12 September 2014

Segmen Ben Ashaari | Aku, Seorang Blogger

Amboi, bukan main la abg ben abg tegap kita ni ye. Tak pe! I menyahut cabaran tuan punya segmen. Cabaran 30 hari abg ben pun i tak ikut lagi. hehe.

Peranan sebagai blogger ya? Ini sudah seperti menjawap soalan peperiksaan kata sis qaseh dalia. Bagi i pula, ini sudah seperti menjawap soalan kenaikan pangkat ke gred N41. hehe.

Ok, sebagai seorang blogger, peranan kita kepada mereka yang ada disekeliling kita, terutama masyarakat dan negara itu sebenarnya besar maksudnya. Peranan kita sangat meluas. What i mean is, jika kita tersilap untuk memberikan sebarang maklumat, terutamanya jika ianya mencari utama para pembaca, maka mereka juga akan turut mendapat kesan yang buruk, dek kerana kita sebagai blogger ini, peranan kita yang sepatutnya menyampaikan maklumat yang benar dan sahih, tetapi kita pula menyebarkan benda yang tidak benar. Info yang salah.

Contohnya seperti apa yang sedang berlaku dekat negara kita sekarang ini, MH370, MH17. For me, jika ada sebarang maklumat yang tidak benar, rasanya no need to share. Itu bukan sahaja akan memberikan satu berita yang tidak benar, malah akan ada lagi banyak hati yang terluka. Yes, memang betul hak bersuara itu adalah hak kita, tapi bagi i, even apa pun kita buat, kena ada batasnya.

InshaAllah, jika diberikan peluang untuk menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit, istilah untuk berhenti kerja itu sebenarnya ada. Tetapi selepas menyelesaikan segala hutang piutang la kan. hehe. Menjadi blogger sepenuh masa? Sudah tentu! Bisnis? i memang crazy bab shopping online. Maybe one day, i akan punya satu jenama sendiri untuk buka bisnis secara dalam talian, maybe. InshaAllah. Doakan tau! ;)

Harapan ya? harapan i is, semoga dunia blogger akan terus maju dan kreatif! Melihat kepada pertumbuhan negara yang baik, i'm pretty sure, juga akan lahirnya bakal-bakal generasi yang bijak pandai dalam dunia blogger. Mana tahu, anak abg ben sendiri akan menjadi seorang blogger terkenal dan hebat like papanya, kan?. :D

Korang! Segmen hari ni, will berlanjutan until jam 6 hari ni tau.

Toodles!
Yatie

10 comments

  1. Haha soalan pwperiksaan yaaa .. mmg sebijik ni .. apapun perkongsian yg baik !

    ReplyDelete
  2. Zumal doakan agar yang dicitakan PG tercapai. Zumal singgah dari segmen yang sama ^_^

    ReplyDelete
  3. Salam kenal.. datang dari segmen yang sama .... jemput singgah blog eyza..

    http://eyzamiel.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum PG.. Salam kenal! ^_^
    Datang melawat dari segmen sama..
    Semoga kita semua dapat menjadi seorang blogger yang berilmu & berwawasan.. In Shaa Allah.. Amin..
    Btw, done follow sini.. Jemput singgah ke blog saya juga.. ^_~
    SEGMEN BEN ASHAARI : AKU, SEORANG BLOGGER !

    ReplyDelete
  5. Assalam,
    salam perkanalan...
    Moga tercapai impian & sukses..
    jemput singgah & join blog saya yer ;
    http://aryshafayyadh.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  6. Salam kenal dari blog e.ben

    singgah mai blog khaty:-
    http://khatyaiman.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    ""menjawap soalan kenaikan pangkat ke gred N41."" 'ERRRKKK...
    btw, nik singgah sini :)

    http://fatihahfazlin333.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  8. Sebagai pembaca, kita perlu membuat pertimbangan benar atau sebaliknya setiap paparan dalam blog. Memang tak dinafikan banyak sangat khabar berita yang tidak tepat... selamat bersegmen dan salam kenal dari segmen ben ashaari.

    ReplyDelete
  9. Salam ...Moga impian akan menjadi kenyataan ...All The Best

    ReplyDelete
  10. Ros singgah sini dari segmen yang sama :)
    http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2014/09/segmen-ben-ashaari-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete

For coming and comment, thank u ♥ ;)

© Yatie Owner