Things To Understand Before Buying A Property

| on
Saturday, December 30, 2017
Assalamualaikum fellas. Buying your first own property to be called home is another milestone achieved in your life. Whether it is for investment purpose or own stay, most people are still confused with the sales and purchase agreement and steps of buying a new house in Malaysia. Buying your own property may seem easy but when it comes to going through the procedures of buying a home, you then realize that you have missed out on many steps and wished you know the steps earlier so you could avoid the unnecessary troubles. With so many properties for sale recently, such as properties in Cyberjaya, there are things you need to understand before buying a property in Malaysia and it will definitely save you from unnecessary troubles.
A. Before

1. Budget


You will need to plan your budget ahead. Set a realistic budget and stick to it to prevent yourself from getting into financial debt. You could always work out on your affordability by using the loan calculator available. As a general rule of thumb, your monthly mortgage repayment should not be more than your monthly salary.

2. Location

Location plays an important role in deciding where you should be buying your property. Properties located in different locations have different prices as well. You might want to look for a location where it is easily accessible via major highways and the public transportations available such as trains and buses. The convenience is an important factor as well as you would definitely want to stay in an area where food and amenities such as education institutions, playground, library and so on are easily found. A clean environment and well planned township are definitely a bonus too.

3. Developer

Choosing a reputable and trustworthy developer when it comes to buying a property is important. Make sure you choose the right developer who can promise good quality property and manage to complete the development on time. Do your research beforehand and ask around before you decide on which property to buy.

4. Product

Make a list of features that you must have when it comes to purchasing a property. It will help you to narrow down your options. There are things that you should not compromise if you are planning to stay for a long period in the property you intend to buy.

5. Environment

Look for property that is located in a large township instead of a property that is located at an isolated estate. In addition, larger township would mean more amenities for you. Also, do avoid buying a property that is next to industrial areas.
B. During

1. Land tenure


Check for the property title carefully to see if the property has a freehold title or a leasehold title. Most premium properties come with a freehold title. If the property that you are interested in has a leasehold title, you will need to check how many years the title are left with. That being said, the shorted the leasehold period, the lower the value for the property. Do bear in mind that properties with leasehold title will need the consent from state authorities for any transfer process, which can be really troublesome.

2. Orientation

You will need to check the direction of the property. A unit that faces the North, East or South is better than a unit that faces the West as it will be hotter in the afternoon.

3. Specifications

Do check on the specifications of the unit material such as the floor, ceiling, wall, windows, doors and so on as you definitely do not want to buy a unit with bad quality. Furthermore, the type of material used will greatly affect the safety as well.

4. Level

You could also decide on whether you would like to stay on a higher floor or a lower floor. Staying in a higher floor will definitely give you a better view and ventilation as compared to staying in a lower floor. Furthermore, staying in a lower floor will give a higher risk of flooding.

5. Agreement

The sale and purchase agreement for incomplete units that are purchased by the developers is standard and usually executed by the government. As for other secondary properties, the agreement is executed by either party, depending on the negotiations done between both parties.
C. After

1. Payment schedule

After purchasing, you will need to start paying for the mortgage monthly installment. Do make sure you make payment on time to avoid getting charged for late payment.

2. Other payment

There are also other charges that you will need to pay for, such as the quit rent and assessment fees. Miscellaneous fee such as rubbish collection, sewage cleaning, grass cutting (landed property), maintenance and management fees (condominium or apartment) and so on.

3. Completion date + Delivery of Vacant Possession

The developer has 24 months (landed property) and 36 months (condominium and apartment) from the date of Sales and Purchase Agreement to provide vacant possession with electricity supply and water supply. Should the developer failed to provide you with both electricity and water supply, you are allowed to claim for 10% of purchase price per year from the developer.

In addition, the developer must deliver a vacant possession at the soonest possible once the architect has issued the Certificate of Practical Completion.

4. Defects rectification

If you found any defects in the unit after you move in, do submit a list of defects to the developers within one and a half year, starting from the date of vacant possession. The developer will then have 30 days to rectify the listed defects. If in any event where the developer fails to rectify the problems, you could engage with someone to rectify the problem and have the costs charged directly to the developer prior to 14 days notice to the developer.

In conclusion, the process of buying a property in Malaysia is not that difficult after all. It might be tedious but if you have done your research and homework beforehand, it should not be a big issue. Most importantly, you should stick to your budget and only purchase a property within your mean where you can afford.

YatieOwner

Hello 2018!

| on
Saturday, December 30, 2017
Assalamualaikum fellas. Omgee. Its been a long days tidak update kinda blog of la sangat. Maaf. As usual busy kerja. After all, as usual too hanya mampu masuk blog tengok-tengok iklan nuffy masih berterbangan, that good and terus out from blog. Omgee! that my life sangat in past of days! benci. Hahaha.


hello 2018! 

Annyeonghaseyo fellas. Sebelum tamat tahun 2017 dalam 2 hari lagi kan, i nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2018 untuk semua kengkawan blogger i. Minta maaf sangat-sangat if ada entry yang i tak sempat nak publish. Such like pegi event dekat suria sabah hari tu, then nandos oceanus. I will will try to publish it juga. Hahaha. Evendo da basi sangat kan. Maaf. Angkat kening sebelah kanan dan senyum. Hehe. 

Oh. Selamat Tahun Baru 2018! Da ada wishlist 2018 ke apa korang? Jangan tanya i, sebab i punya wishlistlah sangat in da tahun 2017 pun macam tak tercapai je. Hahahaha. So! be good sahaja in 2018 ok. We jalani hidup kita as usual tapi mungkin lebih tenang, lebih fokus, lebih positif dan lebih tahu arah tujuan kita hidup dan ya we good. Apa pula pendapat korang?

Dan ya, untuk 2017. Thanks so much being good to me. Selain kerja i, i super be awesome dapat ramai kenal kengkawan bloggers sabah. Which mean, jauh perjalanan luas pemandangan. Hahaha. So itu je lah. Till then 2018! Moga lebih tenang!

YatieOwner

Basic Makeup Class Bersama SheShell | Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah

| on
Tuesday, October 24, 2017
Basic Makeup Class Bersama SheShell | Kelas Makeup Murah. Assalamualaikum fellas. I nak update segera, aktiviti i sabtu lepas. Ini pun kebetulan terjebak dengan kakak. Kalau tak, memang tak la kan nak pegi kelas-kelas makeup macam ni. But yang bestnya is, harga untuk kelas makeup basic ni sangat murah. Which is for me, semua orang mampu untuk bayar, iaitu sebanyak RM50, bahan-bahan peralatan makeup yang disediakan, dan juga yang penting is, ilmu perkongsian daripada MUA iaitu sheshell sendiri. Tak lokek ilmu. Tanya je apa soalan, pasti ada jawapan. Ok! Mari i kongsikan. Tengok gambar je la. hehe
 
Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah 
  Ini peralatan makeup yang disediakan. Pakai sahaja. Free sepanjang kelas berjalan. 
Untuk sponge bob tu (hahaha) sponge muka tu la bah kan, if korang wil be pergi kelas macam i ni, make sure la basuh betul-betul that sponge. Sebab juga sponge tu kan telah bertukar-tukar dikulit muka orang lain then ke muka kita pula. Takut nanti ada apa-apa dibelakang hari. Menyesal pula tak sudah. Hehe. In Case ye :D

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah
Pantang larang thesisterhood. Kena selfie sebelum apa-apa :D

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah
 Kelas berlangsung. Mendengar perkongsian daripada sheshell. Fungsi-fungsi setiap peralatan. Dari berus kecik ke besar. Muahahaha. I tahu pakai je, fungsi-fungsi i tolak tepi. :D

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah
 Ambik gambar before untuk model pada hari kejadian. The modal pun da lawa. Look like jermanis. Apa lagi after dimakeup, kan? The modal muka dia after kena makeup, sebiji kakak nealofa si nabila tu :D

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah
 I sempat snap the thing yang i pakai.

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah 
 Before After! :D
Ni i pakai kamera Iphone 5 i je :)  

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah 
 After :D
Ni jangan terpedaya ya. Sebab i pakai kamera OPPO my sista :D

Kelas Makeup Murah di Kota Kinabalu Sabah

 After juga :D

By the way, i jenis tak makeup ye. I pegi kerja cuma pakai foundation. Foundation apa i pakai? Later i talk :) da pegi kerja. Mohon jangan jatuh cinta dengan i. muahaha

Xoxo.
Love Korang

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia

| on
Friday, October 20, 2017
Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia. Assalamualaikum fellas. Nowdays, i selalu je ternampak kengkawan i post pasal travel depa dekat facebooklah, instagramlah, twitterlah, plus etclah. Dan mana je laman media sosial i masuk, mesti ada terselit pasal travel. Wah. Itu sudah bikin hati i jelous sebenarnya. Bilalah masa i pula pergi bercuti. SOB :(

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia

Dan sebut pasal travel, i nak kongsikan kat sini satu berita yang mengejutkan dan mengembirakan untuk korang yang kaki travel. By the way, before. Korang yang kaki travel ni selalu pergi bercuti tak kisahlah ke mana pun, korang lebih prefer naik transport apa erk? I wondering lah juga, setahu i, kebanyakkan yang kaki travel ni, depa lebih suka naik bas, kereta dan kereta api. Jaranglah juga i dengar dan nampak yang naik flight. Mungkin, mungkin juga disebabkan tiket flight kan mahal. Kadang ada yang plan nak travel tiba-tiba tu, buka laman web then tengok harga tiket flight, boleh tahan besar juga modal tu kan. 

But! Hahaha. Ada tapi kat situ. KINI. Korang yang kaki travel tu tak payah risau lagi, SEBAB! Sebab sekarang ni, Air Asia tengah buat AirAsia promotion online tau! Dan, macam mana nak dapatkan harga tiket promosi ini? Senang sahaja iaitu dengan book online ticket di Air Asia secara online, then barulah korang dapat tiket flight harga promosi. Senang je kan? So lepas ni korang bolehlah dapatkan harga tiket ke destinasi yang korang nak pergi dengan harga yang terendah. I pun kalau nak travel, for sure memang pilih penerbangan Air Asia, dan before pun beberapa kali ke Semenanjung Malaysia bercuti, memang menggunakan penerbangan Air Asia. Best! Ok, dan kalau korang tak percaya apa yang i da bagitau ni, korang boleh je search it now di laman web Traveloka ye. Sure confirm ada yang menangis tepi bucu katil :D.

Ok korang, sebenarnya Air Asia ni da lama tau menyediakan harga tiket yang murah macam ni, cuma ianya hanya terhad kepada penempah yang awal booking sahaja. Maksudnya, siapa yang book awal akan dapatlah harga promosi, then siapa yang lambat maybe u olls can try it next time. Hehe. Tapi jangan risau sayang-sayangku semua, sebab sekarang ini, Air Asia tengah buat promosi harga tiket yang murah tau. Harga yang di tawarkan pula bermula dari RM35.00 - RM1++. Jangan terkejut! Hahaha. Sebab i sendiri pun terkejut dan terkesima. Bukan senang nak dapat harga murah macam tu dengan Air Asia. Tiket flight kot bukan tiket bas. So korang kena la cepat booking tiket korang lepas ni ya. Takut nanti terlepas pula peluang keemasan macam ni. Bukan selalu Air Asia nak buat promosi macam ni kan. Untuk maklumat tambahan juga, apa yang Air Asia tawarkan ialah korang boleh bawa baggage yang seberat 15kg, then korang juga boleh bawa cabin baggage yang seberat 7kg. Sebelum itu, please ya, kena pastikan sebelum berlepas, u olls kenalah berada seawal 45 minit di lapangan terbang sebelum berlepas. Jangan lambat pulak sebab Kapal Terbang tak tunggu korang ye, korang yang kena tunggu Kapal Terbang. :D
Ok guys, now i nak kongsikan dengan korang pula cara untuk booking online ticket Air Asia. Ye lah, tak semua orang tahu kot kan macam mana nak book online ticket ni. Korang yang da biasa tu da tau tak apa, so bagi korang yang baru pertama kali nak mencuba jom lihat cara-cara nak book. For sure, it's a simple way nak book online ticket ni, sama juga macam korang book hotel tu. Ok, ada tiga cara yang korang kena buat. Senang je tau. Jom baca dekat bawah. I bagi step mudah untuk korang senang fahami.

Cara-cara Book Online Ticket di Air Asia:


Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia

  1. Cara yang pertama ialah korang kena taip atau pilih destinasi penerbangan u olls dari mana korang naik dan kemana korang nak pergi. 
  2. Cara yang kedua pula, korang kena pilih date untuk penerbangan korang dan kat situ juga korang boleh pilih sama ada nak book tiket untuk sehala atau pergi dan balik terus. Most of people yang booking tiket ni, setahu i dorang akan book tiket pergi dan balik terus. Kira senang, sekali jalan sekali harung orang kata. Hahaha. Tak payah book dua tiga kali. I pun lebih suka buat kerja sekali jalan. Nanti tak payah pening kepala nak beli tiket untuk balik pula. Lagipun kena ingat tau, harga sentiasa akan berubah dari masa ke semasa. Harga promosi lagi lah akan berubah. Hehe.
  3. Cara yang ketiga dan last! Korang pilih la nak book tiket ni untuk berapa orang dan pilih class seat dan klik cari! 
Mudah jer kan


Air Asia Seat Class

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia
Economy Standard

Economy seats are available across all AirAsia flights and airbuses. The legroom is quite spacious and the seats are covered with leather, providing extra comfort for all passengers in Economy Class.

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia
Hot Seat

As well as in the Economy Class, Hot Seat is available across all AirAsia flights and airbuses. Nevertheless, Hot Seat is only situated on row 1 to 5 and next to the emergency doors (row 12 and 14). In addition to getting more spacious legroom, passengers in the Hot Seat will also be prioritized when boarding the plane.

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia
Premium Flatbed

Premium Flatbed is specifically designed by AirAsia to provide more comfort for passengers on long-distance flights. That is why Premium Flatbed is only available in AirAsia X. This spacious seat reclines to a full flatbed whenever passengers desire to do so. It also features a privacy screen, an adjustable headrest and footrest, and pillow and duvet for maximum comfort. Additionally, it also comes with a reading light and a universal power port.

Terbang Pada Harga Yang Murah Bersama Air Asia
Quiet Zone

Everyone needs a little peace and quiet. That is why since February 2013, AirAsia has provided a Quiet Zone to facilitate passengers who want to fly with a peace of mind. Quiet Zone is located on row 7 to 14 and can only be ordered exclusively, either during booking or check-in process. Passengers who are traveling with guests under the age of 10 (child or infant) are not allowed to sit in the Quiet Zone. For now, Quiet Zone is currently only available in Airbus A330.

So selesai tiga cara diatas, dalam beberapa saat akan terpapar la senarai flight, masa dan harga tiket penerbangan yang korang pilih tadi. Time ni la yang penting, korang kena la pilih mengikut apa yang korang nak. Lepas dah pilih tu, korang bolehlah teruskan dengan membuat bayaran. Untuk pengetahuan korang, pembayaran boleh juga dibuat dengan menggunakan online banking dan kad kredit. I kalau beli tiket online, i guna maybank2u i sahaja. Sangat senang. 

So macam mana? Sangat mudah step dia kan? I sangat suggest dekat korang, gunakanlah online booking ni sebab proses menempah tiket flight sangat cepat, mudah dan menjimatkan masa korang. For now, itu je la i nak share dengan korang ye. Selamat menempah tiket penerbangan u olls! :)

Dan, Selamat Bercuti-cutian! ❤️

Xoxo. 
Love Korang.

Drama Review : Titian Cinta Episod 22

| on
Thursday, October 19, 2017
Titian Cinta Episod 22 | Assalamualaikum fellas. Siapa tengok drama Titian Cinta lakonan hebat Zul Ariffin kita geng. I siap habis marathon the drama for one, two day sahaja. Mata jangan cakaplah. Sanggup dan demi Zul Ariffin punya pasal. Watak lain i tak nak cakap kat sini, sebab nak bagitau yang i suka Zul je. Muahaha.

Titian Cinta Episod 22

Titian Cinta Episod 22 Review
 Gambar Kredit to : Myinfotaip.com

Semalam punya review yang best is Nenek (Dian P. Ramlee) si Umayr Harris (Zul Ariffin) da tahu Rahadatul Aisy (Farah Nabilah) mengandungkan anak Harris. Both happy. Sweet je. Siap nak buat kenduri doa selamat lagi di penghujung episod. Sebelum tamat drama episod ke 22 semalam, Aisy dikejutkan dengan kehadiran tetamu yang tidak diundang. Ar, siapakah? Jom cepat tengok episod 23 malam ni pula. :)

Xoxo.
love Korang.

October Book Giveaway By Blog Siqahiqa

| on
Thursday, October 19, 2017
Assalamualaikum fellas. Jom follow giveaway rakan blogger kita sorang ni. Katanya bersempena dengan bulan kelahiran beliau. Hadiah berupa buku, buku kegemaran untuk dihadiahkan kepada para pemenang yang bertuah. Kot-kotlah rezeki melekat kat kita kan. Syukur alhamdulillah. By the way, untuk si birthday girl in coming maybe (tak tahu date :)). I nak ucapkan Selamat Hari Jadi, Semoga dipermurahkan rezeki, Diberikan kesihatan yang baik, Dipanjangkan usia dan Sentiasalah update blog. Hahaha. Gitu :) Ok, klik gambar kat bawah sekiranya nak joinkan diri ya :D

October Book Giveaway By Blog Siqahiqa
Giveaway berlansung selama sebulan dari 12/10/2017 - 12/11/2017

Xoxo
Love Korang!

Bonding With Sabahan Blogger | Selamat Bertugas Eca!

| on
Tuesday, October 17, 2017
Assalamualaikum fellas. Last few weeks, sempat bonding dengan mereka-mereka ini. Itu pun secara kebetulan dan tidak dirancang (boleh macam tu? hahaha). Whatsapp dalam group asking sapa free dan tak free dan memang paksaan pun, tak free memang kena free kan diri. Muahaha! Kira makan-makan dan celebrate last dengan Eca sebelum beliau melaporkan diri bertugas sebagai seorang pendidik di SMK. Tagasan, Semporna, Sabah. 

How i Meet Them? Boleh baca kat sini Bonding With Our Sabahan Blogger :) 

Aktiviti tak banyak. Meet, sembang, makan, selfie dan balik. Tapi, dalam aktiviti tu, kalau alif satar ada kat restoran beliau, memang sah-sah kot kitaorang kena halau. Sembang memang tak ingat dunia. Belum lagi masuk selfie. Selfie je da berapa banyak kali pose. Wajah tak de nur je padam. Selfie balik. Tudung tak ngam posisi sanggup tukar. kan jun? hahaha. Nasiblah yang dirai kan ok je. Muahaha. Belum lagi tahap cari angle yang sesuai. :D

Biar gambar berbicara :D

Bonding With Sabahan Blogger | Selamat Bertugas Echa!
 Sebelum makan-makan. Tunggu makanan sampai. Muahaha :D
berapa kali punya percubaan untuk cari angle pose yang lawa. kekeke

Bonding With Sabahan Blogger | Selamat Bertugas Echa!
Sudah habis makan-makan. Selfie lagi :)

Bonding With Sabahan Blogger | Selamat Bertugas Echa!
Selfie jak lagi. My iphone 5 hampir jatuh :D

Bonding With Sabahan Blogger | Selamat Bertugas Echa!
Kejadian sebelum balik. Hujan lebat waktu ni. Handphone jun hampir jatuh :D

Jun-Zie | Eca | Nat | Mini Me | Liza

So, itu je la nak update. Wei rindu korang sudah :)
Selamat bertugas cikgu eca!

Xoxo
Love Korang.

Nuffnang Ads Are Displaying Perfectly Fine

| on
Monday, October 16, 2017
Assalamualaikum fellas. Setelah sekian lama tidak menulis mengenai Nuffnang, Nuffnang macam agak merajuk dengan i. Sedih pula i. I pun perasan lately blog i jarang keluar iklan Nuffy tu. Mana yang sedih sekarang ni? i ke Nuffnang? Hahaha. 

Salah Letak Code Ads Nuffnang?

Dan sekian lama juga tidak mengemaskini tentang Nuffnang, since bertukar template blog dan i bertukar url blog ke dot com pula, of course code iklan Nuffnang i terganggu. Minta maaf ye Nuffy. Then, i letak balik code ads Nuffy, but still iklan Nuffy tak muncul. Serius, i think mesti i salah letak code ads Nuffy dalam blog. Tak sedap hati punya pasal, semalam juga i send tiket kat Nuffy. 

Dan jawapan yang i dapat. Walla! :D

Nuffnang Ads Are Displaying Perfectly Fine

Terima kasih Nuffnang. Hopely dapatlah seketul dua ketul Iklan Nuffnang dalam blog ni. 
Boleh juga menambah pendapatan dengan Nuffnang setelah sekian lama tidak menerima earning. 

Thanks again Nuffnang ❤️
Xoxo
Love Korang

Blog Hampir Dikemaskini :)

| on
Sunday, October 15, 2017
Assalamualaikum fellas. Ya, i punya blog hampir dikemaskini. Da delete entri-entri lama yang agak semak juga. Even sayanglah juga kan page view dekat satu-satu entri ada yang hampir mencecah 1.5k. Sob sob. Namun tidak mengapa. I harap i tak merapu sangatlah dalam blog ni semula. Malu pula korang baca rapuan i dekat entri-entri sebelum ni. Hahaha. Maaf erk.

blog hampir kemas 

Permintaan i lepas ni. Tak banyak mana. Just, hopely korang suka apa yang i tulis. Dan mohon komenlah yang baik-baik. Komen yang tak baik pun i terima. Hahaha.
And ya, just keep up to my latest entri. Kot-kotlah i bersemangat nak menulis lepas ni kan. Sebab rasa blog da dikemaskini. Entri merapu da padam. Rasa beban dekat kepala da makin kurang. Sebab sebelum ni, i sangat-sangat in da delima nak padam entri-entri i. InshaAllah, mungkin ada hikmah da padam tu semua. Kot-kotlah lepas ni nak update entri-entri review je maybe kan? hahaha.

So ya, itu sahaja i nak cakap. Jumpa di lain entri.

Xoxo
Love Korang.

Selamat Berhujung Minggu :)

| on
Saturday, October 14, 2017
Assalamualaikum fellas. Awal pagi i da mengadap blog ni. Semangat lain sikit hari ni. Hahaha. By the way, i masih teruskan misi untuk delete some of my entry dalam blog ni. Again, those yang before and after cari entry i apa-apa dalam blog ni and perasan da tak jumpa that entry. minta maaf banyak-banyak ya. i da delete. 

Selamat Berhujung Minggu :)

Why delete? Itulah bah tu. Perempuan kan, susah mau predict bah orang cakap. Muahaha. Jadi, i delete. Ok, till than. Selamat Berhujung Minggu fellos!

Xoxo
Love Korang :)

The Social Media Affair 2017!

| on
Thursday, October 12, 2017
The Social Media Affair 2017! Assalamualaikum fellas. Kemarin lepas 10 Oktober 2017 i berkesempatan untuk hadir ke Seminar Media Sosial 2017 bertempat di Hotel Le Meridien, Kota Kinabalu Sabah yang dianjurkan oleh Jabatan Penerangan Sabah dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) Wilayah Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan.

The Social Media Affair 2017!

Acara bermula seawal pada pukul 07.00 pagi dengan menanti ketibaan urus setia majlis, para peserta seminar, para tetamu jemputan juga menanti ketibaan Ketua-Ketua Jabatan daripada pelbagai PBT juga Agensi. Pelajar Universiti pun ramai i nampak. Which is that good.
 
The Social Media Affair 2017!

Seawal pagi pun majlis da meriah. Diselang selikan dengan Cabutan Tiket Bertuah. Malangnya i tak bertuah. Mungkin dilain dihari diseminar yang sama maybe? Hahaha. 

The Social Media Affair 2017!

Sesi diteruskan dengan mendengar taklimat daripada Tuan Irwan Ahmad Sabtu, Timbalan Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

The Social Media Affair 2017!

The Social Media Affair 2017!
 Adam Shamil in da House!

Selepas itu, majlis diteruskan dengan mendengar sedikit tidak banyak perkongsian daripada Personaliti Media Sosial tak lain tak bukan, Encik Adam Shamil. Serius, i teruja. I tak cakap. Biar gambar berbicara. Haha.
 
The Social Media Affair 2017!
Tuan Kamal Afandhi Hashim

Seterusnya mendengar perkongsian daripada Tuan Kamal Afandhi Hashim, Penganalisis Jenayah. Siapa tak kenal Tuan Kamal, mohon google. Orang kata, tak kenal makanya tak cinta. Gitu. Tuan Kamal ni lawak juga ya. Serius tak kering gusi dengar perkongsian daripada Tuan Kamal sendiri. Please, please Jabatan Penerangan Malaysia Sabah, lepas ni mohon jemput i lagi ye. Muahaha.
 
The Social Media Affair 2017!

Majlis diteruskan dengan mendengar Ucapan aluan oleh YBhg. Tuan Haji Swady Haji Guliling, Pengarah Penerangan Negeri Sabah, Merangkap Pengerusi Penganjur Seminar Media Sosial.

The Social Media Affair 2017!

Dan selepas itu mendengar Ucapan Perasmian oleh YB Datuk Haji Sapawi Haji Ahmad, Pengarah Yayasan Sabah, Merangkap Exco Penerangan KKM Negeri Sabah.

The Social Media Affair 2017! 
Sesi Penyerahan Cenderahati i think. Maaf, tengah bz setting gambar :D

The Social Media Affair 2017! 
 Sesi Penyerahan Cenderahati i think. Maaf, tengah bz setting gambar :D

Sebelum majlis berakhir, majlis diteruskan dengan cabutan tiket bertuah. 
I tak bertuah. Again. :)

The Social Media Affair 2017!

The Social Media Affair 2017!

The Social Media Affair 2017!
that guys, pemenang utama tiket cabutan bertuah iaitu sebiji smartphone brand vivo. tahniah!

Acara yang ditunggu-tunggu. Selfie, Wefie time! :D

The Social Media Affair 2017! 
 with Sabahan Blogger Kak Mia 

The Social Media Affair 2017! 
 with Adam Shamil in the house! Get it Right bebeh!

The Social Media Affair 2017!
with Tuan Kamal Afandhi Hashim 

The Social Media Affair 2017! 
together with Kak Mia

The Social Media Affair 2017! 
last but not least, mini me and geng jabatan i :)
 tq kakak-kakak pegawai for sudi berkejaran cari Adam. hahaha.

Thanks for the T-shirt SMAFFAIR!

Xoxo.
Love Korang :)

Delima Delete Entry Blog dan Blog Lama ;(

| on
Monday, September 11, 2017
Assalamualaikum fellas. Delima. Sangat-sangat delima. Tapi untuk kebaikan. Akhirnya dan this time, i starting clearkan entry-entry lama i dan blog lama i yang lain. Wa, nampak bloggers sangat kan, and which is, if ada yang mencari entry-entry lama i sebagai rujukan atau apa sahaja, dan perasan ianya telah tiada, i minta maaf ya. For own good. Hopely, and ya. Untuk entry-entry lama yang rasa macam entry budak hingusan tu, i minta maaf ye. Hahaha. That was so DELIMA. Oh no! Hahaha.

delima melampau
Delima Melampau :D


So. Itu sahajalah for right now. Till then ;)

Xoxo.
Love korang!

Giveaway by Alia Farhan

| on
Monday, September 11, 2017
Assalamualaikum fellas! Mari jemput join giveaway rakan blogger kita. Hari isnin yang berbahagia dengan kerja yang pack tapi! mari lari dari kerja kejap. Klik banner tau! :)

 Giveaway by Alia Farhan

30 September 2017 Giveaway Tamat :D

Xoxo
Love Korang

First Giveaway By Blog Buku Pinky!

| on
Friday, September 08, 2017
Assalamualaikum fellas. I join giveaway ni dan i nak jemput semua sekali join giveaway ni sama. Syarat pun sangat mudah. Pakat ramai-ramai join jom. Klik banner

Blog Buku Pinky
Jemput Join Semua :)

The syarat:
1.Beralamat di Malaysia.
2.Follow Blog saya Buku Pinky
3.Follow Google+
4.Buat entry ringkas dan letak banner giveaway ni serta backlink pada gambar.
5.Copy & paste URL entry korang ke dalam ruang komen.

The hadiah:
Hadiah pertama : RM30
Hadiah kedua: RM20
Hadiah ketiga:RM10
Hadiah keempat: Reload RM5
Hadiah Saguhati (5 Orang) : Bookmark magnet comel

Entry paling kreatif: RM20

Sponsor Giveaway:
Luar Teko, Mulut Orang & Amer Jaya Blog

Xoxo.
Love Korang.

Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

| on
Thursday, September 07, 2017
Kondis Point Kiulu Sabah! Assalamualaikum fellas. I nak sharing favourite place our family right now. Sebab da banyak kali pergi tapi tak sharing sharing pun pasal ni. Kot-kot yang berminat nak pergi hangout plan dengan keluarga kot kan. Bolehlah datang ke KampungKU sudah berjaya. Lalala. Tiba-tiba i rasa nak nyanyi. 

KONDIS POINT KIULU, TAMPARULI SABAH - Campsite and Picnic Centre
 
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

Full name i bagi. Boleh tengok mengenai Kondis Point dekat Laman Web Facebook mereka juga di SINI. Suasana yang nyaman dan segar mata memandang. Pelbagai aktiviti boleh diadakan disini selain korang rasa keluar je dari pintu kereta dan nak terjun terus masuk sungai. Hahaha. Air sungai jangan cakap. Sejuk boleh mengigil satu badan. Letak kaki dekat gigi sungai je pun da meresap sejuk kat satu badan. Apa lagi kalau da berendam dalam tu. Rasakan sendiri!

Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

Jambatan ni baru siap buat tau. Last i pergi sebelum hari raya aidilfitri tak de lagi jambatan ni.

Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

The View

Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

The View

Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre
Kondis Point Kiulu Sabah - Campsite and Picnic Centre

Ni namanya semangat nak mandi sampai hujan turun lebat pun gagah juga nak mandi.
Lepas family naik darat je, air sungai da mulai naik. Hujan turun dengan lebat sangat-sangat. Air da bertukar jadi warna coklat. Time ni kalau nak mandi sangat, please bercareful ya. Nampak je air tenang tapi dalam air, air deras sangat. Tak reti berenang macam i, memang lenguhlah kaki. 

Ok, itu je la i nak update pasal Kondis Point Kiulu Sabah. Dan, those yang nak pergi dan ya kat sana boleh menginap tau. Ada rumah yang comel boleh disewa dengan harga yang berpatutan. But sorry, i lupa nak tengok senarai harga. Hahaha. Dan! Please please, do contact my brother from another mother father but whe share same blood from our nenek-nenek disini:

MR. LASMIN (The Hensem Boy!) HP: 013-876 3878 | 016-845 3887

Selamat Merancang Cutian Gais!

Xoxo.
Love Korang

Custom Post Signature

Custom Post  Signature