Hari Terakhir Kerja di Tahun 2014 ;)

in , by YatieOwner, Wednesday, December 31, 2014
Morning fellas!. Hari ni hari terakhir i bekerja di dalam tahun 2014. Alhamdulillah. Setahun berlalu. I begini juga. Hahaha. So lets selesaikan mana yang patut hari ini, sebab tak nak semak kan otak berharga i ditahun baru pula. Muahaha.

Hari Terakhir Kerja di Tahun 2014 ;)
 Picture Credit: Google

Kerja i senang je sebenarnya. Update apa yang patut sahaja. Staff nak pinjam buku, then rekod dalam buku, fail. Lagi senang sekarang terus update dalam excel. Settel. Update Laporan Kursus, Nota Kursus, Laporan Pelajar Praktikal. Benda ni kena masuk dalam kabinet. Rekod dalam excel and settel juga. Cutting news pun almost done. Cari artikel melibatkan DBKK sahaja and put in the fail. Esok lusa ada yang nak dirujuk semula, senang cari semula. Yeah selesai! But hebahan buku-buku dilibrary sahaja yang i tak selesaikan dengan jayanya. Maaf en. bos ;(

Office sunyi sepi. Wei awal korang sambut New Year!

Toodles.

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

in , by YatieOwner, Tuesday, December 30, 2014
Assalamualaikum. Hi.

Iphone 12 Gajet Impian Setiap Blogger? Belum ada. Haha. Ni kalau denaihati anjurkan contest berkaitan iphone lagi, memang i lah kot salah seorang calon blogger ke hadapan. Haha. How i miss the time contest iphone 5s before berlangsung. Sampai ke subuh i cari line internet. Haha. Masa tu, Ya Allah, thanks to abang nong sebab the old pc abang nong berfungsi dengan baik. Haha. How time flies!
 
Updating artikel: 23.10.2020
 

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

 
Thank god, akhirnya denaihati keluarkan lagi contest iphone. Last i follow tahun 2012,  Contest iPhone 5 Gadget Impian, masa tu Alhamdulillah menang dua kategori, dapatlah RM300 for dua kategori. Kini, Contest Iphone 5s Gajet Impian Setiap Blogger? Bismillahirrahmanirrahim. Cepat join! Haha.

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Sesuai dengan tagline blog Denaihati.com, iaitu "Hidupkan Untuk Memberi", Alhamdulillah, dengan berbesar hatinya denaihati memberi peluang kepada tiga orang peserta untuk memenangi bukan sebiji iphone 5s, malah, tiga iphone 5s untuk dimenangi.
 
iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger
 
Rasanya semua tahu smartphone keluaran Apple memang berprestij tinggi. Spec yang tip top, tidak mengecewakan dan sentiasa maju ke hadapan. For me, the spesifikasi yang ada dekat mana-mana siri iphone, memang impian setiap blogger. Apa lagi jika blogger itu seorang yang aktif bergambar, merakam video dan membuat editing. So, memang tak salahlah iPhone 5s yang ditawarkan memang menjadi gajet impian setiap blogger.

Tak Kenal Maka Tak Cinta

For now, i masih setia dengan kefungsian smartphone Android yang ada. Tapi, tidak bermakna i ambil mudah dengan iPhone. No. Tak kenal makanya tak cinta kan. I ada baca, explore juga regard iPhone. Namun ya, kalau menang, Alhamdulillah. Kalau tidak, sila penuhi lagi tabung ayam. Haha.

Kamera
 
iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Kualiti kamera Apple iPhone 5s vs Asus Fonepad 7 i

So? Benarlah pepatah katanya asal memilih menang memakai. Lepas ni tak perlu usung kamera canon pinky i ke sana dan ke sini. Doakan je lah i menang ya. Haha.
 
Aplikasi

IOS 7, upgradable to iOS 7.1.2, planned upgrade to iOS 8 (sumber: gsmarena), mengakses data dengan cepat, why not iphone ni impian blogger? ;)
 
Saiz

Saiz iPhone 5s ni just nice. Kecik pun kecik, nipis pun nipis. So dia just nice untuk para kaum hawa. Maaf, para adam di luar sana. Haha.
 
Kepuasan Diri Sendiri

InshaAllah menang, then i have to mention kepuasan diri sendiri sebab menang atas usaha untuk menang. Namun jika tidak, tidak mengapa. Yang penting, i dah usaha sebaik mungkin. Ya, doakan i menang ya. Haha.
 
Contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Alhamdulillah, i dah start dengan tugasan pertama Contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger. More task will comeouts. Tak sabar pula. Haha.
 
By the way, Ingin turut serta Contest ini? Boleh sahaja. Jemput ziarah blog Denaihati Tiga iPhone 5s Untuk Dimiliki.
Man Jadda Wa Jada –
Sesiapa Yang Bersungguh Pasti Dapat!
Contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger ini dianjurkan oleh Denaihati.com bersama para penaja yang hensem-hensem belaka, tetapi tidak lawan AbangEnsem kat situ dan juga para penaja jelitawan terutamanya sis AkmaOmar bersama geng-geng bas sekolah mereka iaitu;

Penaja Utama
 
Penaja Individu

http://www.ombakcreatives.com
http://ejamothman.com
http://www.eridy.com
http://www.hilalazmi.com
http://www.eizil.com
http://www.asamboi.my
http://www.diarymama.com
http://pendekarberkuda.org
http://www.saji.my
http://abangensem.com
http://www.enveeus.com
http://www.pakarniaga.com
http://anarm.net
http://www.daddydee.net
http://www.sunshinekelly.com
http://sweetkurma.com
http://awn.my
http://mawarmerah2008.com
http://www.blogieta.com
http://www.broframestone.com
http://www.akmaomar.com
http://khairilmazri.com
http://wowberita.org/
Japan Budget Trip

Arwah Syuhada Baharudin, blog http://www.syuhada1981.com atau blog http://syuhadabaharudin.com, juga adalah salah seorang penaja contest iPhone 5 Gajet Impian Setiap Blogger ini. Mari sama-sama sedekahkan Al Fatihah untuk arwah dan semoga tajaan ini menjadi sedekah yang terima oleh ALLAH.

Love,
YatieOwner

Blogger Buat Duit Online

in , by YatieOwner, Tuesday, December 30, 2014
Blogger buat duit online, bukan lagi satu topik yang asing atau baharu bagi kerjaya seorang blogger. Jika korang adalah seorang kaki google, sudah pasti korang akan temui pelbagai informasi berkaitan blogger buat duit secara online dimana-mana sahaja!

Blogger Buat Duit Online
Picture Credit: Google

Seiring dengan kemajuan teknologi maklumat kini, ianya juga bukan lagi satu masalah bagi kita untuk cuba membuat duit secara online atau dalam talian kan. Samada kita berani mencuba atau tidak sahaja. Dewasa ini juga, kita boleh melihat, para peniaga online wujud bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Satu peribahasa yang bertepatan sekali. Tidak melepaskan peluang yang ada, blogger sendiri adalah salah seorang yang tidak terlepas dari merasai tempias kemajuan teknologi maklumat ini dengan membuat duit secara online.

Untuk makluman, buat duit online atau secara dalam talian ini, sebenarnya bukan mudah. Tetapi bukan juga susah untuk kita pelajari tentangnya. I percaya, jika kita berada di landasan yang betul, cara yang betul, inshaAllah, melalui medium blog, kita akan berjaya buat duit.

Blogger Buat Duit Oline

Apakah yang dimaksudkan dengan buat duit online?

Bagi i, buat duit online atau bisnes online (secara dalam talian) membawa maksud mudah, iaitu satu proses transaksi urus niaga jual beli yang dijalankan secara dalam talian (online), dan masih menggunakan konsep yang sama iaitu peniaga masih memerlukan produk untuk dijual dan memerlukan pelanggan untuk membeli.

Bagaimanakah cara untuk buat duit online? 

Satu persoalan yang bagus dan yang pasti, memang soalan ini selalu ditanya oleh mereka yang ingin membuat duit secara online kan? Sememangnya banyak cara untuk kita buat duit online ni. Pengalaman i, paling mudah dan utama adalah, pertama, kita kena ada produk, kedua sebuah blog dan ketiga iaitu ilmu. Dengan ilmu yang ada, bak kata blogger hebat Tuan Denaihati dalam artikel Asal Jangan MLM, zero menjadi hero! konsepnya tetap sama. Kena ada ilmu untuk mencapai kejayaan.
Oleh itu dekat sini, i kongsikan bersama adalah beberapa artikel yang ditulis sendiri oleh Tuan Denaihati juga, selaku penganjur utama Cabaran iPhone 5s, yang menjurus kepada buat duit dengan blog, sebagai panduan untuk blogger atau sesiapa sahaja yang berminat untuk mencuba sendiri, bagaimana buat duit secara online.
Antaranya adalah:
Buat duit dengan blog secara affiliate - 17 August 2009
Buat duit dengan blog hanya dari iklan 27 July 2013
Buat duit hari-hari dengan World of Hijab - 18 September 2014
Moga perkongsian artikel diatas dapat membantu sedikit sebanyak buat rakan blogger baharu atau lama yang mulai berminat untuk menjana pendapatan sampingan melalui blog ya. Blogger Buat Duit Online

Ok, berbalik dengan tajuk utama, disini i kongsikan bersama adalah, sedikit pengalaman peribadi, bagaimana dengan hanya menggunakan blog, i berjaya menjana pendapatan sampingan atau erti kata lain, buat duit online sebagai panduan atau rujukan atau mungkin boleh memberi satu suntikan semangat buat rakan blogger lain, untuk cuba menjana pendapatan sampingan secara online.
Antara adalah:

  • Meletakan iklan dari Syarikat Pengiklanan (Nuffnang dan ChurpChurp)
I telah meletakkan iklan Nuffnang dalam blog since mengetahui bahawa melalui blog, kita boleh menjana pendapatan sampingan. Betul, dan syukur alhamdulillah, melalui pengalaman beriklan dengan Nuffnang dan masih menggunakan Nuffnang sebagai medium untuk menjana pendapatan sampingan, i berjaya mendapat sedikit tidak banyak insentif dengan memperolehi pendapatan sebanyak RM400 ke RM500. syukur alhamdulillah. Mungkin bagi sesetengah blogger, Nuffnang bukan sebuah syarikat pengiklanan yang terbaik, tetapi bagi i, jika ianya memberikan insentif secara percuma, kenapa perlu menolak, kan. Syukur alhamdulillah, Churpchurp juga begitu.

Melalui pengiklanan Nuffnang juga, i mendapat insentif disitu apabila dijemput untuk menulis tentang Pelakon Wanita Popular Malaysia, Fasha Sandha (Link berkaitan i dah delete, memandangkan link terus sudah tidak ada dalam carian) selain mendapat peluang sama, iaitu menulis mengenai Pelancaran dan Percubaan Escape! Syukur alhamdulillah. Semua ini memberikan satu moment yang paling indah bila diberi peluang untuk tulis mengenainya. Bukan juga semata-mata kerana buat duit tau. ;)
  • Review Produk
Buat duit melalui review produk juga salah satu cara blogger buat duit online. I sendiri pernah diberi peluang membuat duit dengan menulis tentang produk Aura White Beauty Pure Glutathione Collagen atas jemputan blogger AkmaOmar, salah seorang penaja individu Tugasan Akhir Cabaran iPhone 5s disini, dan begitu juga baharu-baharu ini i mendapat jemputan dari pihak Zalora Malaysia dengan menulis tentang produk barangan mereka. Syukur alhamdulillah, melalui cara review produk i berjaya buat duit secara dalam talian. Jangan tidak percaya, ada sesetengah syarikat pengiklanan, peniaga, orang perseorangan malah ada juga dikalangan blogger yang menawarkan sejumlah bayaran yang agak besar juga semata-mata untuk "review produk" hasil keluaran mereka. Kelebihan yang ada ini, memberikan peluang untuk blogger lain buat duit melaluinya.
  • Mengikuti Segmen | Contest
Ini adalah cara paling mudah bagi blogger buat duit secara online. Pengalaman i melaluinya apabila menang hadiah wang tunai sebanyak RM400.00 dalam segmen Cabaran iPhone 5 anjuran denaihati dua tahun lalu, selain mendapat RM100 dalam segmen Malaysia disini Lahirnya Sebuah Cinta (Link asal i da delete) baharu-baharu ini. Syukur alhamdulillah. Memang buat duit jika kita pandai menggunakan medium blog, internet ini sebenarnya. ;)
Nampaknya, itu sahaja serba sedikit perkongsian dari pengalaman i sendiri mengenai blogger buat duit online, dan untuk makluman, topik hari ini adalah bersempena dengan Tugasan Akhir Cabaran iPhone 5s, anjuran denaihati, bagi memenuhi salah satu syarat akhir tugasan tersebut yang akan berakhir pada 30 November 2014 tidak lama lagi.

Berharap sangat, artikel ini akan menarik perhatian para penganjur, sekaligus melayakan i untuk memenangi salah satu unit iPhone 5s yang ditawarkan. InshaAllah.

Penaja Utama

http://amariman.com 
Penaja Individu

http://www.ombakcreatives.com
http://ejamothman.com
http://www.eridy.com
http://www.hilalazmi.com
http://www.eizil.com
http://www.asamboi.my
http://www.diarymama.com
http://pendekarberkuda.org
http://www.saji.my
http://abangensem.com
http://www.enveeus.com
http://www.pakarniaga.com
http://anarm.net
http://www.daddydee.net
http://www.sunshinekelly.com
http://sweetkurma.com
http://awn.my
http://mawarmerah2008.com
http://www.blogieta.com
http://www.broframestone.com
http://www.akmaomar.com
http://khairilmazri.com
http://wowberita.org/
Japan Budget Trip

    Sebelum i mengundurkan diri, kiranya disini, i ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Tuan Denaihati atas penganjuran hebat Contest Cabaran iPhone 5s dengan hadiah 5 Unit iPhone 5s sebagai hadiah utama, malah hadiah wang tunai juga turut disediakan!, juga tidak lupa, ucapan ribuan terima kasih ikhlas dari i kepada Para Penaja Utama dan Para Penaja Individu untuk Contest Cabaran iPhone 5s ini. Semoga kerjasama antara Denaihati dan Para Penaja tidak akan pernah berakhir. InshaAllah.
    Memetik kata-kata Tuan Denaihati...“Untuk buat duit online perlu ada KEBERANIAN untuk mencuba mencuba mencuba kerana KEGAGALAN berkali-kali adalah guru yang paling baik”. 
    Toodles.

    Carian Google Paling Popular 2014!

    in , by YatieOwner, Monday, December 29, 2014
    Carian Google Paling Popular 2014! Hebat! Memang menjadi idaman para blogger nak duduk dalam carian paling popular. Siapa tak nak, kan? tahu tak korang, menjadi carian google tu boleh memberikan seribu satu trafik dalam blog kita. Bukan takat ribu riban, puluh ribu plus ratus ribu plus siapa yang letak iklan berbayar tu, memang awesome kot earn korang  bakal dapat. Hebatkan? :) Apa yang menjadi carian google paling popular 2014? Jom find out this. This one, i share sebab denaihati.com update bout this too. Memang awesome. Untuk makluman, setiap carian ada kategorinya memasing. lets find out more here Google.

    Carian Google Paling Popular 2014!

    Carian Kategori Menyeluruh
    1. MH370
    2. World Cup 2014
    3. MH17
    4. Astro Awani
    5. Perodua Axia
    Carian Orang Perseorangan
    1. Karpal Singh
    2. Robin Williams
    3. Jennifer Lawrance
    4. Felixia Yeap
    5. Hanez Suraya
    Carian Kategori Kereta
    1. Perodua Axia
    2. Proton Iriz
    3. Honda City
    4. Honda Jazz
    5. Proton Zaara
    Carian Kategori Selebriti
    1. Felixia Yeap
    2. Hanez Suraya
    3. Keith Foo
    4. Sharifah Aini
    5. Erra Fazira
    Carian Kategori Filem Malaysia
    1. The Journey
    2. Abang Long Fadil
    3. Balistik
    4. Pengantin Malam
    5. Kami Histeria
    Carian Kategori Filem Dunia
    1. Annabelle
    2. Frozen
    3. Interstellar
    4. Maleficent
    5. Godzilla
    Carian Kategori Laman Berita
    1. Malaysiakini
    2. Berita Harian
    3. Kosmo
    4. Sinar Harian
    5. Harian Metro
    Carian Kategori Laman Membeli-Belah
    1. Lazada
    2. Mudah
    3. Lelong
    4. Groupon
    5. Zalora
    Carian Kategori Personaliti Sukan
    1. Michael Schumacher
    2. Juan Mata
    3. James Rodriguez
    4. Luiz Suarez
    5. Angel Di Maria
    Carian Kategori Siri TV
    1. Rindu Awak 200%
    2. Ariana Rose
    3. Projek Memikat Suami
    4. Line Walker
    5. Temptation of Wife

    Carian Kategori World Cup Matches (Lawan Piala Dunia)
    1. Brazil vs Germany
    2. Germany vs Argentina
    3. Brazil vs Colombia
    4. Brazil vs Chile
    5. Argentina vs Belgium
    Carian Google Paling Popular 2014!

    love both of u! ;D

    Hebat! Memang hebat. Nampak tak carian kategori siri tv Rindu Awak 200%, mendahului di tangga pertama dari siri tv Ariana Rose disitu. Ni gara-gara penangan lakonan Zul Ariffin dengan Ayda Jebat la ni. Hehe. Hopely, drama siri Istikharah Cinta pun akan menjadi carian google paling popular pula pada tahun 2015. Tengok sahaja how Zul Ariffin berlakon dengan Faye Kusairi tu, Ya Allah, sweet wei!. Jatuh cinta betul dekat Zul ;)

    Apa pun, bagi blogger yang rasa nak duduk dalam carian google tu, boleh saja. Rajin update blog dan rajin-rajinlah cari ilmu dalam dunia blog ni :)

    Toodles!

    Jom Teh Secawan

    in , by YatieOwner, Saturday, December 27, 2014
    Morning fellow. Jom teh secawan. Teh tarik? Tak. I tak berapa berkenan dengan teh tarik yang letak susu tu. Tak tahulah kenapa. But teh kosong masuk pula. Cuma i jarang ambik teh. Tapi khasiat teh tahu pula. Hahaha. Ok i share.

    Jom Teh Secawan Picture Credit: Teh Sabah Web
    Khasiat Teh, khususnya untuk kegunaan amalan kesihatan yang sihat sudah pun diketahui ramai, malahan beberapa kaji selidik dilakukan di seluruh dunia mengesahkan kebaikannya.

    Teh hijau misalnya, dapat menyediakan lebih banyak antioksida berbanding mana-mana makanan atau minuman lain dalam pemakanan, disamping membantu mereka yang ingin mengurangkan berat badan. Jurnal Institut Kanser Negara pula menyiarkan hasil keputusan kajian epidemologikal menunjukkan, minum teh hijau mengurangkan risiko bahaya barah kepada lelaki dan wanita China hampir 60 peratus.

    Begitu juga teh putih yang mempunyai beberapa kebaikan atau khasiat tertentu. Kajian Universiti Pace pada tahun 2004 menunjukkan, teh putih mempunyai kualiti antivirus dan antibakteria lebih daripada teh hijau. Selain itu, teh putih dikatakan membantu membuang toksin dalam sistem penghadaman dan membantu membaik pulih sel yang rosak. Pengambilan yang kerap pula dikatakan, mampu menyihatkan gigi dan gusi secara semula jadi.

    Khasiat teh, ternyata tidak terbatas untuk kesihatan saja, sebaliknya turut memberi manfaat untuk rawatan dan penjagaan kecantikan. Kini, terdapat banyak produk pemuliharaan dan perlindungan kulit yang menggunakan rumusan teh iaitu daripada krin dan pencuci hinggalah deodoran. sumber: websabah (Link i dah delete memandangkan link sudah tiada dalam carian)
    Toodles.
    Assalamualaikum rakan sahabat Blogger i.

    Disini, PG ingin meng ura-ura kan pada rakan sahabat semua, untuk sama-sama membantu rakan-rakan sahabat, rakan-rakan saudara sesama islam atau sesiapa sahaja rakan masyarakat kita di Pantai Timur yang mana kita sedia maklum, dilanda banjir yang luar biasa, dengan hanya memberikan komen dalam blog denaihati yang mana, satu komen datang daripada kita, akan bernilai RM1.00.

    Ayuh Rakan Blogger! Dengan 1 Komen daripada Kita, Boleh Membantu Mangsa Banjir !
    Ayuh Rakan Blogger! Dengan 1 Komen daripada Kita, Boleh Membantu Mangsa Banjir !
    Ayuh Rakan Blogger! Dengan 1 Komen daripada Kita, Boleh Membantu Mangsa Banjir !

    Bagaimana cara untuk kita membantu? 

    Senang dan Mudah! Dengan hanya memberikan KOMEN sahaja, di dalam blog Denaihati.com. Komen sebanyak mana sahaja mungkin, kerana setiap satu komen daripada kita, adalah bernilai RM1.00. Untuk makluman dan pengetahuan rakan sahabat blogger i, Komen yang bernilai RM1.00 ini telah pun bermula kemarin 25.12.2014 dan akan berakhir pada 31.12.2014 ini

    Apa tunggu lagi, jika ini adalah satu cara atau tanggungjawab kita sebagai blogger untuk membantu rakan-rakan kita disana yang sedang berduka, jangan lengahkan lagi. Jom kita memberikan komen sebanyak mana mungkin dalam blog denaihati.com. Semoga bantuan yang kita hulurkan ini, sedikit sebanyak dapat membantu mereka di Pantai Timur. InshaAllah.

    TABUNG BANTUAN MANGSA BANJIR 
    1. Setiap satu komen di blog Denaihati dari 25/12/2014 sehingga 31/12/2014 bernilai RM1 jadi komenlah sebanyaknya.
    2. Kepada pembaca yang nak membantu secara tunai sila bank in ke SINI (http://denaihati.com/khas/bantuan-banjir-2014). Tabung bantuan tunai akan ditutup pada 11.59 pm, 31/12/2015.
    3. Sila klik “Info Banjir Terkini” - (http://denaihati.com/info-banjir-dan-bencana-alam-malaysia-online) untuk mengetahui status bencana secara online.
    Toodles.

    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah

    in , by YatieOwner, Wednesday, December 24, 2014
    Hi fellow. I memang jarang masuk library. Masa kecik-kecik dulu, arwah bapa pernah hantar pi masuk library. Time cuti sekolahlah kan. Masa tu library dekat Kota Kinabalu, Sabah ni, masih berada di tapak lama tau. Orang Kota Kinabalu, Sabah memang tahu tapak library lama. Kata je depan bangunan mahkamah, memang semua orang tahu. But then, dengan lamanya tidak menziarahi library, alih-alih library da bertukar tempat rupanya. Nasiblah tahu kan. Hehe.

    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah

    Library Kota Kinabalu, Sabah dalam Kompleks membeli belah Suria Sabah. Hebat kan? Lepas ni, kalau da bosan dan penat berjalan dekat shopin mall tu, bolehlah kot duduk santai dalam library ni sekejap. Oh by the way, rasanya dekat dalam shopping mall Suria Sabah, tidak ada kemudahan cyber tau. I ada tanya dekat kaunter pertanyaan sebelum ni, dan jawapan mereka adalah, satu-satunya cyber yang ada dalam kompleks membeli belah suria Sabah adalah dalam library ni. So, korang yang tercari-cari atau tertanya-tanya, cyber ada atau tidak dalam suria sabah, jawapannya tiada. (kalau i silap, please. let me know ya) 

    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah
    Bangunan lama Library Kota Kinabalu, Sabah
    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah
    sudah semestinya koleksi novel melayu menjadi pilihan untuk aku
    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, SabahLibrary Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah
    the view
    again. the view. sangat selesa. sejuk dan sedap mata memandang.

    Library Suria Sabah Kota Kinabalu, SabahLibrary Suria Sabah Kota Kinabalu, Sabah
    see? the cyber? hehe. aku duduk paling hujung (pc no. 1 tika menaip entri ini :D)

    yes. the point of view. duduk tepi tu memang best kot. tapi lagi best kalau library ni mengadap laut belakang suria sabah ni. lagi sedap mata memandang kot. lepas ni bolehlah i risik-risik kabar nak minta jawatan kosong. hahaha.

    Ok. Tu je la nak update pasal library at suria sabah ni. Later i talk pasal library ni lagi. lagipun, kebetulan hari ni half day kerja. Suami pun lambat sikit jemput, then ambil peluang datang masuk sini. boleh je update blog kan :D

    Toodles!

    Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HH

    in , by YatieOwner, Tuesday, December 23, 2014
    Assalamualaikum hallo fellas!

    Yup, sempat join segmen anjuran HH. Blogger hebat, handal dalam SEO di Malaysia. Newbie macam i, baru nak menapak dalam dunia blog ni, pilihan yang tepatlah kalau dapat review percuma dari HH. Haha.

    Menepati syarat yang dipersyaratkan. I kongsikan sedikit tentang i dan juga harapan i dengan blog ini.

    http://www.hasrulhassan.com/2014/12/segmen-jom-kenal-blogger-baru.html
    (Link asal segmen i da delete, memandangkan link tersebut sudah tidak ada dalam carian)
    Kenal dunia blog dari zaman sekolah lagi, tapi tidak terdedah banyak tentang ilmu blog. Blog bagi i seperti satu tempat untuk menulis tentang diri sendiri. Bukan sahaja berkongsi cerita peribadi, malah apa sahaja yang berlalu dalam fikiran i nak kongsikan dan tulis dalam blog.

    I suka Tagline Be Ur Self itu Perlu, dan harapan menerusi blog sendiri adalah dikenali dengan cara penulisan sendiri.

    Bila HH sebut tentang misi dan visi, i seolah-olah tersedar daripada lamunan yang panjang seketika, what my blog use for? Setakat nak kongsi cerita peribadi ke? setakat nak kongsi rasa hati ke? Nampaknya, fungsi blog kena sasarkan sedikit laluannya, jika ingin lebih berjaya sebagai seorang blogger.
    Antara harapan lain i melalui blog adalah seperti berikut:
    • Dapat menjana pendapatan sampingan secara online
    • Dapat menguasai ilmu blogspot
    • Dapat memperbaiki penggunaan bahasa dengan betul
    • Dapat mengenali mereka yang hebat dalam dunia blog sambil menimba ilmu blog
    • Lagi penting adalah dapat mendisplinkan diri untuk berblog
    Nama Blog: Mrsyatie kini : YatieOwner
    Email : yatieowners@gmail.com
    Url Blog: www.mrsyatie.blogspot.com kini : www.yatieowner.com

    Toodles!

    Barangan daripada Zalora Dah Sampai~

    in , by YatieOwner, Monday, December 22, 2014
    Lupa nak update pasal barangan daripada Zalora yang i tuntut menggunakan hadiah voucher hari tu. Yeah!, barangan da sampai dengan selamatnya. Terima kasih abang posmen. Engko datang masa i tak de dekat office.

    Barangan daripada Zalora Dah Sampai~

    Terima kasih Zalora!

    Barangan daripada Zalora Dah Sampai~

    Jam tangan + belt + tshirt

    Barangan daripada Zalora Dah Sampai~

    My bag ;)

    Barangan daripada Zalora Dah Sampai~

    the shoes


    berbaloi kat situ. tq zalora!

    Toodles!

    Safi Balqis White Trilogy - Pek Orange

    in , by YatieOwner, Sunday, December 21, 2014
    Assalamualaikum hallo.

    Before this, i pakai Safi Balqis White Trilogy yang pek biru tu tau. Itu pun sebab bila dah sedar diri sikit, kena pakai pelembab dekat kulit wajah for wajah sentiasa nampak bersih, plus halus tulus mulus. Sebelum tu i pakai Nutox. Nutox pun okey for me cuma gatal sungguh nak cuba produk lain. Nampak je rentis pakai itu ini, startlah nak cuba. Kot-kot pakai boleh cantik macam rentis. Haha. Perasan sungguh.

    Safi Balqis White Trilogy - Pek Orange
     Ok dekat atas tu yang i pakai.
    Let me share apa kah kebaikan on this product.
    Moga bermanfaat ya.

    Pelembab Muka Hydragel

    Pelembab Muka Hydragel Safi Balqis White Trilogy berasaskan air dengan tekstur gel yang sesuai untuk kulit berminyak. Formulasi yang bertekstur ringan ini pantas meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit. Kandungan asid hialuronik di dalamnya mengekalkan kelembapan dan kesegaran kulit pada wajah.

    Safi Balqis White Trilogy dengan formulasi Arbutin, Nano BioWhite dan Limau Gedang bertindak menerusi 3 lapisan kulit untuk 10 aksi pada kulit wajah:
    • Mengawal lebihan minyak
    • Mencerahkan kulit
    • Memudarkan pigmentasi
    • Menyamaratakan tona kulit
    • Melindungi kulit dari radikal bebas
    • Menghidratkan kulit
    • Mengekalkan lembapan
    • Melembutkan kulit
    • Menghaluskan kulit
    • Menyegarkan kulit

    Pembersih & Penyegar Kawalan Minyak & Jerawat 2 dalam 1 SAFI BALQIS White Trilogy

    Pembersih & Penyegar Kawalan Minyak & Jerawat 2 dalam 1 SAFI BALQIS White Trilogy dengan rumusan bebas sabun bertindak 2 dalam 1 sebagai pembersih dan penyegar di samping mengawal minyak dan jerawat pada kulit wajah. Bersama dengan ekstrak Limau Gedang, manik-manik kecil yang mengandungi minyak tea tree bertindak sebagai antioksida yang memberi perlindungan kepada kulit. Ia membersih secara mendalam untuk mengeluarkan sisa kotoran di samping mengembalikan kesegaran tanpa menghakis lembapan semula jadi kulit wajah.

    SAFI BALQIS White Trilogy dengan formulasi Arbutin, Nano BioWhite dan Limau Gedang bertindak menerusi 3 lapisan kulit untuk 10 aksi pada kulit wajah:
    • Membersih secara mendalam
    • Mengecilkan pori
    • Memudarkan cela
    • Melindungi dari sinar UV
    • Mencerahkan kulit
    • Melindungi dari radikal bebas
    • Menyamaratakan tona kulit
    • Mengekalkan lembapan
    • Menghaluskan kulit
    • Melembutkan kulit

    Hasilnya: Kulit menjadi halus, mulus dan cerah sempurna.

    Ok kan? So jom cuba. Kali ni senang je i pakai. Pelembab and foundation terus. Krim malam siang, memang i jenis tak pakai.

    Toodles!

    Fakta Perempuan Bertudung

    in , by YatieOwner, Friday, December 19, 2014
    Terkena betul dihati i bah. Memang betul pun kan. Bukan sahaja i kot mengalami benda yang sama. Mama i pun sama. Biasalah tukang jahit. Kadang bila tak jumpa mana pin tu kat mana, anak-anak selalu usik mama, cari pakai gps. Hehe. Mama, mama.

    Fakta Perempuan Bertudung
    Picture Credit: Google
    Toodles.

    BE Nuffnang ke-13 : Jimat-Jimat McDonald's

    in , by YatieOwner, Saturday, December 13, 2014
    Assalamualaikum hallu!

    BE Cpuv yang ke 13 dari Nuffnang di tahun ini. Thank you McDonald's. Please, more BE Nuffy!

    BE Nuffnang ke-13 : Jimat-Jimat McDonald's

    Toodles!

    Soalan Kuiz Ketiga Cabaran iPhone 5s - Denaihati

    in , by YatieOwner, Saturday, December 13, 2014
    Assalamualaikum hallo fellas!

    Ya, i lagi tengah tunggu soalan kuiz ketiga cabaran iphone 5s anjuran DH ni. Agak-agak apa ntah soalan kali ni. Soalan pertama dan kedua hari tu dah settel. Memang mencabar juga. Respect betullah dengan the peserta segmen cabaran DH ni. Semua hebat!
      
    Soalan Kuiz Ketiga Cabaran iPhone 5s - Denaihati
    Sumber: Google 
    Siapa punya iphone lah ni yang super cantik. Jeles!

    entri berkaitan:
    Good luck untuk semua peserta!

    Toodles!

    BE Nuffnang ke-12 : Digi - Device Campaign

    in , by YatieOwner, Saturday, December 13, 2014
    Assalamualaikum hallo fellas!

    Another draft ads Nuffnang yang ada dalam peti drafting i itu adalah dari Digi - Device Campaign!. Maaflah lama tak tulis pasal nuffnang.

    BE Nuffnang ke-12 : Digi - Device Campaign

    Ini adalah entri penghargaan buat Nuffnang dan Digi - Device Campaign sebab sudi beriklan dalam blog ni. More ads please nuffnang! ;D

    Toodles!

    Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

    in , by YatieOwner, Thursday, December 11, 2014
    hi fellow.
    Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 December 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawarkan promosi menarik serta tawaran eksklusif untuk pelbagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.
    menarik bukan? :)


    Shopping RM1212.00 di Lazada Malaysia?! Jika ada duit banyak tu, rasanya bukan PG sahaja yang meroyan satu badan, sesiapa pun pasti akan meroyan nak shopping dengan jumlah banyak tu kan. hehe. Dah alang-alang PG joinkan diri dekat Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest], dan jika dipermurahkan rezeki untuk menang hadiah wang tunai tersebut, ada tiga (3) item yang menjadi pilihan PG dihati, yang memang tidak mampu untuk PG tolak. hehe. Antaranya:-

    1. (REFURBISHED) Apple iPhone 5s 16GB White!


    Harga Selepas Diskaun : RM 999.00
    Harga Sebelum Diskaun : RM 1,399.00 , Anda jimat 29%
    iPhone keluaran Apple memang telah lama PG impikan untuk mendapatkannya. Lihat sahaja kepada rekabentuk pada iPhone 5 diatas. Memang mengoda hati PG. Fungsi kamera yang ada pada iPhone adalah perkara utama yang menyebabkan PG memang idam-idamkan iPhone keluaran Apple ni juga. ;) 
     Specifications of (REFURBISHED) Apple iPhone 5 16GB White

    SKU
    AP564ELAQ9YWANMY-766147
    Harga
    RM 999.00
    Model iPhone 5
    Size (L x W x H) 13.5 x 0.99 x 6.82
    Weight 0.6
    Color White
    Display Size (inch) 4.0
    Capacity (GB) 16
    Megapixels 8.0
    Operating System iOS 6
    Battery Type Li-Polymer Rechargeable Battery
    Wattage Nano SIM
    Voltage 4G Network LTE 700 MHz Class 17 / 1700 / 2100,WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n,dual-band,Wi-Fi hotspot,Bluetooth v4.0,A2DP,LE
    Network 4G Network LTE 700 MHz Class 17 / 1700 / 2100,WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n,dual-band,Wi-Fi hotspot,Bluetooth v4.0,A2DP,LE
    SIM card type Nano SIM
    Warranty Period 1 Month
    Warranty Type Local Supplier Warranty


    2. Hitachi (HGST) Tuoro Mobile 500GB Portable Hard Drive


    http://www.lazada.com.my/hitachi-hgst-tuoro-mobile-500gb-portable-hard-drive-477032.html
    Harga Selepas Diskaun : RM 149.00
    Harga Sebelum Diskaun : RM 199.00 , Anda jimat 25%
    Kenapa PG nak portable hard drive ni? Ar, ni sebab PG memerlukan lebih banyak tempat untuk menyimpan segala data kerja pejabat PG yang semakin bertambah dan bertambah tu. hehe. Selain, boleh digunakan sebagai simpanan untuk koleksi movie drama korean kegemaran PG dan juga sebagai simpanan koleksi gambar-gambar PG sendiri ;) Sizenya yang ringan juga memang memudahkan sangatlah nak bawa kemana-mana kan portable ni :)
     Specifications of Hitachi (HGST) Tuoro Mobile 500GB Portable Hard Drive

    SKU
    HI950ELAK82WANMY-496121
    Price
    RM 149.00
    Model Tuoro
    Size (L x W x H) 12.6 x 8 x 1.5
    Weight 1.00
    Color Black
    Capacity (GB) 500
    Warranty Period 3 Years


    3. Naked Ur Decay


    Harga Selepas Diskaun : RM 50.00
    Harga Sebelum Diskaun : RM 128.00 , Anda jimat 61%
    Yes. PG memang jarang mengenakan make up bila ke pejabat sebenarnya. Maksud, selain pelembab dan foundation sebenarnya. Tetapi, bila terpandang akan warna yang ada pada gambar diatas, memang PG patut dapatkannya segera! Selain warnya yang natural, dan PG yakin, ianya amat sesuai dengan warna kulit wajah PG, dan yang lebih penting adalah, PG memang suka mengenakan warna-warna yang natural. Tak la nanti kawan seoffice PG kata, PG look like "nenek". haha.
    Specifications of Naked Ur Decay

    SKU
    NA952HBAPO5VANMY-730016
    Price
    RM 50.00
    Size (L x W x H) 8X3.5X5
    Weight 0.28

    Yes. itulah tiga (3) item pilihan hati PG. Macam mana? Menarikkan? hehe. Ok, itu sahaja perkongsian daripada PG. Bagaimana pula dengan korang? Apa korang akan beli jika mempunyai wang tunai sebanyak RM1212.00 tersebut? Jom kongsi dekat Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest] sekarang! Good luck semua!

    Toodles!

    Pengalaman Membeli belah di Zalora

    in , by YatieOwner, Thursday, December 11, 2014
    Holla fellas!

    Remember artikel Heel Shoes to Wear on Your Birthday yang i pernah tulis tempoh hari. Artikel collaboration dengan Zalora. Alhamdulillah, tulis-tulis je rezeki dapat voucher RM100. Terima kasih Zalora. Moga ada rezeki lagi lepas ni. Amin!

    Dan, setelah sebulan lebih voucher dapat kat tangan, petang tadi barulah ada masa nak selongkar laman web Zalora. Nasiblah due date voucher on 31 Disember. Sempat shopping!

    Pengalaman Membeli Belah di Zalora Malaysia!

    Pengalaman membeli belah di Zalora Malaysia? Untuk pertama kali, memanglah payah sikit nak fahami mana nak klik kan. Tapi dah tengok banyak kali, klik sana ini, ok lah. Benda senang je pun. Haha. Dan selesai wishlistkan barang yang i nak. Sampai 6 item terus duduk diam dalam wishlist. Oh, voucher i dapat hari tu dalam RM100 je. then, total barangan yang kena is, RM102.00 sahaja. RM2.00 tu kena bayarlah juga nanti.

    Pengalaman Membeli belah di Zalora

    tak sabar nak tunggu barang order sampai :D

    ok. itu je lah pengalaman membeli belah dekat zalora. tak la susah mana pun. kali pertama kot kan. haha.

    apa pun, zalora, thanks u so much for the collaboration invitation, also the voucher. thanks again! for sure ini bukan last dengan zalora :D

    Toodles.

    BE Nuffnang Ke-11 : British Council - Education UK Exhibition

    in , by YatieOwner, Sunday, December 07, 2014
    Another entri BE Nuffnang yang masih ada dalam simpanan draft aku. Iaitu BE ke-11 daripada British Council - Education UK Exhibition! Siapa yang rasa nak further study ke luar negara, mencuba sesuatu yang baharu, bolehlah cuba merisik khabar mengenai kos-kos yang ditawarkan oleh British Council - Education UK Exhibition segera. Mana tahu, untung nasib dapat biasiswa mungkin? ;)

    BE Nuffnang Ke-11 : British Council - Education UK Exhibition

    Maklumat lanjut, layari laman web:

    Entri ini adalah entri khas untuk British Council - Education UK Exhibition dan Nuffnang, sebab telah sudi beriklan dalam blog PG yang tak seberapa ni. Terima kasih ya :)

    Toodles!
    Rezeki!

    Ini namanya rezeki anak. Untung-untung gaduh dekat facebook zalora, dapat pula pelbagai hadiah dari zalora. for one years lagi tu! wei, i jeles kot. haha.

    PASANGAN BERGADUH DI FACEBOOK ZALORA MENDAPAT DURIAN RUNTUH BEKALAN SETAHUN DARIPADA ZALORA
    PASANGAN BERGADUH DI FACEBOOK ZALORA MENDAPAT DURIAN RUNTUH BEKALAN SETAHUN DARIPADA ZALORA
    PASANGAN BERGADUH DI FACEBOOK ZALORA MENDAPAT DURIAN RUNTUH BEKALAN SETAHUN DARIPADA ZALORA

    ya, i nampak keterujaan awak disitu.
    haha.

    PASANGAN BERGADUH DI FACEBOOK ZALORA MENDAPAT DURIAN RUNTUH BEKALAN SETAHUN DARIPADA ZALORA

    Tahniah awak ;)

    Toodles.

    BE Nuffnang ke-10 : Musee Platinum Tokyo

    in , by YatieOwner, Sunday, December 07, 2014
    hi fellow. BE Nuffnang seterusnya yang PG dapat daripada Nuffnang adalah daripada Musee Platinum Tokyo! Mengenai Musee Platinum Tokyo ianya adalah mereupakan salon penanggalan bulu yang terulung di Jepun. Menawarkan perkhidmatan yang tertumpu kepada keperluan individu, dan sudah semestinya wanita di Jepun amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan, dan kini, MUSEE bermatlamat untuk menjadi salon penanggalan bulu No. 1 di Malaysia pula! Hebat! Semoga MUSEE akan menjadi pilihan buat para wanita asia pula ya. :)

    BE NUFFNANG KE-10 : MUSEE PLATINUM TOKYO
    BE NUFFNANG KE-10 : MUSEE PLATINUM TOKYO

    Entri ini adalah entri khas dari PG untuk Musee Platinum Tokyo dan Nuffnang, sebab sudi beriklan dalam blog PG. Terima kasih ya :)

    Toodles!
    Weston Wetland Proboscis Monkey & Fireflies River Cruise Beaufort Town adalah salah satu tempat menarik di Sabah yang memang menjadi salah satu tarikan para pelancong apabila datang berkunjung ke Sabah! Belum berkesempatan ke sana, i harapkan, suatu hari nanti akan cuba luangkan masa untuk bercuti ke tempat-tempat menarik lagi yang ada di Sabah sendiri. Kesian juga i ni, nama sahaja orang Sabah, tetapi belum habis ronda lagi tempat-tempat menarik yang di ada di Kota Kinabalu, Sabah sendiri :D

    Percutian Menarik di Kota Kinabalu, Sabah
    Percutian Menarik di Kota Kinabalu, Sabah 
    Percutian Menarik di Kota Kinabalu, Sabah
    Percutian Menarik di Kota Kinabalu, Sabah
    Percutian Menarik di Kota Kinabalu, Sabah
    hostel? PG baru tahu :D

    Untuk rakan blogger i, i sarankan jangan lupa lepaskan peluang untuk datang berkunjung ke Weston Wetland Proboscis Monkey & Fireflies River Cruise Beaufort Town bila da alang-alang sampai ke Kota Kinabalu, Sabah ya :) 

    Untuk maklumat lanjut, boleh layari laman web Tourism Malaysia ya.

    Toodles!

    BE Nuffnang ke-9 : Mondelez (Chipsmore)

    in , by YatieOwner, Saturday, December 06, 2014
    Assalamualaikum Hola!

    Entry yang lama dalam draft baru nak publish. Nampak betul malas. Haha. BE Cpuv ke 9 dari Nuffnang, Mondelez (Chipsmore). Tq Nuffy!

    BE Nuffnang ke-9 : Mondelez (Chipsmore)
     Kredit: ddczone blogspot dot com

    Thank u again nuffy ;)
    More BE please!

    Toodles!
    Ini adalah salah satu repost yang i buat sekali lagi, dek kerana artikel ni hilang sebenarnya semasa proses nak edit label blog ni hari tu. memang sedihlah kan hilang. lagi sedih kalau satu-satu artikel mempunya komen yang agak banyak juga. sobsob~ apa pun, semoga artikel ini menjadi rujukan buat korang juga, kedudukan sebenar perletakan iklan Nuffnang :)

    Repost | Bintang Kuning Nuffnangku | Kedudukan Betul Letak iklan Nuffnang

    WEDNESDAY, JUNE 25, 2014
    Hola.

    Baru seminggu daftar blog ni dengan Nuffnang, Bintang Kuning Nuffnang i tu bersinar juga kat situ. 3 Star's Okey! Terima kasih Nuffnang! Lepas ni bolehlah bagi naik lagi si bintang kuning tu ya :D

    Maaf ye, gambar i da padam :)

    senang sahaja bah kalau nak bagi bintang tu bersinar lagi dan lagi. korang kena letak je dengan betul code iklan Nuffnang dalam blog seperti dalam gambarajah dibawah ;) senang je kan. selamat mencuba dan lepas ni, kenalah rajin-rajin tengok bintang tu ;)


    Maaf ye, gambar i da padam :)
    kedudukan yang betul letak iklan Nuffnang

    Toodles!

    BE CPUV Nuffnang Muncul dengan Banyaknya!

    in , by YatieOwner, Saturday, December 06, 2014
    Siapa perasan account earning Nuffnang menerima BE Cpuv Nuffnang secara tiba-tiba dengan banyaknya hari tu? memang awesomelah Nuffnang! I yang memang jarang nak tulis pasal Nuffnang lately pun, menerima tempias yang sama daripada Nuffnang. Terima kasih Nuffnang.

    Nyata sungguh, Nuffnang masih menghargai para blogger newbie macam i juga, yang cuba menjana pendapatan melalui blog seperti mana yang i pernah tulis dekat artikel blogger buat duit online. Terima kasih ya Nuffnang. Nampaknya kesetiaan kepada nuffnang dan tidak berlaku curang dan tidak mengkhianati Nuffnang sehingga kini, menjadikan Nuffnang turut sama masih inginkan blog i menjadi satu tempat untuk beliau memadu kasih. Hehe.

    BE CPUV Nuffnang Muncul dengan Banyaknya!

    Pastinya ada yang tertanya bagaimana untuk menjana pendapatan melalui Nuffnang kan? Ok, dekat sini i ada tulis beberapa artikel yang mungkin boleh korang jadikan rujukan untuk mulai menggunakan Nuffnang sebagai salah satu tempat untuk korang menjana pendapatan sampingan. InshaAllah, semoga perkongsian ini, menjadi satu titik permulaan buat korang berjaya dengan nuffnang. inshaAllah. 
    Toodles!

    Mrsyatie

    in , by YatieOwner, Saturday, December 06, 2014
    Assalamualaikum. Hi Fellas.

    Tetiba sahaja ada entry pasal diri i. Propa sungguh. Orang kata, tak kenal makanya tak cinta kan. Da kenal, mohon jangan jatuh cinta. Muahahaha.

    Mrsyatie

    its me! :D

    Fully part time Sabahan Blogger, Government Staff, Wife, Daughter dan Pecinta Kucing :D

    Mrsyatie

    Yup. Its me. While awak-awak baca entri ini. 

    Entri ini sudah dikemaskini beberapa kali mengikut kesesuaian admin blog :)

    Toodles!
    © Yatie Owner · THEME BY WATDESIGNEXPRESS