Blog Melampau di Malaysia!

| on
Tuesday, September 23, 2014
Panas. Memang panas. Hari ni sahaja ada dua blog yang i baca,, menulis tentang satu Blog Terlampau atau Melampau ni. Memang seorang blogger Malaysia dan sebenarnya beliau tidaklah melampaui batas seseorang sebenarnya. 

Blog Melampau di Malaysia!
 Sumber: Profhariz.com

BLOG MELAMPAU DI MALAYSIA

Denaihati.com. Itulah dia BLOG MELAMPAU yang disebut-sebut. Bukan Blog asing lagi bagi i. Dengan tagline "Hidupkan Untuk Memberi", DH (Denaihati.com) memang layak digelar blog melampau juga!

Kenapa i kata macam tu? Sebab DH memang satu blog yang berani dan memang melampaui mana-mana blog setakat pembacaan i yang menganjurkan satu-satu segmen contest dengan menawarkan hadiah yang super grand! Lihat sahaja pada dua tahun yang lalu, DH menawarkan hadiah iphone 5 sebanyak 5 unit untuk cabaran mengejar impian memiliki iPhone 5 ketika itu. Kini, dengan penganjuran contest cabaran iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger, memang i agak blog DH akan menjadi satu blog Terlajak Terlampau Laris. hehe. 

Tahniah Denaihati.com

Toodles!

Tempahan Untuk Ibadah Korban dan Aqiqah

| on
Friday, September 19, 2014
Assalamualaikum fellow. Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji tidak lama lagi akan disambut oleh seluruh umat islam didunia! Bagi mereka yang berkemampuan, ianya pasti hari yang dinanti-nantikan bagi menyahut juga seruan panggilan haji. Syukur alhamdulillah. Berjaya mengerjakan rukun islam yang satu ini.

TEMPAHAN IBADAH KORBAN DAN AQIQAH

Bila Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji tiba, pastinya, ada yang tidak melepaskan peluang untuk turut sama melakukan ibadah yang satu ini juga, iaitu ibadah korban. Disini, i ingin uar-uarkan, jika ada yang ingin atau berminat untuk membuat tempahan for ibadah korban dan aqiqah, korang bolehlah berkunjung ke laman rasmi equrban.com, diuruskan oleh sebuah syarikat islam 100% bumiputera. Sebuah organisasi yang juga diuruskan oleh mereka yang berpengalaman luas mengadakan aktiviti amal di Kemboja (sumber: Akmaomar.com)

Syarikat EQURBAN RESOURCES SDN. BHD. (951131-U)
87A, Jalan 8/1, Seksyen 8,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.
Laman Web: http://equrban.com

Ok, tempahan bolehlah dibuat sekarang dengan melayari laman rasmi equrban.com. Semoga ibadah yang kita lakukan mendapat keberkatan dan diterima olehNya. InshaAllah.

Toodles!

Menjana Pendapatan Sampingan dengan World of Hijab

| on
Friday, September 19, 2014
Assalamualaikum. Salam jumaat fellow. I ingin kongsikan disini, untuk mereka yang ingin atau sedang mencuba untuk menjana pendapatan sampingan dengan hanya berblog, atau asalkan anda mempunyai akses internet, maka anda sudah boleh menjana pendapatan sampingan dengan mudah. Bagaimana? I kongsi.
Menjana Pendapatan Sampingan dengan World of Hijab

Menjana Pendapatan Sampingan dengan World of Hijab

WORLD OF HIJAB

Memperkenalkan, World of Hijab. Sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan menjual hijab secara online. Telah beroperasi sejak Ogos 2014 selepas penubuhannya juga pada bulan dan tahun yang sama, dan melalui gabungan program affiliate dan unilevel marketing (sumber Denaihati.com) menjanjikan satu sumber untuk menambah pendaptan sampingan jika kita rajin untuk berusaha.

PENDAFTARAN WORLD OF HIJAB

Anda boleh mendaftar di laman rasmi World of Hijab. Untuk maklumat lanjut, jom layari World of Hijab sendiri, atau anda boleh sedikit penerangan mengenainya dekat blog Denaihati.com.

Semoga bermanfaat.
Toodles!

Program Bicara Wasatiyyah Negeri Sabah

| on
Thursday, September 18, 2014
Morning fellow. Pagi ni i attend Program Bicara Wasatiyyah Negeri Sabah dekat Dewan As-Saadah, Wisma Muis Sabah. Program bersama dengan YBhg. Prof. Dr. Kh. Ali Mustafa Yaqup, Imam Besar Masjid Istiqlal Jakarta, Indonesia, dengan sedikit perkongsian bertajuk Ancaman Fahaman Puralisme Terhadap Kesejahteraan Masyarakat.

Program Bicara Wasatiyyah Negeri Sabah

Moga dengan perkongsian akan memberi sedikit tidak banyak ilmu untuk mereka-mereka yang ada didewan ini. InshaAllah. Juga mendengar ucapan aluan daripada YBhg Tan Sri Dr, Abdullah bin Md Zin, Penasihat Agama kepada YAB Perdana Menteri merangkap Pengerusi Institut Wasatiyyah Malaysia.

Toodles!

Cabaran Top 70 Penulis Komen di Blog Denaihati [Hari ke-3] | Kerja Menimbun!

| on
Wednesday, September 17, 2014
Hi Fellow! Akhirnya ada entri juga untuk hari ni dekat blog. Adoi, baru siap kemas segala laporan, nota kursus plus laporan pelajar praktikal. Siapkan apa yang patut dahulu baru mengadap blog Denaihati. Oh tidak. Perjuangan harus diteruskan. Evendo banyak macam mana sekalipun kerja, kena pandai bahagikan masa ok.

Picture Credit: Google

Cabaran Top 70 Penulis komen di Blog Denaihati

Yup, hari ni da masuk hari ketiga cabaran untuk tugasan kedua contest iPhone 5s anjuran denaihati.com. Tugasan kedua yang agak mencabar disitu sebenarnya. Banyak benda nak kena buat lepas ni. Penat tolak tepi. Cepat wish me luck!

Toodles!

Cabaran Top 70 Penulis Komen di Blog Denaihati.com [Hari ke-2] | Online dari Handphone

| on
Tuesday, September 16, 2014

Cabaran hari kedua Top 70 Penulis Komen di blog Denaihati diteruskan hari ni. Masuk hari kedua, ada yang gigih meninggalkan komen di blog Denaihati. Lebih-lebih lagi Denaihati telah membuka senarai Top Komentar dari 5 ke 10. I yakin, persaingan akan makin hebat dari sehari ke sehari. Hehe. Harap-harap tak jammed la trafik blog Denaihati ;D
 
Cabaran Top 70 Penulis Komen di Blog Denaihati.com [Hari ke-2] | Online dari Handphone
Picture Credit: Google

Hari ni di cabaran kedua, Online dari handphone sahaja. Memandangkan i da lama kebumikan laptop i. Sobsob~. Korang?! Doakan i layak menjadi salah seorang Top 70 Penulis Komen di blog Denaihati ya. 

Entri Berkaitan:

Segmen Blogwalking Lestari

| on
Tuesday, September 16, 2014
Hi. Korang, jom join segmen from kasih lestari. Klik banner sekiranya ingin turut serta segmen ini ya. Selamat Hari Malaysia! ;)

 

Toodles!

Cabaran Top 70 Penulis Komen di Blog Denaihati.com [Hari Pertama] | Diri Sendiri

| on
Monday, September 15, 2014
hai fellow. hari ini i da mula menjadikan diri i sendiri sebagai cabaran utama untuk melaksanakan impian untuk menjadi top 70 penulis komen di blog denaihati.com. Ini semua dek kerana i nak blog ini berada tempat di antara top 70 komen yang DH cari sebagai menyahut cabaran untuk tugasan ke dua iPhone 5s. inshaAllah, i akan cuba buat yang terbaik. Bukan sahaja tengah mencabar diri sendiri sebabkan contest iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger itu, tapi juga tengah nak mencabar diri sendiri untuk sahut cabaran rakan blogger abg ben ashaari abg tegap dalam Cabaran 30 Hari beliau.

Cabaran Top 70 Penulis Komen di Blog Denaihati.com [Hari Pertama] | Diri Sendiri 
Picture Credit: Google
Cabaran 30 Hari Abg Ben Ashaari Abg Tegap

hari ni je i da start cabaran pertama abg ben. 5 fakta menarik tentang i, korang boleh baca dekat sini. apa pun yang menarik tentang i, i tak sabar nak buat task seterusnya. ada satu task  yang memang dinantikan oleh para blogger, kalau tak silap i, tajuk dia ' pesanan buat bekas kekasih' hehe. mantap juga task tu tau :D apa pun, tunggu esok dan esok punya task. da sampai task tu, korang bacalah sendiri apa i nak tulis. ahahaha.

Cabaran 30 Hari menjadi TOP 70 PENULIS KOMEN di blog Denaihati.com

ok. ini yang i kata, cabaran hebat untuk diri sendiri. hari ni je rasanya ada dalam 10 komen yang telah i tinggalkan dalam blog DH. I da target, dalam sehari inshaAllah i mampu untuk tinggalkan 10 or ke 15 komen untuk pelbagai entri DH. inshAllah, doakan i dapat buat dan buat lagi untuk seterusnya ya.

ok, sapa yang nak join i buat cabaran ni, boleh sahaja. I lagi suka, lagi ramai, lagi best! lagi pun cabaran ni suka suka je. hehe. boleh hastag #Top70penuliskomenblogdH!

Toodles!

Tugasan ke-2 Cabaran iPhone 5s Anjuran Denaihati

| on
Sunday, September 14, 2014
Tugasan ke-2 Cabaran iPhone 5s anjuran Denaihati.com akan bermula esok iaitu 15.09.2014 sehingga 15.10.2014 (1 bulan). Syukur alhamdulillah, blog i turut tersenarai dalam tugasan kedua, yang mana tugasannya, i perlu masuk dalam Top 70 Penulis Komen dalam blog denaihati, sebelum i layak untuk masuk ke pusingan akhir atau tidak. Maknanya akan ada lagi la kot cabaran yang terakhir. Apa pun, doakan i berjaya dalam cabaran kedua ni ya :)

Tugasan ke-2 Cabaran iPhone 5s Anjuran Denaihati

Entri Berkaitan:

Segmen Ben Ashaari | Aku, Seorang Blogger

| on
Friday, September 12, 2014
Amboi, bukan main la abg ben abg tegap kita ni ye. Tak pe! I menyahut cabaran tuan punya segmen. Cabaran 30 hari abg ben pun i tak ikut lagi. hehe.

Segmen Ben Ashaari | Aku, Seorang Blogger

Peranan sebagai blogger ya? Ini sudah seperti menjawap soalan peperiksaan kata sis qaseh dalia. Bagi i pula, ini sudah seperti menjawap soalan kenaikan pangkat ke gred N41. Muahaha. 

Ok, sebagai seorang blogger, peranan kita kepada mereka yang ada disekeliling kita, terutama masyarakat dan negara itu sebenarnya besar maksudnya. Peranan kita sangat meluas.

What i mean is, jika kita tersilap untuk memberikan sebarang maklumat, terutamanya jika ianya dalam carian utama para pembaca, maka mereka juga akan turut mendapat kesan yang buruk, dek kerana kita sebagai blogger ini, peranan kita yang sepatutnya menyampaikan maklumat yang benar dan sahih, tetapi kita pula menyebarkan benda yang tidak benar. Info yang salah.

Contohnya seperti apa yang sedang berlaku dekat negara kita sekarang ini, MH370, MH17. For me, jika ada sebarang maklumat yang tidak benar, rasanya no need to share. Itu bukan sahaja akan memberikan satu berita yang tidak benar, malah akan ada lagi banyak hati yang terluka. Yes, memang betul hak bersuara itu adalah hak kita, tapi bagi i, even apa pun kita buat, kena ada batasnya.

InshaAllah, jika diberikan peluang untuk menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit, istilah untuk berhenti kerja itu sebenarnya ada. Tetapi selepas menyelesaikan segala hutang piutang la kan. hehe. Menjadi blogger sepenuh masa? Sudah tentu! Perniagaan? i memang gila bab shopping online. Maybe one day, i akan punya satu jenama sendiri untuk buka perniagaan secara dalam talian, maybe. InshaAllah. Doakan tau! ;)

Harapan ya? harapan i, semoga dunia blogger akan terus maju dan kreatif! Melihat kepada pertumbuhan negara yang baik, i'm pretty sure, juga akan lahirnya bakal-bakal generasi yang bijak pandai dalam dunia blogger. Mana tahu, anak abg ben sendiri akan menjadi seorang blogger terkenal dan hebat like papanya, kan?. :D

Korang! Segmen hari ni, akan berlanjutan until jam 6 hari ni tau.

Toodles!

BR1M 4.0 2015 RM300 TAMBAHAN KHAS GST 2015

| on
Wednesday, September 10, 2014
BR1M 4.0 2015 RM300 Tambahan Khas GST 2015 | Syukur alhamdulillah. Hi fellas. I nak share info, dimana tidak lama lagi borang permohonan bantuan rakyat 1Malaysia (BR1M) Khas Gst 2015 akan dibuka. Iaitu seawal tahun 2015. Tak lama lagi lah kan. Tinggal beberapa bulan je lagi. Syukur alhamdulillah. Semoga dengan pemberian yang bakal diterima ini, dapat membantu dan dimanfaatkan sebaik mana mungkin.

BR1M 4.0 2015 RM300 TAMBAHAN KHAS GST 2015
 Picture Credit: Google

Borang permohonan online BR1M 2015 : Akan dikemaskini.
Info untuk dikongsikan bersama:
  • Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) Khas GST 2015 merupakan bayaran sebanyak RM300 kepada jumlah yang sedia ada bagi meringankan beban golongan bagi mereka yang berpendapatan rendah berikutan dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang bakal bermula pada April 2015.
  • Ringkasan pembayaran : RM650 + RM300 = RM950 BERSIH yang bakal diterima oleh mereka yang layak dengan isi rumah RM3000 dan ke bawah)
  • Begitu juga dengan jumlah RM450 dan RM300 sedia ada, jumlah bersih sebelum ini akan ditambah kepada RM300 menjadi RM750 dan RM600. 
Dah plan ke nak buat apa dengan duit tu nanti? ;)

Toodles!

in Da Office

| on
Tuesday, September 09, 2014
Hi.

Hari ni tiba-tiba awal masuk office. Memandangkan kemarin i bercuti. Jadi hari ni, ambik kesempatan masuk office awal. Seperti biasa, meja kerja ok. Tak sesak seperti minggu lepas. Lepas ni nak fikir nak start apa dulu se awal pagi. Selamat berkerja semua :)

in Da Office
Picture kredit: Google

Meja kerja sapa ntah. Kemas je. Nak buat macam ni lah nanti. Muahaha
I jenis malas nak saratkan otak dan minda dengan kerja yang tak pernah nak habis. Kalau boleh nak siapkan dengan segera kerja yang ada. Lepas tu boleh santai-santai update blog. Korang macam mana pula bloggers?
Toodles!

Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DBKK

| on
Tuesday, September 02, 2014
Morning fellow. Hari ni i da masuk office semula. Rasa macam setahun bercuti. Rindu dekat pejabat. Rindu dekat kengkawan. Rindu dekat pc tradisional i ni juga. Free nanti i update i pegi mana ok. Tapi tak pegi mana pun, ada sekitar Kota Kinabalu sabah juga.

Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DBKK

Berbalik dengan tajuk dekat atas. Nak share dimana, Pusat Pembelajaran Alam Sekitar ini telahpun dibuka dan diletakkan dibawah jagaan pihak Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK). I copy and paste kata-kata perkongsian daripada Puan Salmah Batin, salah seorang pegawai daripada Jabatan Penyelidikan dan Koordinasi, DBKK tentang pusat ini.
"Bagi merancakkan aktiviti lestari alam sekitar yang dilaksanakan oleh DBKK, kini satu pusat pembelajaran alam sekitar telah dibuka bagi memberi peluang kepada orang awam, pelajar sekolah/ IPT  dan penduduk sekitar taman perumahan mempelajari dan memberi pengalaman baharu bagaimana untuk menguna semula sisa bahan dapur dan isirumah menjadikan produk baharu yang mesra alam dan boleh membantu kegunaan harian di rumah seperti menghasilkan sabun daripada minyak masak terpakai yang biasanya minyak ini akan terus dibuang di sinki dapur yang mana ianya akan memudaratkan 'mainhole' di kawasan perumahan itu sendiri sekaligus akan memberi kesan sistem sewerage tidak dapat berfungsi dengan baik. .Kepada yang berminat bolehlah mewar-warkan kepada rakan tetangga dan saudara mara untuk mengunjungi pusat pembelajaran tersebut yang terletak di Taman Perumahan Mei Lok dan mempelajari pelbagai lagi kaedah untuk mengitar semula sisa bahan isirumah. Peta ke pusat saya lampirkan sebagai panduan"
Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DBKK
Peta ke Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DBKK

Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DBKK

I tak berkesempatan lagi ke sana. InshaAllah will pegi nanti dan berita baik untuk penduduk sekitar atau mereka yang berminat, DBKK berhasrat untuk mengajar masyarakat bandaraya untuk membuat mud ball, air emas, eco candle, eco soap & kompos sebagai menyokong pemuliharaan alam sekitar, terbuka kepada semua warga bandaraya yang berminat. I kongsikan bersama maklumat kat sini ya.
Setiap Hari Rabu
Masa : 09.00 pagi hingga 12 tengahari
Tempat : Pusat Pembelajaran Alam Sekitar DKK (DBKK Environment Learning Centre Taman Mei Lok Kota Kinabalu)
Toodles!

Cabaran 30 Hari | Hari Pertama | 5 Fakta Menarik Mrsyatie

| on
Monday, September 01, 2014
Morning fellow. I pun terjangkit sama dah ni. Menyahut sahutan cabaran dari rakan blogger abg ben. Sebelum itu! apakah dia Cabaran 30 hari ini? yang tu korang boleh google sendiri. kalau free, nanti i share. Its lot of bloggers out there, tulis tentang benda ni. Serius, best juga baca depa punya story. Tidak lambat disitu, i nak juga join! jom baca 5 fakta tentang i! Orang kata, tak kenal maka cinta kan. Apa kata kenal dulu. Tapi, jangan jatuh cinta tau. I'm taken! Hahaha.

Cabaran 30 Hari | Hari Pertama | 5 Fakta Menarik Mrsyatie
 Picture Credit: Google

5 Fakta Menarik tentang i

1. Tak suka cuaca panas ;D
2. Suka tidur ketika hujan turun (Best!)
3. Kena ada sup kosong bila makan. Sabahan type sangat ;D
4. Tak suka bila pinjam barang-barang i, tapi tak reti nak kembalikan semula atau pinjam tanpa bagitau i terlebih dahulu (Korang sejenis ni, pernah tak alami benda yang sama?)
5. I think lot of people problems! Muahahaha.

Selesai! Kacang sangat task hari pertama abg ben. Hehe.

Toodles!

Custom Post Signature

Custom Post  Signature