Memohon Penempatan Menjalani Latihan Pratikal di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu ❤

19 January 2016

Praktikal di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu.

Assalamualaikum Student.

Thanks for droping by here. Yup kamu berada di tempat yang betul jika terbaca entri ini. Lets kakak share!

Soalan: DBKK menerima pelajar praktikal?
Jawapan: ADA.

Soalan: Course sekian-sekian ada?
Jawapan: Let call number yang kakak share and find out if course kamu ada atau tidak di DBKK.

Simple and easy.
Yeah!
Jika bersesuaian, maka Selamat Menjalani Praktikal di DBKK adik-adik kakak :)

Nota kaki dan tangan;-
Entri ini telah dikemaskini beberapa kali mengikut kesesuaian admin.

Memohon Penempatan Menjalani Latihan Pratikal di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu ❤
Mari baca. Bagaimana awak boleh membuat permohonan menjalani praktikl di DBKK.

Bagaimana Untuk Membuat Permohonan Menjalani Latihan Praktikal di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) 
  1. Salinankan surat PERMOHONAN MENJALANI PRAKTIKAL dari tempat kamu belajar ke DBKK.
  2. Alamatkan Permohonan ke alamat ini:
Pengarah,
Jabatan Pembangunan Sumber Manusia,
Tingkat 7, Bangunan Centre Point,
No. 1 Jalan Bandaran,
Dewan Bandaraya Kota Kinabalu,
88675 KOTA KINABALU, SABAH.

Atau sekiranya ada pertanyaan lanjut terlebih dahulu, hubungi:

088-244000 ext 224 - Call pada waktu pejabat ya adik-adik. Masa seperti dibawah.

Waktu pejabat seperti berikut:

Isnin - Khamis:
08.00 pagi - 01.00 petang
02.00 petang - 05.00 petang

Jumaat:
08.00 pagi - 11.30 pagi
02.00 petang - 05.00 petang

Selesai submit permohonan menjalani latihan pratikal? dan Bagaimana nak tahu permohonan lulus atau tidak?

Bagaimana nak tahu permohonan menjalani latihan praktikal lulus atau tidak, diterima atau pun tidak?

Kamu akan dihubungi oleh pegawai di bahagian pengambilan pelajar praktikal di DBKK. Dihubungi atau akan menerima surat balasan yang menyatakan kamu diterima atau pun tidak yang akan dihantar ke pusat pengajian tempat awak belajar. (Pastikan number fon kamu sentiasa senang dihubungi atau kamu boleh sahaja hubungi DBKK untuk mengetahui samada permohonan kamu diterima atau tidak)

Pesan kakak disini, pastikan permohonan kamu dihantar awal sebaik-baiknya sebulan atau beberapa bulan sebelum tarikh kamu sebenarnya kena menjalani praktikal.

Ini agar pihak DBKK dapat menyemak skop bidang belajar kamu dan dipadankan dengan jabatan yang ada di DBKK.

Maksud kakak, sekiranya skop bidang kamu adalah Admin, kamu mungkin akan ditempatkan di Jabatan kakak iaitu Jabatan Pembangunan Sumber Manusia. Masa tu jangan lupa say hi to kakak ya. Hahaha. Juga, kena alert dengan permohonan kamu. Jika tidak menerima sebarang perkabaran, cepat-cepat hubungi pejabat DBKK. Senang je kan.
Nampaknya ini sahajalah yang kakak nak cakap.
Sekiranya ada sebarang pertanyaan mengenai permohonan menjalani latihan praktikal di DBKK, bolehlah tinggalkan komen dibawah ya. InshaAllah kakak akan cuba balas segera mana mungin. 

Terima kasih student.
Selamat Menjalani Latihan Praktikal kamu, tidak kira dimana sekalipun ya.

Much Love,
YatieOwner

24 comments

  1. Bagus perkongsian ni. Bermanfaat untuk yang sedang mencari tempat praktikal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PG harap dapat membantu mereka yang sedang mencari tempat. kebanyakkan yang datang mai office, kadang datang untuk bertanya sekejap sahaja. dan why not bila entry ni depa baca, sekurang-kurangnya membantu depa. tak perlu mai pejabat. kita pun tahu depa student ni, mungkin ada masalah nak datang ke pejabat kan. jauh atau mungkin memerlukan kos lagi dan sebagainya.

      PG harap membantu la :)

      Delete
  2. SALAM KAK. kak ada tempat suggestion lain ka utk praktikal slain under DBKK ?

    ReplyDelete
  3. Hi kak.. klau bidg geografi boleh apply ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak. minta maaf sayang. baru nak balas 😅 tapi rasanya macam tiada tu syg 😅 apa pun, mesti kamu da call dbkk kan? 🙂

      Delete
    2. Hehe its ok kak..blm call lgi.. tqsm

      Delete
  4. Klau pengurusan perniagaan boleh apply ka?

    ReplyDelete
  5. hello .. Kalau mau sent permohonan melalui email boleh kah?? email nya apa ya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello hi,
      maaf ya, baru nak jawap soalan kamu ;)
      lebih better faks kan terus ke number ni 088-246501 :)

      tq lnda :)

      Delete
  6. Assalamualaikum kak. Maaf mau bertanya kalau bidang pengurusan alam sekitar/ sisa pepejal ada di dbkk? Jurusan saya sains sekitaran. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Asyraf,

      Maaf, baru nak balas komen asyraf kat sini.
      Yes ada for sekitaran.
      but please, call number office tu ya.
      untuk pertanyaan lanjut.

      Sorry, lambat reply mesej kamu :)

      Delete
  7. Hi kak, apakah etika pemakaian dbkk?

    ReplyDelete
  8. Kak, bolehka intern berambut warna more to natural colour pgi berintern or just plain black hair.

    ReplyDelete
  9. Kak Ada elaun ka latihan imdustri di dbkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. DBKK tidak ada elaun untuk latihan praktikal :)

      Delete
  10. Boleh kah saya membuat permohonan secara atas talian?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak, DBKK ada ambil plajar praktikal untuk sesi july 2021 ?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak, sya mahu bertanya cara untuk mohon tu macm kena hantr email or macm mna ya atay sya perlu ke pejabat
    dbkk trus

    ReplyDelete

For coming and comment, thank u ♥ ;)

© Yatie Owner