30 April 2017

Tips Blogspot : Blogwalking

Tips Blogspot : Blogwalking

Assalamualaikum fello. Rasanya i pernah share tips blogspot yang paling mudah iaitu BLOGWALKING ni. Rasanyalah kot. I pun tak rajin nak selongkar entri-entri lama sebenarnya. Dan, untuk pengetahuan kepada newbie yang baru sahaja melibatkan diri atau berjinak-jinak dengan dunia blogger, atau blogspot, tips paling mudah ini amat penting untuk awak-awak semua. 

MAAF. GAMBAR TELAH DIPADAM :)

Tak Nak Dikenali?

Ada kot kan? I pun tak nak dikenali sebenarnya. Muahaha. Blog macam teda-teda bah (Orang sabah slang. Hahaha). Ada hati nak dikenalikan. Kononlah. 

Tak Nak Dikenali Tidak Mengapa. Tapi Penting Untuk Nak Jana Income.

Erk? Saya tulis blog bukan niat nak jana income pun. Oh Ok. Ya juga. Ada yang menggunakan medium blogspot sebenarnya untuk personal diary je kan. Macam i la dulu. Buat blog sebab nak tulis kisah hidup i. Lain-lain i tak pernah nak fikir. Nak jana apa benda ke apa ke. Tak de orang tahu blog i pun tak pe. I tak kisah. Ok. Itu dulu.

But once. Dan if awak-awak telah ada niat untuk jana income melalui medium blog dan awak-awak meletakkan iklan daripada Nuffnang itu tadi, inilah salah satu tips yang awak-awak kena atau ya bolehlah buat untuk salah satu cara awak-awak menjana pendapatan atau jana income dalam bahasa melayunya. BLOGWALKING. Senang je kan? Hehe. Malas nak buat blogwalking, ada cara lain. Ada tips lain. Nanti i kongsi next entri pula.

Jangan lupa BLOGWALKING tau :)

Xoxo.
Love Korang!

27 April 2017

My Very Totally Bad Day. What Yours?

Assalamualaikum fello. Panjang betul tajuk i kan. Nampak sangat i tak puas hati kat situ. Hehe. Ya. Kalau tanya i, hari apakah yang bagi i amat-amat menjengkelkan dan sangat-sangat buat i bad mood the whole day is....The day i period! ;( i boleh jadi otomen tiba-tiba. i boleh jadi naga berapi nak bakar sampah sarap jadi debu. nak i bakar korang? Hehe. i tak sampai hati kot :D i sayang korang ;)

My Very Totally Bad Day. What Yours?

Sejenis naga berapi ;D

i jenis tak tulis atau tanda ke tick tau bila i punya date-date i memang dating dengan si cik period ni tau. Ntah spesis macam mana i ni. Selalu menjadi mangsa keadaan untuk i ingat, kawan office i, Kak Mimi. i macam da terbiasa kena update dengan Kak Mimi when i period tau. Omaigad buruknya perangai si yatie. Kekekeke. Then. When i ask the next month 'adui bila mo period ni..stresnyalah bah''apa date period last month arrr..lupa ni'. Then i akan scroll i punya mesej conversation dengan Kak Mimi, and know that 'Oh that date'. See? punya buruk perangai i kan? Muhahahaha.

Perangai punyalah buruk sebenarnya, dari kenal erti period jenis tak tulis. Da kawen ni pun still jenis tak tanda. Husben jenis particular that date pun i jenis tak reti bahasa nak belajar tick ke tanda ke rekod ke note dekat note handphone ke. Tak de. Hahaha.

By the way. i tengah nak dating dengan cik period ;(

Xoxo
Love Korang!

25 April 2017

Reward - Jom Beli Emas!

Assalamualaikum Fellas. i tak reti bab-bab harga emas sebenarnya. When my sister told me that pegi tengok dekat kedai emas, tengok nilai 916 yang the kedai-kedai gantung tu, then tengok if 916 - 184, that mean emas tu murah. Which is, if more than 184, harga emas da mahal. Omaigad! I cant imagine how i so tak la berpengalaman bab-bab membeli barang kemas. Kan? Hahaha.

Abaikan that SO was me. Reward beli emas ni tak plan sebenarnya. Kebetulan nampak dekat facebook, ada page ni buat KUTU EMAS. I terus beranikan diri text her and ya, finally my turn! punyalah berani gagahkan diri ambik risiko beli barang kemas secara online. Sedangkan therefore, my sister bagitau yang ada kawan seoffice beliau kena tipu dengan hamba Allah ni dekat facebook gara-gara beli barang kemas. Ok, itu memang scary la kan. But mungkin lain orang, lain caranya kan. I tak nak sebut sapa-sapa, but then kalau meniaga tu, mohonlah buat cara yang betul untuk meniaga. Janganlah buat orang macam tu kan. Macam mana sekiranya terkena dekat batang hidung sendiri? Nangis juga kot kan.

Reward - Jom Beli Emas!

Yahoo! Itu dia gelang kaki emas i da sampai. Takut juga tak sampai-sampai sebenarnya. Namun syukur alhamdulillah. Kiranya peniaga emas online yang i kenal ni, jujur dan boleh dipercayailah. Amin. Dan, if korang nak try to main KUTU EMAS macam i, bolehlah PM i ya. Nanti i share :)

Xoxo
Love Korang!

13 April 2017

Pertukaran dan Perpindahan Yang Memenatkan!

Assalamualaikum fellas. Lama tak update blog. Rindu tak? Hehe. Ok, i tengah berusaha untuk kemaskini blog ni semula. Lama sangat tak masuk blog ni. Since pindah jabatan plus pindah semula jabatan. Erk? Macam tak mulia pula i kan, bebalik je pindah jabatan. :D


Pembantu Tadbir (P/O) Gred N22 yang menjadi pilihan. Muahahaha.

Ok. Meh nak cerita sekaligus. Last year, jabatan lama i bagi pindah i keluar dari bahagian lama. Masuk bahagian baharu. Ok good. Tak de masalah. i Ok sahaja. As long masih jabatan yang sama. Duduklah i mereput kat bahagian baru. Kononlah.

Tak lama. i Naik pangkat. Syukur alhamdulillah. Terus i kena pindah jabatan lagi bagi memenuhi kekosongan yang ada once i naik pangkat. Ok thank god. Kena pindah jabatan. i Nangis. Sapa kata i tak nangis. i sedih. Deep. Meraung-raung tepi pintu. Muahaha.

Tak lama. Hahahaha. i Pindah masuk balik semula jabatan lama. Gembira? Surelah i happy. Yahoo!! Sekali lagi i meraung-raung tepi pintu. Ok mohon jangan menyampah :D


Sejenis ketul kerja i juga. I memang rajin. Hahaha. Abaikan plastik bata kat situ. Sebab kini dibawah meja i tak de apa benda selain cpu besar gajah itu memandangkan jabatan i akan melaksanakan EKSA. Apa eksa? Later i cakap. Hehe.


Kerja lama i di jabatan lama. Sejenis semak berulang kali dokumen yang tidak boleh ditunding jari kepada sesiapa pun jika ada berlaku kesalahan. Muahaha


Sejenis ketul format kajian yang i kena buat ;)


Itu dia. Seketul dua tiga ketulan muka gembira i setelah kembali ke jabatan lama :D
ok date karma! 07 April 2017 (Jumaat). Senang i nak cari date tu. Hahahaha.


Xoxo. 
Love Korang!

Rindu Blog!

Assalamualaikum fello. Rindunya kat blogggg. Oh by the way, masa i tengah menulis pasal ni, i edit semula tau entri ni. Nampak sangat tak yakin entri sendiri kan. Nope. Sebenarnya i lagi tengah merajinkan diri nak menulis. Makanya, kalau boleh nak edit entri-entri yang lama-lama juga. Dan juga sebenarnya, i ada pernah terbaca tau, kita blogger boleh edit semula post entri yang pernah kita publish sebelum ini. Bagi refresh semula entri la kiranya. Gambar pun kita boleh edit juga. Macam PG lagak tak reti sangat pun, tak kisahlah nak edit entri blog sendiri kan. Hehe. So ya! Mana yang terbaca entri yang lama, dan berusaha untuk mencari entri tersebut, i minta maaf ya. i daaa editt :D

Rindu Blog!

Seketul gambar i di tahun 2017 ketika bertugas di malam Earth Hour Sedunia! :D

Ok bye.
Xoxo.
Love Korang!