Jumpa next entry maybe? Selamat Hari Malaysia again!
xoxo.

15 September 2016

W - Two Worlds Final a Happy Ending Love Story

W - Two Worlds Final Story. Finally W - Two Worlds last episode da bersiaran kemarin kan?. I da tengok online kejap tadi. Then i sedih sebab its last episode dan lepas ni tak de sambungan lagi da. Kecualilah pengarah drama tu nak ada sambungan drama ni. Baru ada cerita barulah kat situ. Kena cari drama baru pula untuk pulihkan perasaan sedih i tu. Hehe. By the way. Meh i cerita sikit drama last W-Two Worlds ni.


Ni babak last episod 15. Sambungan babak terus ke final. Yeon Joo yang sedih nampak Kang Chul diseberang jalan dalam keadaan cedera parah, berdarah kat situ dan tiba-tiba Kang Chul hilang semula. Memang sedihlah kat sini. I almost nak nangis. Nasib  tengok kat office. Hehe. Dan. Dan....Yeon Joo thinking of...hilang Kang Chul kat situ..dan hubungan mereka pun terhenti. Belum lagi :D


Kang Chul diseberang jalan. Sempatlah juga dia nampak si Yeon Joo dan terus pengsan dan hilang as usual. Sedih juga kat sini, kot-kotlah watak Kang Chul tak muncul-muncul lagi kan. T_T not yeeeeetttt :D


ada cerita selepas selepas ke tiba-tibaan Kang Chul hilang.

dan tiba-tiba juga babak berpegangan tangan kat situ, dalam bilik kat hospital.

ok happy ending sat :D


Yeon Joo blur seketika


Yeon Joo nampak macam blur. Percaya atau tidak percaya sahaja kat situ kan? ;)


senyum i kat sini sorang-sorang :D


Ya. Percayalah Kang Chul is BACK!


BACK...YES YOUR HUSBAND IS BACK ;D


Sedih kejap. Kang Chul told Yeon Joo, her father kat mana.


Please peluk i juga Kang Chul? Muahaha


dan dan. Happy ending!
Kang Chul duduk dalam dunia Yeon Joo terus.  

So? Macam mana i punya description untuk awak-awak sekalian alam? Senang nak faham kan? Hehe. 
xoxo.

14 September 2016

Sesi Penjagaan Rambut Dengan Dove | Dove Hair Care Range

Dove Hair Care Range | I jenis manusia suka tukar-tukar shampoo. Bukan takat shampoo. Pencuci muka ke, makeup ke, tuala wanita pun i jenis suka nak tukar-tukar bila masa tengok ada retis-retis dekat tv tu tepek muka depa lawa-lawa dengan satu-satu produk. Macam Nora Danish kan duta Safi Rania Gold tu. I pun terjebak sama pakai that produk. Konon-konon nak muka i nanti sehalus mulus tulus Nora. Tak de hal. Biar i perasan sorang-sorang. Korang jangan terjebak. Hehe. Tapi officemate i da terjebak dengan i tau. Muhahaha.


Then beralih kepada penjagaan rambut pula. I rasa nak terjebak dekat DOVE ni pula. Dulu i kejap je pakai dove. Macam yang i kata, i jenis tukar-tukar pakai. Tak stick pada yang satu. Konon-konon nak tengok mana sesi penjagaan yang terbaik untuk rambut i la kononnya. Tak de hal kan. Ikut suka hati je.

Then apa jadi dekat rambut i?

Sampai sekarang i masih ada masalah dengan rambut yang kerap gugur. Kalau i sisir pakai jejari je pun, ada lah lebih daripada 20 helai rambut akan ikut sama kat jejari runcing i tu. Awak-awak rasa kalau dalam seminggu berapa helai rambut i akan gugur? T_T Nangis i kejap tepi meja office ni.

Sebut shampoo. Selalunya i akan pilih yang jenis ada sebut kelemumur kat situ. Tu je la. Conditioner pula i jenis tak kisah. Tak tahu la boleh campur-campur ke tak, atau kena juga yang sama dengan kelemumur tu. Korang rasa? I kena pakai yang berkaitan ke apa? Sebab sumpah, sampai sekarang i tak tahu ;)

Terima kasih Nuffnang!
Terima kasih DOVE!

xoxo.

My Cerita Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya Aidiladha awak-awak sekalian alam. How raya's awak-awak? Dapat daging korban tak? erk. Sure dapatkan? Suami i kata jiran depa kat ipoh siap bagi depa 3 kilo daging kambing. terbaik. Jangan sebut kambing depan i. I terliuq cepat. Hehe.
Ok. Cerita Hari Raya Aidiladha i simple sahaja. Lagi pun kat Kota Kinabalu, Sabah, sesetengah tempat atau mungkin i tak tahu, Hari Raya Aidiladha tak berapa nak disambut such like masak-masak Hari Raya Aidilfitri. Suami i pun kata macam tu. 'Sabah tak berapa nak sambut Hari Raya Korban kan yang?' Kalau kat Semenanjung Malaysia, Hari Raya Aidiladha ni la akan disambut lagi meriah daripada Hari Raya Aidilfiti. So, i just like 'Oh ok yg'. Then, tak pe. Kita sambut sahaja as usual.


Nenek belong's. Later i talk pasal ni :)

Dan selalunya, Hari Raya Aidiladha, kita family pakcik buang tak plan apa-apa pun. But this year pula, i punya sister yang kedua plan kumpul ramai-ramai kat rumah mama kat kampung. So, i ikut sahaja. Lagipun i tak de suami kat sini. So i bila-bila masa sahaja free. Hehe.

So, he were go. My cerita Hari Raya. Maaflah tak sempat nak ambik gambar potong-potong ayam, sayur-sayuran, bawang-bawangan kat dapur sebab i sibuk nak cari line Digi kat kawasan rumah mama. Teruk giler line Digi kat kampung. Kampung's kan? What the fishcake there. Hehe. Then i tinggal nak membantu popet popet there sahaja kata lapar nak makan. Then oh lupa. Ada bakar ikan uji rashid kat situ, aka ikan merah. Do no la kenapa tipikal panggil ikan uji rashid. Mungkin sebab mata ikan merah itu besar like penyanyi uji rashid? oh no! Tak tahu. Dan gelaran tu kekal. Nak pergi buat aktiviti ke apa ke, 'jangan lupa beli ikan uji rashid. Boleh bakar-bakar'. Gitu. Sabah macam tu la. I bagitau je. Esok lusa kot-kot awak-awak mai Kota Kinabalu, Sabah kan. Tak la awak-awak sekalian alam rasa pelik :D

Then makan-makan. After that, pergi ziarah nenek nudar kat tepokon. Setahun rasanya tak ziarah nenek. Maaflah nenek. Syukur alhamdulillah, nenek nampak sihat kat situ sedikit. Berbanding dengan sebelum ini, nenek pucat dan takut juga if anything hapend kan. Then chit chat dengan nenek. Nenek masih ingat nama-nama anak menantu dan cucu dan cicit. Terima kasih nenek.


Semua hantu wefie. Pantang nampak kamera :D


Nenek and me :)


Kakak Nurul was busy candid while Nenek chit chat wit me, asking mana i punya suami :D

After that, rumah babu kasiah i. Ni babu kasiah da whatsapp seminggu sebelum Hari Raya Aidiladha, pesan datang rumah. Sebab masa Hari Raya Aidilfitri hari tu, kitaorang datang rumah babu, but babu kasiah not there. So kali ni, kena wajib datanglah. Dan, ada laksa wei! I suker giler laksa since ter makan laksa kak dayang, officemate i make it. Giler sedap. Before this i tak reti nak makan. Macam geli gitu. Tapi-tapi. Lepas tu i da buat makan tau. Siap tambah dua mangkuk. Pergh. Jangan cakap. Boleh meleleh. 


My kakak ipar. Hello hi SIL! At babu kasiah house.

Ok. tu je kot nak cakap pasal Hari Raya Aidiladha i. Dari rumah babu kasiah dan terus balik inanam. Esok abang syafik, abang nong da bekerja. I masih bercuti kemarin. Namun. I sakit T_T. Syukur alhamdulillah. 


Selamat Hari Raya Aidiladha again!
xoxo.

10 September 2016

Gambar Majlis Pernikahan Bella Dally dan Nazim Othman di Kota Kinabalu,Sabah

Assalamualaikum.

Gambar Majlis Pernikahan Bella Dally dan Nazim Othman di Kota Kinabalu, Sabah | Syukur alhamdulillah i nak ucapkan buat pasangan pengantin baru ini yang telah selamat diijab dan kabulkan pada hari ini di Hotel Promenade Kota Kinabalu Sabah. Bella yang menerima mas kahwinnya sebanyak RM300 disamping barangan hantaran tujuh berbalas sembilan nampak gojes kat situ. Cantiknya awak ;) ❤️


Maaf erk. Gambar i screenshot random hastag iG peminat yang ada berkongsi gambar pernikahan mereka berdua. Those yang share, thanks for this ya :)
Thanks to : Orang Putih Kita iG too ;)

Tahniah sekali lagi ❤️ dan Selamat Pengantin Baru both of U ;)
xoxo.

09 September 2016

Sinopsis Drama Mariam Alisa diTV3

Sinopsis Drama Mariam Alisa | Mariam Alisa mengisahkan tentang Mariam Alisa. Seorang gadis kampung yang hanya tinggal berdua bersama ayahnya yang sudah uzur dan juga lumpuh. Disebabkan Mariam adalah satu-satunya anaknya, dan ketidak selesaan apabila dijaga kebajikannya beliau menyebabkan ayah Mariam menyuruh Mariam bernikah dengan Ustaz Haiqal, yang sering bertandang ke rumah kerana Ustaz Haiqal sering membantu Mariam dan ayahnya. Namun, Mariam yang sering dipermainkan oleh lelaki, masih belum terbuka hati lagi menerima mana-mana lelaki.


Sumber: Myinfotaip

Demi menyara kehidupan Marian dan juga ayahnya, Mariam menjual nasi lemak di sebuah gerai dikampungnya. Sehingga pada suatu hari, Farhan seorang pemuda kampung datang membeli nasi lemak Mariam. Pada saat itu, Farhan telah mula sukakan Mariam, sehingga sanggup berpura-pura pekak demi mendekati Mariam. Mariam pula mula berlembut hati dengan Farhan kerana mengetahui Farhan seorang pekak dan kelihatan seperti bukan orang berada.

Dan. Bagaimanakah dan sampai bilakah Farhan perlu berahsia dengan Mariam? Jangan lupa saksikan Drama Mariam Alisa setiap hari Rabu hingga Jumaat pada jam 09.00 malam di TV3.

TAJUK : MARIAM ALISA
EPISOD : 13 episod
TARIKH TAYANGAN : 26 Ogos 2016
HARI / MASA : Rabu hingga Jumaat, 9.00 malam
SIARAN : Slot Lestary TV3
PENGARAH : Shahrulezad Mohameddin
TERBITAN : Radius One Sdn Bhd
PELAKON : Elvina Teylv, Ben Amir, Amirul Faqeem, Haris Zainuddin, Aida Aris, Roy Azman, Nadia Aqilah, Najua Pramlee, Zalikha Awaluddin

PARA PELAKON DRAMA MARIAM ALISA

Elvina Teylv sebagai Mariam Alisa
Ben Amir sebagai Farhan
Amirul Faqeem sebagai Ustaz Haiqal
Haris Zainuddin sebagai Fareeq
Aida Aris sebagai Datin Hayati
Roy Azman sebagai Dato Mokhtar
Nadia Aqilah sebagai Sharmin
Najua Pramlee sebagai Adila

LAGU TEMA / OST MARIAM ALISA
Lagu : Dalam Keraguan
Penyanyi : Nadia Aqilah


Nadia Aqilah nyanyi bestkan? I suker :)
xoxo.

07 September 2016

Cover Plastik For iPhone 5G|5SE dan Sesuai Juga Untuk iPhone 5 Yang Hot Murah!

Assalamualaikum.

Tajuk i panjang. Supaya memudahkan pemahaman awak-awak yang sedang membaca. Hahaha. Jangan marah i tau. Ok. Kat sini i nak kongsikan dengan awak-awak sekalian alam, kot-kotlah awak-awak tengah nak mencari cover jenis plastik macam kat gambar iPhone 5 i tu. Harga dia mampu milik i kata. RM2.99 sahaja. Sumpah tak tipu awak-awak sekalian. Compare dengan harga yang i pergi tengok dekat kedai-kedai yang memang jual jenis cover macam ni, semuanya i jumpa harga dalam RM10.00 ke atas. I masih boleh berfikir samada ianya adalah mahal atau tidak berbaloi sama sekali.


hi awak dalam tu. duduk diam-diam ye :D

So i decide pergi masuk kedai Super Save Jimat Hebat, Bangunan Centre Point, Kota Kinabalu, Sabah, Tingkat 2. I jumpa kat situ cover plastik untuk 5G dan 5SE tapi boleh dipadankan dengan iPhone 5 i, dengan harga yang jauh lagi murah dan i terus beli. Kualiti dia sama sahaja dan yang penting, boleh muat dengan iPhone 5 i. 


see? tak percaya harga dia RM2.99 je kan? ;)


Kenapa tidak menggunakan item harga yang murah kalau ianya berbaloi-baloi kan? Jemput datang kedai tau :D

xoxo.

Nak Tahu Ikhas atau Tidak Menulis Entri Blog~

Assalamualaikum.

erk. da kenapa kan? by the way, beberapa hari ni i ada masa yang sangat-sangat banyak kat office tau. Kerja office i da settelkan. Memandangkan i jenis tak suka nak tangguh-tangguh kerja dan better i selesaikan terus. After that i tak kisahlah jiran tetangga kata i takde kerja ke ape. Takde hal. Yang penting i da selesaikan part i dan all staff tahu kerja masing-masing. Takde kerja duduk diam-diam je la. Oh. Nak kata i makan gaji buta? Hahaha. Lagi i tak kisah. Sapa kerja dengan gomen da berbelas tahun, tahulah tinggi langit kat situ. Makanya, da habis kerja. Duduk diam, buat hal sendiri :D

Sangat free, jom blogwalking. Internet office pun free. Hehe. Dan, berbalik dekat tajuk i atas tu. I adalah buka dan baca balik few entry i yang lama-lama dalam blog ni. Nak tergelak pun ada. Rasa menyampah pun ada dan rasa nak padam je entri tu pun ada. Entri usia tengah dalam jiwa kacau masa tu, tak tahulah. Asal nak update pun ada banyak. Hehe. 


suami: tepuk dada tanya selera yang oi :D

See? Nampak sangat entri blog i ikhlas dan tak ikhlas kat situ Kan. Kat sinilah nak tahu ikhlas atau tidak kita ni menulis entri blog. Korang macam mana pula? Ikhlas menulis ke tau macam PG juga. ASAL UPDATE? :D

xoxo.

05 September 2016

Good Luck UPSR Candidates!

holla fellas. PG nak ucapkan Selamat Menduduki Peperiksaan UPSR buat adik-adik blogger PG yang mendudukinya bermula hari ini. Juga buat anak buah PG cheche tu. Beberapa hari ni nampak sangat effort dia kat situ, belajar last-last minute. Banyak tanya juga kat PG. Tapi tau-tau je lah, PG da lama melepasi UPSR ni. Mana yang PG tahu, english maths few thing, PG sharelah juga. As long PG jawap pertanyaan dia. Sekurang-kurangnya dia tahu kita support dia belajar dan bakal menduduki peperiksaan yang besar macam ni. Kan? Ar korang tu kalau ada adik-adik yang duduk UPSR tahun ni, anak ke apa ke kan, please support them. Tak tahu nak jawap persoalan pada soalan mereka pun tak pe. But as long awak support adik, anak, for sure depa akan lebih bersemangat nak hadapi UPSR ni :)


 
 
good luck cheche [kanan]. good luck jiran [kiri]

babu yang nebes :D

xoxo.

03 September 2016

Sinopsis Drama Lara Terindah di TV3

Sinopsis Drama Lara Terindah | Hi fellas. PG ada tengok drama ni. Masuk semalam, da dua episod rasanya. PG suka tengok lakonan Nelydia Senrose dan juga Nonny Nadhirah. Nonny kalau berlakon watak perampas something, mesti berjaya kan? And hopely on this drama pun, Nonny berjaya dengan watak dia. Jom baca sinopsis drama ni. 


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

Lara Terindah mengisahkan tentang Razlan dan Elena. Dimana pada satu hari mereka terlibat dalam satu kemalangan dan menyebabkan Razlan terlepas satu projek besar. Kebencian Razlan terhadap Elena seorang penulis skrip drama bertambah apabila mengetahui Elena bekerja di produksi yang sama dengan ibunya iaitu Puan Mimi dan beranggapan Elena cuba mengambil kesempatan daripada ibunya.

Kebencian Razlan bertambah dan sering memandang rendah terhadap Elena yang dilihat intim dengan Dato' Kamal dan Razlan memperalatkan Nisa, seorang pekerja baharu di Syarikat Razlan, untuk mendekati Elena agar dia dapat membalas dendam. Dalam masa yang sama, Nisa telahpun mula menaruh hati dengan Razlan dan nekad memiliknya.

Namun, siapa sangka Razlan telah jatuh hati dengan Elena dan berniat untuk melamarnya. Dan tindakannya itu menyebabkan Nisa cemburu dan menganggap dirinya telah diperalatkan oleh Razlan dan oleh itu, Nisa telah mengupah Ali untuk memperkosa Elena.

Semenjak kejadian hitam itu, Elena dengan nekad memutuskan hubungannya dengan Razlan, even Razlan masih dalam hatinya. Satu hari, Elena bertemu dengan Andi, seorang yang pemalu dan sering membuatkan Elena bahagia. Tetapi kehadiran Andi, belum mampu membuatkan Elena melupakan Razlan.

Dan. Bagaimanakah kehidupan Elena selepas itu? Diantara Razlan dan Andi, siapakah yang bakal dipilih Elena untuk menjadi teman sehidup sematinya? Sama-samalah kita saksikan drama Lara Terindah di TV3, setiap hari Isnin hingga Jumaat, jam 6.58 petang.

Macam bestkan? Selamat menonton
xoxo.

01 September 2016

Risiko Edit Entri Blog Yang Lama

hello fellas. PG was thinking nak edit few entri lama dalam blog ni tau. sebab ada few macam entri gedik. haha. entri menyampah. hurm. entri syok sendiri. oh man! entri pasar ikan. entri. entri dan entri la. dan PG ada juga google risiko if kita edit entri lama. dan. what i found is. not risiko. but more to kenapa perlu edit entri blog yang lama. dan ya. that was good info. sharing info. usefully untuk PG dan untuk korang juga tau. mana yang suka copy and paste gambar maybe? macam PG. hahaha.


pakcik google pinjam gambar awak sat ye.
 

Sebab Kenapa Perlu Edit Enti Blog Yang Lama:

Kesilapan Ketika Menaip.

PG setuju bab ni, sebab PG pun kadang ada kalanya nak cepat je menaip kan, then tak sedar if ada kesalahan pada perkataan yang PG taip. kadang bila da post entri, baru sedar ada kesilapan dekat situ. if sedar on the spot dan ubah terus, thank god. but if kesilapan perkatan pada entri yang da berbulan-bulan macam mana? dan kat sinilah pentingnya kita perlu edit entri blog yang lama. remember. manusia. tak lari daripada membuat kesilapan. begitu juga dengan menaip. kebaikan dan kelebihannya disitu adalah, para pembaca akan lebih suka dengan hasil penulisan kita ;)

Imej atau Gambar.

Pemahaman PG tentang ini adalah, sangat penting untuk kita menggunakan imej atau gambar pada setiap entri blog kita. dan gambar kenalah bertepatan ataupun berkaitan dengan tajuk entri tersebut. contohnya, tajuk entri tentang para pelajar akademik fantasia 2016. dan gambar kenalah gambar para pelajar atau para peserta akademik fantasia pada tahun 2016 tersebut. kelebihan dan kebaikan disitu, para pembaca akan lebih suka dan selesa berada dalam blog kita.

Selain itu juga. pada para blogger, mengubah saiz imej atau gambar sebenarnya memberi kesan terhadap masa loading blog kita tau. maksudnya. lagi kecil saiz imej atau gambar, lagi better loading blog kita. lagi lajulah :D

Kedudukan Carian Enjin  di Google. 

Bab-bab carian enjin digoogle, PG memang angkat tangan bukan tanda lari. sebab PG memang tak tahu apa perkaitannya. jadi. PG copy and paste sahaja penjelasan daripada calrasepatrcik mengenainya ye ;)
Walaupun ada entri kita sudah berada di kedudukan nombor satu carian enjin. Kita harus memastikan ianya kekal berada di kedudukan teratas carian enjin dengan mengeditnya untuk menambah nilai kekuatan entri tersebut agar dapat menurunkan kadar bounce rate dan memberikan kesan yang baik kepada entri yang lain. 
ok. semoga dengan perkongsian PG ini, bermanfaat untuk kita para blogger ye
xoxo 

Tepat Jam 01.00 Petang

Assalamualaikum.

Nampak sangat i tunggu jam ke pukul 01.00 petang kan. Jangan tunggu lama, mari update blog. Kerja office ni kalau nak kena habiskan, tak akan pernah nak habis kot sampai pencen 60 tahun. Itu kalau yang pilih bersara sampai umur 60 tahun lah kan. Kalau yang ambil pencen umur 55, 58? syukur alhamdulillah kat situ. Awak-awak telah berjaya dalam menghabiskan tempoh perkhidmatan awak sebagai seorang penjawat awam dan berjaya melunaskan segala hutang piutang awak sebelum awak-awak bersara. Hakikat kan? Hehe.


Pakcik Google. Pinjam Gambar Awak Sat Ye :)

Jom update blog dan tido segera ;)
xoxo

30 August 2016

Salam Kemerdekaan Ke-59!


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!

PG nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan buat Our Negara. Of course Malaysia, Tanah Airku. Dengan ucapan semoga Kita sebagai rakyat terus bersatu padu. sudah tentu ke arah yang lebih baik. evendo kita banyak dengar bebenda negative compare to positive. but. sebagai rakyat. sebagai rakyat yang diberikan akal dan fikiran yang waras, kita tahu mana baik dan buruknya kan. so! kita pilih yang positive!

tu je. sekian :D
i love u Malaysia 

xoxo

29 August 2016

Mereput Kat Office!

holas! aircon dekat office ni boleh buat aku reput kat tempat duduk sorang-sorang. susah juga kalau bagi off aircon tu. sat lagi adalah akak-akak tu kata kepanasan la apa la. yang kesejukan tahap dewa ni, terpaksalah mengalah T_T


mereput kat office, terjumpa gambar lama ketika PG dekat Lost World of Tambun, Ipoh Perak!. orang tak de keja memang macam ni. muahaha

by the way! selamat hari isnin dan salam kemerdekaan korang! sehari lagi kerja dan cuti on wednesday kan. yahoo! PG da make a list kdrama nak tengok nanti. hehe.

xoxo.

28 August 2016

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah Hello Hi!

holla fellas. oh no. i'm gonna miss all thing dekat Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah! sobsob yes i will. sebab PG da berpindah bahagian dalam jabatan. that meaning too is. PG tak akan handle lagi bebenda tolong urus kursus, tolong design backdrop kursus, tolong buat senarai staff pergi kursus, tolong call sana sini pasal kursus, tolong bla bla bla dan bla pasal kursus. nope. tidak lagi. dan of course. selepas ini, sekiranya ada permintaan untuk staff berkursus, menjalani program ke biro tatanegara, kem bina negara kundasang, juga PG tak handle sudah bah. sedih pula PG. hahaha.

tapi. tapi. its okey lang. sebab PG ada few pengalaman already sepanjang bertugas kat kem bina negara, 3 hari 2 malam yang boleh diingati sampai pencen umur 60 tahun tu. hahaha. one is? anyone pernah dengar suara perempuan mengilai??? muahaha. nope. PG tak pernah dengar lagi setakat ini sepanjang berada di kem bina negara kundasang sabah, tanah airku tercinta. gitu. kawan sebertugas dengan PG pernah. tak semua orang di izinkan olehNya (gitu) untuk dedengar bebenda macam ni kan. yang pernah dengar, tawakallah korang :D


Say hi to Biro Tatangera, Kem Bina Negara Kundasang, Sabah!
yup. its me Yatie! :D


by the way. PG perasan entry tentang Biro Tatanegara, Kem Bina Kundasang ni mendapat view yang agak banyak dalam blog PG. korang one off peserta ke ape? hehe. jangan risau sekiranya terbaca entry ni tau. sebab. selagi korang tak pijak bumi kem tu, korang tak akan tahu pengalamannya macam mana. pengalaman yang PG lalui dan rasai. pengalaman mereka-mereka yang pernah pergi terdahulu sebelum korang. mungkin ada few yang berpengalaman yang tak ok. kita tak tahu. kita tak boleh nak predict orang macam mana kan. but. yang ok tu. memang 1001 memori kanangan terindahlah orang kata.

but but. itulah PG kata. selagi korang tak pijak bumi kem bina negara kundasang sendiri, korang tak akan dapat pengalaman 'wow' kat situ tau. wow bila korang google kem tu dan nampak gambar kem tu, tapi bila korang tengok sendiri lagi wow sebenarnya, sampai tak nak tinggal satu gambar apa pun kat situ. PG pun macam tu mula-mula. serius tak tipu. bila da kali pertama datang, Ya Allah! kenapa tak dari dulu je pergi kem ni. muahaha. nampak sangat PG teruja cerita pasal kem ni kan? hehe.

sebut pasal pengalaman lain. korang tak akan pernah rasa pengalaman duduk reramai dengan kengkawan satu dorm. kot-kotlah sebelum ni korang tak pernah duduk asrama kan. alih-alih kena pula pergi kursus. kena pula duduk reramai. erk? best apa. bukan selalu tau. hanya 2 malam. tu pun ahad kena balik da. kalau yang datang kem pada hari jumaat. depend dengan programlah. such yang PG dengan officer handle sebelum ni, jumaat da gerak naik kem dan ahad around 2 petang da gerak balik kota kinabalu, sabah. muahaha. kundasang sabah juga kan :D

lagi lagi nak cerita apa pasal kem ni erk. sebab rasa macam banyak pula nak bagitau. haha....tapi. macam da panjang entry ni kan. then. talk later! bye ;)

xoxo.

27 August 2016

Korean Lover | Love in The Moonlight

Korean Lover | Love in The Moonlight

Love in The Moonlight Sinopsis | Moonlight Drawn by Clouds Sinopsis. Morning fellas! PG kat kampung. that mean, line kat sini memang tak berapa nak laju. plus! internet PG pun memang da sangat-sangat limit kuota. huhu. so. entry ni berjadual. hehe. at least. adalah juga PG update sabtu dan ahad kan. :)

ok! itu dia. anyone yang mencari sinopsis drama korea terbaru. memandangkan drama korea doctors tu da habis kemarin lepas kan. dan tidak menghampakan para peminat drama korea, itu dia drama terbaru pula. PG tak tengok lagi. as usual PG akan download dan tengok kat phone je. hehe. kot-kot tersibukkan diri ke. ter nak tertidur ke. boleh tengok kemudian hari. so. episod pun tak tinggal.

ok dan. Love in The Moonlight ni ada nama tajuk lain selain itu, iaitu Moonlight Drawn by Clouds. which is. kalau korang cari atau ternampak dua tajuk ni. sebenarnya depa drama yang sama. jangan terkeliru pula tau :) ok jom baca ringkas punya sinopsis yang PG dapat dari blog barusinopsis.blogspot.com.

Drama korea Moonlight Drawn by Clouds mengisahkan tentang Hong Ra On (Kim Yoo Jung) yang menyamar sebagai seorang lelaki dan sebagai nasehator (rasanya penasihat kot..maaf erk. PG dapat sinopsis pun macam dari blog indonesia gitu. hehe) bagi para-para pria yang akan kencan. karena sebuah surat cinta yang dia tulis untuk klien, ia kemudian bertemu dengan Lee Yeong - Putra Mahkota masa depan Hyomyeong (Park Bo Gum). Hong Ra On tidak menyedari bahawa ia adalah Putra Mahkota dan Lee Yeong tidak menyedari bahawa Hong Ra adalah seorang wanita. Putra Mahkota kemudian menjadi tertarik pada Hang Ra On. Sampai sang kasim (apa tu?. hahaha) kemudian menyedari hal ini dan mencoba untuk mendapatkan Hang Ra dan menjadi salah satu dari kasim mereka. 

dan...bagaimanakah kisah mereka selanjutnya? <<< itu ayat PG. hahaha. sama-sama kita tengok tau :D

xoxo.

26 August 2016

Earning Nuffnang Kembali RM0.00

hi fellas. PG baru cashoutkan earning Nuffnang PG kemarin kemarin lepas. alhamdulillah. tak sabar nak tunggu cheque sampai. hahaha. dan dan. cashoutnya earning tersebut, maka oleh itu, earning nuffnang PG kembali kosong semula. huhu. lepas ni, harapnya menaiklah sikit. sikit tak banyak. hehe.


korang. jom klik klik nuffnang :D
xoxo.