GIVEAWAY, BLOGWALKING!

| on
Wednesday, January 16, 2019
Assalamualaikum fellas,

Ya ALLAH. Lamanya tak join mana-mana giveaway. Ada sapa-sapa blogger buat giveaway tak? mari tinggalkan komen! Hahaha. Sumpah lama tak join giveaway, lama tak buat blogwalking! tak sponsor mana-mana giveaway etc. ;( Sedihnya! Silap-silap tak de sapa ingat blog PG. Hahaha.

GIVEAWAY, BLOGWALKING!
Picture credit and thanks to Google

By the way, kakak tengah nak plan buat giveaway. Tapi bukan dalam masa terdekat. Namun ada perancangan. Ada sapa-sapa nak sponsor tak? ;D dan juga kita pakai syarat yang senang-senang saja k. 

Oh i miss giveaway, blogwalking so much!

Much Love,
YatieOwner

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

| on
Tuesday, January 15, 2019
Assalamualaikum fellas,

Last week i berkesempatan untuk buat food review Buffet Makan Malam sekaligus review kemudahan yang disediakan dekat Avangio Hotel, Kota Kinabalu, Sabah. Lets kakak share.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Restoran Mercato di Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah menyediakan buffet makan malam pada harga berpatutan. RM45 untuk dewasa dan RM36 untuk Kanak-Kanak. Harga ditawarkan termasuk cukai 6% SST. Dengan harga buffet yang rendah, pengunjung boleh makan sepuas hati. Disediakan setiap hari Isnin hingga Sabtu bermula jam 6.30 petang hingga 10.00 malam.

Terletak di aras bawah, restoran dengan ciri moden dan elegan serta penggunaan warna-warna menarik, pasti menggamit pengunjung untuk menerokai setiap sudut yang ada. Ruang buffet yang ringkas tetapi padat dengan pilihan makanan diserikan lagi dengan motif atau corak yang memaparkan budaya tempatan.

*sekarang mereka sedang mengadakan promosi, beli 4 percuma 1!

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Pelbagai jenis makanan dihidangkan dalam buffet bermula dari pembuka selera sehinggalah kepada manisan. Kakitangan restoran sentiasa memberikan perhatian terhadap kebersihan kawasan buffet dan kerap menambah hidangan yang telah berkurangan. Secara keseluruhannya, jenis dan jumlah makanan yang disediakan sangat berbaloi memandangkan harga buffet adalah cukup rendah. 

Menariknya, pelanggan boleh melihat ke dalam Dapur Terbuka yang hanya dipisahkan dari ruang buffet dengan tingkap kaca.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
 
Terdapat beberapa pilihan makanan utama yang dihidangkan dalam saiz kecil. Ia bukan sahaja menyerlahkan estetika serta tekstur makanan tersebut, malahan ia memberikan peluang kepada semua pelanggan untuk mendapatkan potongan sesuai yang belum diusik. 

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Jenis dan orientasi pilihan makanan utama adalah pelbagai misalnya Shepherd Pie (Barat) dan Mee Goreng Mamak (Malaysia). Pilihan makanan adalah berubah dari masa ke semasa. Pelanggan pastinya teruja untuk melihat pilihan makanan yang dihidangkan di setiap kaunter buffet kerana ternyata kesemuanya disediakan dengan penuh ketelitian oleh Chef restoran ini.
 
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
 
Terdapat juga sebuah gerai khusus (layan diri) yang menyediakan hidangan berasaskan mi. Pada ahari kunjungan kami, hidangan terpilih yang disediakan untuk para pelanggan adalah Mi Kari.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
 
Kaunter buffet yang menyediakan pilihan manisan dan buah-buahan juga tidak kurang hebatnya. Pelbagai jenis kek serta pudding disediakan untuk para pelanggan.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, SabahBuffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
 
Ruang makan khas juga disediakan bagi mereka yang mahukan privasi . Ruang atau bilik makan khas ini boleh memuatkan sehingga 10 orang dalam satu-satu masa. Penggunaan ruang khas ini adalah tertakluk kepada ketersediaan dan pelanggan perlu berbelanja serendah RM600 untuk menggunakannya secara ekslusif.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Penggunaan warna serta motif yang pelbagai menyerlahkan ruang makan khas ini. Pelanggan korporat bolehlah menggunakan ruang ini untuk meraikan rakan sekerja atau rakan perniagaan. Bagi mereka yang ingin menyambut majlis ulang tahun kelahiran dan sebagainya, ruang ini juga dilihat sesuai kerana ia menjamin privasi tetapi dalam masa mempunyai akses kepada ruang buffet yang berdekatan.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Ruang makan umum terdiri dari meja-meja terbuka yang boleh memuatkan 2 hingga 4 orang serta terdapat satu meja komunal yang boleh memuatkan pelanggan yang datang secara berkumpulan. Ruang makan umum ini agak santai dan pelanggan tidak akan berasa kekok.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Selesai menjamu selera di Mercato, pelanggan bolehlah berhibur dengan berkaraoke di Spazio Lounge. Dengan hanya memesan sebarang jenis minuman dari Vetro Bar, pelanggan boleh berkaraoke dengan sepuasnya di sini. Terdapat pelbagai pilihan lagu tempatan dan antarabangsa yang disediakan untuk peminat tegar karaoke.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah

Kepada mereka yang ingin bermalam di Avangio Hotel, terdapat 103 pilihan bilik dari kategori Deluxe hingga Privilege yang pastinya menarik kerana susun atur, dekorasi dan pilihan warna yang sesuai serta menyegarkan. Untuk pelanggan korporat pula, hotel ini menyediakan 3 bilik mesyuarat serta ballroom.

Menariknya, kolam renang terbuka di Avangio Hotel ini mempunyai pemandangan menarik terutamanya di waktu senja. Kolam renang kanak-kanak juga ada disediakan. Selain itu. gimnasium juga tersedia untuk kemudahan para pelanggan.

Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Buffet Dinner at Restoran Mercato, Avangio Hotel Kota Kinabalu, Sabah
Avangio Hotel
Jalan Metro 2, Metro Town,
Off Jalan Lintas
88300 Kota Kinabalu,
Sabah, Malaysia
Telefon: 088-536888
www.avangio.com

Original post Credit and Thanks to Joe from (https://curiostraveller.com)

Much Love,
YatieOwner

PEREMPUAN: PELIK?

| on
Monday, January 14, 2019
Assalamualaikum fellas,

Perempuan itu pelik. Kenapa pelik? Dalam banyak hal, perempuan boleh tiba-tiba menangis tanpa ada alasan yang kukuh.

Bila ditanya kenapa? No words to describe.
Siapa pernah mengalaminya?
dan kita geng.

PEREMPUAN: PELIK?

Much Love,
YatieOwner

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

| on
Sunday, January 13, 2019

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan
Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Ditulis oleh Joehairie

Diterbitkan oleh www.yatieowner.com untuk 'Jeju Tourism Organization'

Berkunjung ke luar negara pastinya menimbulkan sedikit kegusaran di kalangan pengunjung beragama Islam. Mana tidaknya, perihal makanan pasti menjadi persoalan utama. Kegusaran tersebut tidak perlu apabila bercuti di Pulau Jeju, Wilayah Autonomi Khas di Republik Korea, kerana di sini terdapat beberapa restoran yang dikategorikan oleh Organisasi Pelancongan Jeju sebagai Mesra-Muslim. Salah satu daripadanya adalah Badapungkyung yang terletak di Bandar Jeju.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

‘Bada’ bererti laut dan ‘Pungkyung’ atau ‘Punggyeong’ merujuk kepada pemandangan. Lokasi restoran yang terletak Jalan Seohaean dan tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Jeju, memberikan kesempatan kepada pengunjung untuk meluangkan masa menikmati pemandangan laut (Selat Korea) di Pesiaran yang berdekatan. Kedinginan bayu laut apatah lagi di musim sejuk pastinya akan membuat pengunjung berasa lapar. Mujurlah Badapungkyung terletak berdekatan dan yang lebih penting, ia Mesra-Muslim. Restoran ini beroperasi dari 11 pagi hingga 11 malam.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Terdapat banyak jenis hidangan berasaskan makanan laut yang ada di restoran ini. Kakitangan restoran pula dilihat begitu prihatin dengan keperluan pengunjung beragama Islam dan dengan teliti menyediakan segala pesanan. Kami memilih untuk menikmati pelbagai jenis makanan laut yang disertakan dengan ‘Banchan’ (lauk-pauk sampingan dalam tradisi kulinari Korea). Kesemua lauk dihidangkan untuk perkongsian antara 3-4 orang kerana kelaziman ini sudah menjadi tradisi di Korea.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Antara hidangan dalam ‘Banchan’ yang disertakan adalah Kongnamul Muchim (Tauge Korea), Ganjang-Gejang (Ketam diperap dengan Kicap Soya, halia, bawang dan sebagainya), Kimchi dan sayur yang ditumis mengikut cara masakan Korea. Kesemuanya biasa dilihat kecuali Ganjang-Gejang dan lauk sampingan ini mempunyai tekstur lembut serta rasa yang enak. Tidak lengkap hidangan di Badapunkyung jika tidak mencuba Sup Rumpai Laut yang disertakan dengan hirisan Landak Laut.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Sup Rumpai Laut ini merupakan antara produk laris di kalangan pengunjung tetap Badapungkyung. Kami berpeluang merasai sendiri sup ini dan ternyata rasanya sedap. Rumpai laut yang segar serta hirisan Landak Laut memberikan tekstur serta rasa yang unik. Tidak hairanlah Sup Rumpai Laut sangat popular di restoran ini. Selain ‘Banchan’ dan sup, Nasi juga disediakan untuk para pengunjung.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Ikan kembung Bakar merupakan antara menu utama yang dihidangkan kepada kami. Ia menjadi kegemaran semua kerana rasanya yang sedap. Kulitnya ranggup dan isinya pula lembut, dimasak dengan sempurna. Ikan Kembung Bakar ini sesuai dimakan bersama nasi yang dihidangkan. Ia setentunya mengingatkan kami kepada hidangan seumpanya di tanahair.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Hidangan Tempura ini juga tidak kurang hebatnya. Selain Sotong, Udang dan Isi Ikan, ubi manis dan sayur-sayuran terpilih juga disertakan. Hidangan ini bersaiz besar yang cukup untuk 3-4 orang. Walaupun rasanya hampir sama seperti Tempura di restoran lain, ia tetap menjadi pelengkap hidangan buat kami.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Ikan Kerapu yang digoreng sehingga ranggup juga dihidangkan kepada kami. Ikan yang digunakan adalah segar justeru memberikan rasa manis pada isinya. Kuah yang dibuat dengan menggunakan kicap soya melengkapkan rasa keseluruhan ikan goreng ini. Ia enak dimakan begitu sahaja atau bersama dengan nasi putih yang diberikan kepada setiap pengunjung. Satu hal yang menarik adalah, pengunjung tidak perlu bersusah-payah untuk meleraikan isinya dari tulang kerana ia akan dilakukan oleh kakitangan restoran.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan

Kami sangat berpuas hati dengan hidangan di restoran Badapungkyung ini dan kami percaya pengunjung lain juga akan bersetuju dengan pandangan kami. Pengunjung juga pasti akan tertarik dengan layanan mesra yang diberikan oleh kakitangan restoran. Kakitangan restoran amat prihatin terutamanya terhadap keperluan pengunjung beragama Islam yang mementingkan sumber makanan yang halal. Selain itu, pihak restoran juga menyediakan ruang solat yang sempurna. Pengunjung adalah dinasihatkan untuk sentiasa membawa kelengkapan solat bersama mereka seperti Telekung dan Sejadah.

Restoran Badapungkyung
654, Seohean-ro, Jeju-si


Kunjungan ke Restoran Badapungkyung ini adalah sebahagian daripada program lawatan media ke Pulau Jeju, Korea Selatan yang ditaja sepenuhnya oleh Organisasi Pelancongan Jeju (Jeju Tourism Organization). Walaubagaimanapun, penulis yang merupakan editor kepada curiostraveller.com serta ahli Komuniti Sabahan Blogger memberikan pandangannya sendiri tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak.

Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan
Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan
Badapungkyung: Restoran Mesra-Muslim di Pulau Jeju, Korea Selatan



Much Love,
YatieOwner

Best Nine 2018 YatieOwner

| on
Sunday, January 06, 2019
Assalamualaikum fello,

Tak terlambat kot nak share best nine 2018 i kan. Terjebak juga nak ikut best nine ni. Hehe. Last year ada juga terjebak sama, tapi tak ingat ada share dalam belog ke idok. Hahaha. So apa yang best nine sangat i di tahun 2018 yang punya like yang banyak? jom i share.

Best Nine 2018 YatieOwner

1. Gambar Kerani Penyemak Daftar Pemilih - Oh itu gambar semasa i bertugas untuk SPR la of course kat situ. Terang lagi bersuluh. First time jadi KPDP masa tu. Before i ambik jawatan Kerani Pengundian. InshaAllah tunggu Pilihan Raya for next lagi, tengoklah i nak ambik jawatan apa pula. ;D

2. Gambar Ke-2, berdiri megahlah sangat di tiang bambu dengan Berkibar megahnya Bendera Malaysia. Itu masa i dan family bercuti dekat Polumpung, Kota Belud, Sabah. Ngam-ngam Hari Kemerdekaan tak silap i. The view Ya Allah sumpah syantik. Tak boleh nak cakap. Please anyone yang nak bercuti ke Kota Kinabalu, Sabah, do please singgah here. But the place yang i pegi ni, i cannot remember apa nama. Tapi dia se street je dengan Polumpung ni. Rondalah sekejap kalau korang duduk stay dekat polumpung yer.

3. Gambar Ke-3, on Qaseh nikah. Qaseh one of my officemate. Tinggi lampai orangnya. Nasib dia duduk kat situ. Kalau tak, nampaklah sangat kepindikkan i. Hahaha. Qaseh pemain bola jaring. To know her, silalah masuk iG i dan cari gambar yang sama :D

4. Gambar Ke-4, dengan suka hatinya pose sebab the wall behind me warna dia cantik. By the way, if korang follow iG kakak (why i suka sekarang pakai nama kakak ni. hahaha) bolehlah kan? muahaha. u gais can see, i ada few gambar disebalik dinding itu. Oh tempat? haha. Bilik Pengarah! Masa pengarah tak de lah baru boleh tangkap seketul dua ketul gambar. Kang tak pasal-pasal ada yang kena memo kang. Hehe.

5. Gambar Ke-5. Tak lain tak bukan with @farishaziz at Nando’s Celebrates 20 Years of PERi-PERi Perfection! Happy giler kot time tu. Lot of games, foods, drinks of course. Oh ni kerja part time blogger kakak. Ada jemputan for Sabahan Blogger, kakak pegi, kalau tak de, kakak buat kerja macam biasa. No big deal. Kakak just wanna have fun. Haha.

6. Gambar Ke-6. Maaf ler, conteng sikit muka suami kat situ. Sebab beliau bukan retis macam kakak (hahaha). Ok itu gambar lama but kakak is using it back for kakak punya anniversary lah sangat yang Ke-9 tahun. So what i wish for? Moga kita lebih berjaya menghadapi liku liku kehidupan sebagai seorang suami isteri dengan lebih tenang dan redho. Peace no war bebeh! hahaha.

7. Gambar Ke-7. Gambar makan without ambik gambar seketul dua, bukan makan jawapnya. Siapa setuju? Haha. #seoulgardenimagokk Lunch wit happy sister. 

8. Gambar Ke-8 - Gambar dekat office for jamuan makan bersempena dengan Hari Raya Aidilfitri. Makan-makan lagi. Kakak suka. Deco belakang kakak itu, moga dimaafkan. Oh kakak bukan kerja dekat pusat asuhan kanak-kanak tau. Deco tidak ada kena mengena. Itu sekadar hasil budak-budak baru nak up dekat office kakak yang buat. Hahaha.

9. Gambar Ke-9 dan last adalah gambar semasa kakak, mama, abang dan kakak ipar ke Tambunan, Sabah. Demi viewing point #sinurambitambunan disitu, kakak is sanggup ulang-alik naik tempat tu. Selamat Datang Ke Sinurambi Tambunan (Tambunan Viewing Point), #tambunan Sabah. Hastag da ada kakak share, nak tengok, boleh klik kat situ. 

Yeah! Berjaya habiskan best nine 2018 kakak. So apa yang menarik di tahun 2019 pula yang akan mendapat banyak klik? Hahaha. Silalah follow iG kakak dan like ;D

Much Love,
YatieOwner

Custom Post Signature

Custom Post  Signature