29 February 2016

Tukar Bahagian Tukar Pejabat Tukar Kerja

but thank god bukan tukar jabatan. syukur alhamdulillah. tak boleh nak komplen apa dan tak boleh nak banyak bunyi. terima dengan hati yang terbuka memandangkan pertukaran ni memang sebenarnya aku harapkan, iaitu bertukar bahagian tapi masih dibawah ketua bahagian aku yang lama, yang juga mendapat arahan untuk bertukar ke bahagian baru. bersama-sama kami berdua yang keluar adalah sorang lagi staff baharu di bahagian lama. hahaha.


nampak sangat mood ntah apa-apa ntah
maap erk. aurat ke apa benda ke. jangan terlalu fokus :D

so. ketika ini. tiga orang keluar dari bahagian latihan dan ke bahagian baharu, dan juga sorang lagi keluar, ditukar ke bahagian pembangunan organisasi, mengantikan pegawai yang sedia ada, yang di arahkan mengambil alih tugas ketua kerani. reramai keluar macam ada isu kan? erk. tak de ye. hehe.


bahagian lama. bye awak T_T

dan officially. hari ini, aku da berpindah, tukar bahagian. tukar pejabat. tukar kerja. kerja lama aku tinggalkan sepenuhnya dekat bahagian lama. cuma if depa nak rujuk apa-apa, for sure aku sedia membantu. aku da duduk 6 tahun dekat bahagian latihan dan pembangunan kot. the proses, perjalanan kerja aku da boleh simpan dalam kepala, di tepi sikit-sikit, dan di bahagian baru yang aku totally tak tahu apa benda, akan aku simpan paling depan untuk aku buktikan, bahawasanya aku mampu untuk belajar benda baharu. amboi amboi. semangat je lebihkan. buatnya tak tahu la. hehe.


bahagian baru. meja masih bersepah-sepah. but ini bukan meja aku sebenarnya. sementara sahaja :D

dan officiallynya juga. esok 01 Mac 2016. bermulalah tugasan baharu. bos pun masih dalam perancangan aku tengok. memandangkan bahagian dasar 'new' bagi kami-kami. tak pe en. bos! kita boleh tunggu. do ur best. sebab kita-kita tahu engko mampu ;)


nasib ada yang baik hati bagi coklat. hati pun ada senang :D

oklah. setakat ini sahaja ye kengkawan. meja aku still tak berkemas. dan dan. please. doakan yang terbaik untuk aku di bahagian baru. thank god yes, tak tukar jabatan. muahahaha.

done :)

23 February 2016

Tips 5 Minit Jana Pendapatan Dengan Mobile Ads Nuffnang!

korang! ni nak share tips dengan korang. bagaimana kita blogger mampu menjana pendapatan sampingan dengan iklan nuffnang, hanya dengan 5 minit sahaja. amboi. bunyi macam tipu je kan. hehe. tapi. tapi. apa kata kita cuba sahaja dulu. kot-kot rezeki earning nuffy mencanak naik lepas ni kan? rezeki tu. apa pun jom baca lanjut.
 


ok. sebelum itu. tengok statistik peratus daripada nuffnang diatas. dimana. 51% daripada penduduk kita adalah pengguna internet mudah alih. banyak tu kan. dan dari itu, 43% daripada trafik web adalah datangnya dari telefon bimbit. of course for sure, 52% of digital spend in 2015 datangnya dari telefon bimbit. 

bermaksud. pengguna mobile phone sekarang totally sebenarnya menggunakan mobile phone depa untuk mengakses web atau apa sahaja sepenuhnya la kan.

sebenarnya ini berita baik untuk para nuffnangers. dimana. nuffnang kini telah meningkatkan iklan nuffnang mereka dalam edisi khas pula untuk mobile phone yang dipanggil MOBILE ADS!

maksud mudahhhh. bila pembaca blog membuka blog kita melalui mobile phone, iklan nuffnang akan still cantik tertera dan kita still akan dapat trafik from that. pembaca blog atau blogger juga still boleh memberikan sumbangan klik melaluinya. senang kan? :)

Cara Letak Iklan Mobile Ads Nuffnang!

da baca kan. ok sekarang cecepat pergi letak code mobile ads nuffnang dalam blog kita. mudah je. korang pun memang da tahu macam mana nak letak yang sebelum ni punya code kan? ar. macam tu la juga untuk mobile ads pula.


Hanya klik pada 'Add Ad Mobile' dan ikut arahan !
(no. 1 warna merah kat situ)

jangan lupa save dan refresh blog selepas letak code tu tau.

jangan lupa refresh account nuffnang korang juga.

jika tertera seperti no. 2, ada nama mobile seperti gambar dekat atas, that mean U DONE! boleh tepuk tangan. hehehe. senang je kan?

good luck tau!
done.

22 February 2016

Earning Nuffnang Almost RM200.00!

hollas! nak bagitau korang. earning PG setakat hari ini. hehe. inshaAllah. sampai ribu riban nanti, nak juga cashoutkan. amboi. ribu riban la sangat. la ni, biarlah dulu dalam account nuffnang tu. orang kata, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan?. oh.  apa pun. PG nak ucapkan terima kasih dekat korang, all the bloggers sebab sudi singgai mai masuk blog PG, dan klik tabung baby nuffy PG. tanpa korang. tak de nya nak meningkat earning nuffy PG tu. kena say thanks dekat korang! :)


earning tu da lama duduk dalam account. da setahun baru nak dapat earning banyak tu. tu pun tengok kerajinan PG update blog ke tak. hehe.

oh. nak tahu macam mana earning kita cepat naik dan mencanak? meh baca sini. inshaAllah. mungkin membantu korang :) 
thanks nuffang! thanks korang!
done :)

20 February 2016

Melegakan Sakit Dengan Segera Jangan Lupa Ambil Panadol Actifast

Melegakan Sakit Dengan Segera Jangan Lupa Ambil Panadol Actifast

korang! panjang jelas dan nyata pula tajuk aku tu kan. hahaha. tapi. kalau tak sakit, jangan nak gatal tangan nak pi telan panadol pula. Panadol Actifast - Fast For? of course lah untuk melegakan kesakitan kan. PG tak berapa suka sangat ambik sebarang jenis ubat kalau sakit. kalau rasa mental fizikal tu masih mampu bertahan, jangan ambiklah. cuba bertahan. bawa tidur ke apa ke kan. PG pun jenis yang memang tak suka pergi hospital ke klinik ke. tak sukalah.

but. bagi korang yang jenis tak tahan lasak. mean mungkin korang jenis yang cepat jatuh sikit. pening ke. maigrain kan. sakit sendi mendi. pinggang. ar pinggang tu macam PG la. kerap sangat sakit pinggang. bolehlah ambik panadol actifast. fast for? kelegaan. amboi. statment sungguhkan. tapi kelegaan sakit ni depend dengan body korang jugalah. kalau cepat menerima kesan ubat tu tadi, oklah. kalau jenis lambat, hurm. tak dapatlah PG nak explain pepanjang. hehe.

ok, kat sini PG kongsikan dengan korang dua panadol actifast yang PG rasa korang memang selalu beli kot. sebab suami PG selalu beli dua jenis panadol ni. kalau selama ni kita hanya tahu membeli tapi tidak baca mengenai panadol actifast ni kan. moga bermanfaat :)


MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Panadol® ActiFast Tablets

Apabila anda mahukan kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, anda mahukan Panadol Actifast. Panadol Actifast diserap dua kali lebih cepat untuk melegakan kesakitan berbanding Panadol biasa. Dan seperti tablet dan kaplet Panadol yang lain, Panadol Actifast tidak membahayakan perut anda.

Tentang Panadol® Actifast

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan :
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat.

Mengandungi 500mg paracetamol dan 173mg sodium, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.

Bahan Aktif 
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh)
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Sebelum mengambil ubat ini, pastikan anda mendapatkan nasihat doctor jikalau anda sedang menggunakan warfarin ataupun ubat-ubatan untuk mencairkan darah.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)


Panadol® ActiFast Compact

Untuk kelegaan yang pantas dari sakit kepala, sakit gigi, dan sengal badan, pilihlah Panadol Actifast Compack. Panadol Actifast Compact kini boleh didapati dalam pek kecil , bergaya dan mudah dibawa dan senang disimpan di dalam beg bimbit , beg tangan atau beg sukan .

Panadol ActiFast diserap dua kali lebih cepat berbanding Panadol biasa untuk melegakan kesakitan. Ia terbukti secara klinikal melegakan kesakitan bermula dalam masa 15 minit.
Tentang Panadol® Actifast Handipack

Panadol Actifast analgesik yang diperbuat dari paracetamol untuk melegakan sakit dan ketidakselesaan dengan cepat yang berkait dengan : 
  • Sakit Kepala , termasuk Migrain
  • Sengal-sengal Badan
  • Sengal dan Sakit otot
  • Gejala Selesema
  • Sakit Sendi/Osteoarthritis
  • Senggugut
  • Sakit Gigi
  • Sakit Tekak
Panadol Actifast juga melegakan demam.

Mengandungi 500mg paracetamol ditambah dengan sodium bikarbonat, Panadol Actifast telah dirumuskan dengan istimewa untuk menyediakan kelegaan sakit dengan pantas. Jangan ambil Panadol Actifast jika anda perlu mengikut diet rendah sodium (contohnya, jika anda mempunyai darah tinggi).

Untuk kesakitan dan demam, anda boleh percaya kepada Panadol Actifast untuk melegakannnya dengan cepat dan efektif.
Pengunaan

Dewasa (termasuk warga tua) dan kanak-kanak berumur 12 tahun dan keatas :
  • Untuk diambil secara oral sahaja.
  • 2 biji (1000mg paracetamol), diambil setiap 4-6 jam, seperti yang diperlukan.
  • Dos maksimum harian : 4000mg
  • Jangan melebihi dos yang disyorkan. Tidak boleh digunakan bersama produk yang mengandungi paracetamol.
  • Boleh diambil dengan atau tiada makanan.
Tidak digalakkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah.
Bahan Aktif
  • 500mg Paracetamol
  • 173mg Sodium 
Amaran & Perhatian (rujuk label untuk senarai penuh.) 
  • Sentiasa membaca label. Guna seperti yang diarahkan sahaja. Untuk melegakan sakit dan demam. Penggunaan yang salah boleh membahayakan.
  • Pastikan anda tidak mengambil dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol pada masa yang sama.
  • Pastikan anda tidak mengambil ubat ini sekiranya anda alah kepada paracetamol.
  • Jika sakit berlarutan, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.
  • Jika anda mempunyai masalah kerosakan hati atau buah pinggang, dapatkan nasihat doktor anda sebelum mengambil Panadol.
  • Jauhkan daripada kanak-kanak.
  • Paracetamol yang berlebihan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi hati. Jika disyaki atau terlebih mengambil dos berlebihan, dapatkan rawatan perubatan serta merta walaupun anda berasa sihat.
  • Penggunaan paracetamol yang berpanjangan dengan warfarin dan coumarins lain yang digunakan untuk mencairkan darah boleh meningkatkan risiko pendarahan; rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat-ubatan ini bersama. Penggunaan paracetamol yang jarang tidak mempunyai kesan yang sama.
  • Setiap biji tablet mengandungi 173mg sodium (346mg sodium untuk 2 biji tablet). Perlu diambil pertimbangan apabila sedang mengamalkan diet yang mengawal sodium.
tq nuffnang!
done.

19 February 2016

Rakuten Bloggers Project

Rakuten Bloggers Project

korang. rakuten ada buat projek dengan some bloggers ker? untunglah sapa yang dapat deal dengan rakuten ni. nama pun rakuten bloggers project kan. kot-kotlah dapat hadiah barangan gegirl ke, best juga. jeles tau. hehe.

apa itu rakuten?

ok. PG bukanlah baharu tahu tentang laman web rakuten ni. sebelum ni pernah juga eplore laman web depa. rakuten macam zalora, lazada macam tu. mean, apa benda yang tak de jual kat situ. semua ada. dari barangan lelaki dan wanita. barangan anak-anak. barangan kesihatan. barangan kecantikan. makanan dan thing banyak lagi lah. korang boleh masuk kat sini rakutan online shopping.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)
kredit and thanks: redmummy blog

bagi korang yang memang jenis tak suka keluar shopping gitu, memang rakuten ni satu tempat shopping yang sesuai lah untuk korang juga. lagi pun semua benda sekarang hanya dihujung jejari runcing je kan. pilih-pilih bayar da sampai barang. kerja korang senang, mudah dan selamat. inshaAllah selamat. bah. apa lagi. jom shopping :)

tq nuffnang :)
done.

17 February 2016

Duit Iran

duit iran ke duit matawang iran ke tau duit iran irr, ke sama je, then siapakah yang mencari duit iran kat google ni? hahaha. sah sah yang cari mesti nak tahu pasal duit iran ni kan. lately pun banyak berita positive tentang negara iran. paling mengembirakan rasanya adalah Parlimen Iran Luluskan Perjanjian Nuklear dengan Kuasa Dunia
yang mana dari perjanjian ini akan membawa penarikan semula apa yang telah disekat sebelum ini. so that mean. nilai matawan iran juga kemungkinan bakal berubah satu hari nanti. tunggu dan lihat sahaja. hehe.



yang ni PG da jual beberapa keping sebab nak pakai duit ;)

oh. PG pun ada simpan sedikit duit iran ni. tak banyak tak sikit. ada duit lebih sikit, bolehlah beli. lagipun kita tak tahu nilai matawang ni bila akan naik semula kan. maksudnya bila matawang ni akan value semula dipasaran antarabangsa something like that la. dikabarkan, rumors berterbaran, ada yang mengatakan 100k duit kertas iran irr ni, dimasa hadapan mungkin akan boleh mencecah hingga RM75K sekeping. RUMORS sahaja tau. hehe. apa pun, PG syorkan, cuba dapatkan sekeping sahaja, rasanya 100k iran sekarang baru dalam RM60 - RM70 sekeping kot. dan kot-kotlah bolehlah bertukar dikemudian hari kan, jauh beza tu kalau dapat ribu riban ;) inshaAllah. 



haaaa. sapa cari ni?? melekat dekat akaun nuffnang PG ;)

done.

16 February 2016

Pink Colour Huawei Mate S Terlajak Mengoda!

Pink Colour Huawei Mate S Terlajak Mengoda!

berbahagialah bagi kamu dan aku, wahai si pengemar tegar merah jambu. seperti merah jambu ala-ala rose gold gadget terkini keluaran Huawei Mate S yang rose gold nya amat-amat terlajak mengoda hati, mengacau jiwa dan raga. plan nak tukar fon baru, rasanya pilihan yang amat-amat tepat tika ini adalah rose gold huawei mate s! wow! jangan sampai terbeliak biji mata tengok tau.

Harga Huawei Mate S di Malaysia : RM2698.00
(kredit and thanks: mesramobile)

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)
kredit and thanks: fourfeetnine

selain warna rose gold, tiga lagi warna yang ada iaitu luxurious gold, titanium grey dan mystic champagne. totally ke empat-empat warna depa memang sangat-sangat menawan kan T_T. pssst huawei..nak 1 biji dengan free nya boleh? T_T

tengok size pun Ya Allah. tak boleh nak kata apa wei. Height:149.8mm, Width:75.3mm, Depth:7.2mm, Weight:About 156g (including the battery). pergh. still slim melim kan. sesedap rasa je pegang T_T

Operation System Android 5.1 + EMUI 3.1. of course boleh download apa sahaja korang dan aku nak. as korang tahu pun, Android, apa sahaja kita nak download, still mampu diterima pakai. huhu.

Memory. ROM:32GB/64GB/128GB (This is subject to specific version in different markets). oh? ok. 128GB kalau dapat, Ya Allah. boleh nanges tepi bucu meja sebab selfie bebanyak still mampu nak letak muka aku seribu satu gambar. muahahaha. RAM:3.0GB

Network la ni of course LTE. tq huawei! LTE ni paling menang sekarang ni. wajib dan kena ada. aku baru je tukar digi LTE. memang ngam la kalau huawei nak bagi free sebiji kat aku. sure aku sayang korang ketat-ketat. nak pink tau. hehe.

Connectivity Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n, 2.4G USB2.0 high speed. that mean. engkorang pakai LTE then nak kongsi wifi dengan jiran belah rumah korang pun still mampu terangkatlah internet korang. memang sesungguhnya bersyukurlah jiran tetangga korang. muahahaha.

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Camera, Main camera: 13MP OIS RGBW AF camera with dual - tone flash. Secondary camera: 8MP FF BSI Camera with soft light. camera jangan cakap. bagi korang yang memang hantu selfie. memang korang harus berasa bersyukur amat disitu. depan kamer je 13MP. tangkap selfie, sebijik sebijik nampak jerawat :D belakang kamera 8MP pun Ya Allah. memang korang tak patut mengeluh sama sekali! aku suka engko huaweiiiiiii. tolong bagi aku percuma satu weiiii :D

ok! itu saja nak cakap pasal ni. tak boleh nak kata apa lagi da. kalau dapat sebiji huawei ni, memang aku banyak cakaplah nanti. muahaha.

tq nuffnang!
tq huawei!
done :)
Pump & Menang a Cool Mercedes-Benz CLA200 dari Petronas!

Pump & Menang a Cool Mercedes-Benz CLA200 dari Petronas!

Petronas - Pump & Win! cool. dengan pump minyak je pun boleh menang hadiah. cool giler kentang, hadiah pun bukan calang-calang. Mercedes-Benz CLA200! ni kalau menang, memang menang bergaya je la jawapnya dekat jalan raya. hehe. korang nak menang tak? meh klik sini Petronas - Pump & Win!

before that. meh PG share hadiah yang bakal dimenangi!


MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Promotion valid from 5 January to 29 February 2016.
*Terms and conditions apply

05 Jan 2016

Fantastic Rides Await Lucky PETRONAS Kad Mesra Members

Kuala Lumpur, 5 January 2016 – PETRONAS Kad Mesra members are in for the best ride of their lives: By fueling up at any PETRONAS Station with a minimum purchase of RM40 and swiping their Kad Mesra, members stand a chance to win a cool Mercedes-Benz CLA200, eight customised Proton Iriz, 16 classy Piaggio Vespa and 16 nifty JAVA foldable bikes! 



Winners of the Mercedes-Benz CLA200, Proton Iriz and Piaggio Vespa will also receive RM1,000 and RM500 free fuel respectively while 1,600 consolation prize winners will receive 3,000 Mesra points.

“PETRONAS is a brand that has proven itself twice in the Formula One Championships. Through this new campaign, we celebrate the success of Formula One track proven Winning Formula with our loyal customers by giving them the chance to also feel like winners on the road with brand new rides to go with our winning fuel experience,” said Ibrahimnuddin Yunus, Managing Director and Chief Executive Officer, PETRONAS Dagangan Berhad (PDB).

“Kad Mesra members are highly encouraged to take advantage of the eight-week campaign period to not miss out on the exciting prizes we have prepared for them. The best rewards for motorists are at PETRONAS.”

Non-Kad Mesra members are encouraged to take the opportunity to register to participate in the campaign and enjoy points that can be redeemed for fuel and items from Kedai Mesra every time they make a purchase.

The campaign by PDB is among the many on-going initiatives introduced by the company to provide added value to its customers through its extensive retail network. Customers are not required to fill in forms, making it easier for them to participate in the campaign which starts 5 January and ends 29 February 2016.


PDB most recently introduced an enhanced formulation of PETRONAS Dynamic Diesel in the market. Last year, the company launched PETRONAS PRIMAX 97 with improved Advanced Energy Formula, the nation’s first Euro 4M-compliant RON 97 fuel that delivers superior acceleration and enhanced driveability.

PETRONAS’ winning fuels are available at more than 1,000 PETRONAS Stations nationwide. Together with our over 750 Kedai Mesra, we offer a one-stop convenience centre concept of fueling, dining, shopping, banking, car spa and other services, all under one roof.

good luck!
tq nuffnang
done :)

11 February 2016

Dan Bila Gosip Tidak Akan Pernah Terhenti

Dan Bila Gosip Tidak Akan Pernah Terhenti

penat. bukan penat sebab dok sama melayan gosip. tapi penat sebab mendengar gosip yang ada, tapi tak tau bila nak berhenti. dari satu gosip, muncul pulak satu gosip. teruslah ke gosip yang seterusnya. rasanya gosip yang sedia ada pun, tak da kesudahan. apa lagi yang next punya gosip. penat wei. tak paham sapa yang memulakan dan siapakah yang akan menamatkan segala kegosipan yang ada.

nak tahu bila masa gosip akan muncul. masa manusia-manusia sekalian alam duduk dalam kelompok dan sembang secara senyap atau tidak. hahaha. 
shhh. diam!
done.