30 August 2016

Salam Kemerdekaan Ke-59!


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!

PG nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan buat Our Negara. Of course Malaysia, Tanah Airku. Dengan ucapan semoga Kita sebagai rakyat terus bersatu padu. sudah tentu ke arah yang lebih baik. evendo kita banyak dengar bebenda negative compare to positive. but. sebagai rakyat. sebagai rakyat yang diberikan akal dan fikiran yang waras, kita tahu mana baik dan buruknya kan. so! kita pilih yang positive!

tu je. sekian :D
i love u Malaysia 

xoxo

29 August 2016

Mereput Kat Office!

holas! aircon dekat office ni boleh buat aku reput kat tempat duduk sorang-sorang. susah juga kalau bagi off aircon tu. sat lagi adalah akak-akak tu kata kepanasan la apa la. yang kesejukan tahap dewa ni, terpaksalah mengalah T_T


mereput kat office, terjumpa gambar lama ketika PG dekat Lost World of Tambun, Ipoh Perak!. orang tak de keja memang macam ni. muahaha

by the way! selamat hari isnin dan salam kemerdekaan korang! sehari lagi kerja dan cuti on wednesday kan. yahoo! PG da make a list kdrama nak tengok nanti. hehe.

xoxo.

28 August 2016

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah Hello Hi!

holla fellas. oh no. i'm gonna miss all thing dekat Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah! sobsob yes i will. sebab PG da berpindah bahagian dalam jabatan. that meaning too is. PG tak akan handle lagi bebenda tolong urus kursus, tolong design backdrop kursus, tolong buat senarai staff pergi kursus, tolong call sana sini pasal kursus, tolong bla bla bla dan bla pasal kursus. nope. tidak lagi. dan of course. selepas ini, sekiranya ada permintaan untuk staff berkursus, menjalani program ke biro tatanegara, kem bina negara kundasang, juga PG tak handle sudah bah. sedih pula PG. hahaha.

tapi. tapi. its okey lang. sebab PG ada few pengalaman already sepanjang bertugas kat kem bina negara, 3 hari 2 malam yang boleh diingati sampai pencen umur 60 tahun tu. hahaha. one is? anyone pernah dengar suara perempuan mengilai??? muahaha. nope. PG tak pernah dengar lagi setakat ini sepanjang berada di kem bina negara kundasang sabah, tanah airku tercinta. gitu. kawan sebertugas dengan PG pernah. tak semua orang di izinkan olehNya (gitu) untuk dedengar bebenda macam ni kan. yang pernah dengar, tawakallah korang :D


Say hi to Biro Tatangera, Kem Bina Negara Kundasang, Sabah!
yup. its me Yatie! :D


by the way. PG perasan entry tentang Biro Tatanegara, Kem Bina Kundasang ni mendapat view yang agak banyak dalam blog PG. korang one off peserta ke ape? hehe. jangan risau sekiranya terbaca entry ni tau. sebab. selagi korang tak pijak bumi kem tu, korang tak akan tahu pengalamannya macam mana. pengalaman yang PG lalui dan rasai. pengalaman mereka-mereka yang pernah pergi terdahulu sebelum korang. mungkin ada few yang berpengalaman yang tak ok. kita tak tahu. kita tak boleh nak predict orang macam mana kan. but. yang ok tu. memang 1001 memori kanangan terindahlah orang kata.

but but. itulah PG kata. selagi korang tak pijak bumi kem bina negara kundasang sendiri, korang tak akan dapat pengalaman 'wow' kat situ tau. wow bila korang google kem tu dan nampak gambar kem tu, tapi bila korang tengok sendiri lagi wow sebenarnya, sampai tak nak tinggal satu gambar apa pun kat situ. PG pun macam tu mula-mula. serius tak tipu. bila da kali pertama datang, Ya Allah! kenapa tak dari dulu je pergi kem ni. muahaha. nampak sangat PG teruja cerita pasal kem ni kan? hehe.

sebut pasal pengalaman lain. korang tak akan pernah rasa pengalaman duduk reramai dengan kengkawan satu dorm. kot-kotlah sebelum ni korang tak pernah duduk asrama kan. alih-alih kena pula pergi kursus. kena pula duduk reramai. erk? best apa. bukan selalu tau. hanya 2 malam. tu pun ahad kena balik da. kalau yang datang kem pada hari jumaat. depend dengan programlah. such yang PG dengan officer handle sebelum ni, jumaat da gerak naik kem dan ahad around 2 petang da gerak balik kota kinabalu, sabah. muahaha. kundasang sabah juga kan :D

lagi lagi nak cerita apa pasal kem ni erk. sebab rasa macam banyak pula nak bagitau. haha....tapi. macam da panjang entry ni kan. then. talk later! bye ;)

xoxo.

27 August 2016

Korean Lover | Love in The Moonlight

Korean Lover | Love in The Moonlight

Love in The Moonlight Sinopsis | Moonlight Drawn by Clouds Sinopsis. Morning fellas! PG kat kampung. that mean, line kat sini memang tak berapa nak laju. plus! internet PG pun memang da sangat-sangat limit kuota. huhu. so. entry ni berjadual. hehe. at least. adalah juga PG update sabtu dan ahad kan. :)

ok! itu dia. anyone yang mencari sinopsis drama korea terbaru. memandangkan drama korea doctors tu da habis kemarin lepas kan. dan tidak menghampakan para peminat drama korea, itu dia drama terbaru pula. PG tak tengok lagi. as usual PG akan download dan tengok kat phone je. hehe. kot-kot tersibukkan diri ke. ter nak tertidur ke. boleh tengok kemudian hari. so. episod pun tak tinggal.

ok dan. Love in The Moonlight ni ada nama tajuk lain selain itu, iaitu Moonlight Drawn by Clouds. which is. kalau korang cari atau ternampak dua tajuk ni. sebenarnya depa drama yang sama. jangan terkeliru pula tau :) ok jom baca ringkas punya sinopsis yang PG dapat dari blog barusinopsis.blogspot.com.

Drama korea Moonlight Drawn by Clouds mengisahkan tentang Hong Ra On (Kim Yoo Jung) yang menyamar sebagai seorang lelaki dan sebagai nasehator (rasanya penasihat kot..maaf erk. PG dapat sinopsis pun macam dari blog indonesia gitu. hehe) bagi para-para pria yang akan kencan. karena sebuah surat cinta yang dia tulis untuk klien, ia kemudian bertemu dengan Lee Yeong - Putra Mahkota masa depan Hyomyeong (Park Bo Gum). Hong Ra On tidak menyedari bahawa ia adalah Putra Mahkota dan Lee Yeong tidak menyedari bahawa Hong Ra adalah seorang wanita. Putra Mahkota kemudian menjadi tertarik pada Hang Ra On. Sampai sang kasim (apa tu?. hahaha) kemudian menyedari hal ini dan mencoba untuk mendapatkan Hang Ra dan menjadi salah satu dari kasim mereka. 

dan...bagaimanakah kisah mereka selanjutnya? <<< itu ayat PG. hahaha. sama-sama kita tengok tau :D

xoxo.

26 August 2016

Earning Nuffnang Kembali RM0.00

hi fellas. PG baru cashoutkan earning Nuffnang PG kemarin kemarin lepas. alhamdulillah. tak sabar nak tunggu cheque sampai. hahaha. dan dan. cashoutnya earning tersebut, maka oleh itu, earning nuffnang PG kembali kosong semula. huhu. lepas ni, harapnya menaiklah sikit. sikit tak banyak. hehe.


korang. jom klik klik nuffnang :D
xoxo.

25 August 2016

Cashout Nuffnang Ogos 2016

finally. PG cashoutkan juga earning nuffnang yang telah terkumpul sekian lama. lama juga PG tak cashout earning nuffnang. last cashout pun pada tahun 2013. dan earning lepas tu terkumpul, sampailah PG cashoutkan kemarin. syukur alhamdulillah. tak banyak tak sikit. bersyukurlah. mungkin setakat itu sahaja rezeki PG kan. dan harapnya, lepas cashout ni, adalah sikit kenaikan semula. inshaAllah. ni pun sebab kerana korang. pembaca blog PG, CEH. konon je ada pembaca ala-ala setia gitu kan. dan juga para penziarah blog PG. terima kasih tau. tanpa korang. mustahil PG akan dapat earning macam tu kat situ. muahciked :D


alhamdulillah. 
thanks reading here!
xoxo.

22 August 2016

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

hola fellas. kat sini PG ingin berkongsi dengan semua orang, bahawanya Tikar Kalis Air seperti dalam gambar, adalah BAHAYA.

Tikar plastik yang banyak dijual di negara ini mengandungi Phthalaters dan Bisphenol A (BPA) yang boleh mendatangkan kesan sampingan antaranya kanser payu dara, menganggu sistem pembiakan, hormon dan membantutkan pertumbuhan kanak-kanak.
Paling berisiko ialah kanak-kanak yang ramai menggunakan tikar ini sebagai tempat duduk dan bermain - Prof. Dr. Mustafa Ali Mohd [Pakar Toksikologi PPUM] [Sumber : Harian Metro]
moga dengan perkongsian PG ini dapat memberikan kesedaran buat para pengemar tikar seperti ini. dan ya, cepat-cepat buang kot yang da beli tu kan? ;)

xoxo.

Pemenang Topup RM5 X 2 Giveaway Friendship by Seindahcerita | Tahniah!

hi fellas. PG nak ucapkan tahniah buat dua pemenang giveaway yang PG sponsor minggu lepas. congrats untuk awak dua. dan maaflah sedikit kelewatan untuk PG menunaikan hadiah tersebut. but hari ni da settel kan. harap both of u gembira kat situ :D dan ya. tu je la nak PG habaq. tahniah untuk awak dua :)



by the way, itu dia dua pemenang untuk giveaway yang PG sponsor.



 

para pemenang lain untuk segmen ni? meh tengok senarai pemenang :)

xoxo

21 August 2016

Tawaran Tambang Serendah 59 Sen Sehala dengan AirAsia, AirAsia X

Berita baik untuk semua manusia sekalian alam. AirAsia, AirAsia X menawarkan tambang promosi istimewa bersempena sambutan Hari Kebangsaan yang ke-59 serendah 59 sen sehala ke pelbagai destinasi, yang boleh ditempah melalui talian bermula isnin hingga 28 ogos 2016. 

katanya lagi:

“Tambang asas tidak termasuk cukai dan fi hanya daripada 59 sen sehala itu adalah bagi destinasi dari Kuala Lumpur ke pelbagai destinasi termasuk Alor Setar, Johor Bahru, Siem Reap, Ho Chi Minh City dan lain-lain. “Tambang promosi ke semua destinasi dalam rangkaian perkhidmatan AirAsia dan AirAsia X seperti Macao, Lombok, Kolkata, Tehran, Osaka, Shanghai dan tempat lain yang menarik, turut ditawarkan dalam tempoh promosi berkenaan,” kata syarikat penerbangan tambang rendah itu.

Syarikat penerbangan itu berkata tambang promosi ini tersedia untuk tempoh seminggu di airasia.com dan aplikasi mudah alih AirAsia, dengan penumpang boleh terus terbang, selain menikmati tempoh perjalanan yang lebih lama dari 23 Ogos, 2016 hingga 9 Mac, 2017.
kredit and thanks: https://www.sayangsabah.com

macam mana? ada ada plan nak ke mana-mana tak? PG inshaAllah bulan disember nanti will terbang ke Kuala Lumpur dan akan terus ke iPoh, Perak. Blogger kat iPoh kalau terserempak PG, jangan segan say hi ye ;)❤️
xoxo

Susahnya Nak Update Blog~

morning fellas. PG kat rumah since tak de laptop lagi. again laptop rosak. memang online and update blog menggunakan iphone dan tersangatlah susah nak update blog. bukanlah susah mana pun. but sangat limited. hanya para blogger yang update dari smartphone sahaja tahu kot macam mana perasaan PG dikala ini. huhu. nak harap ada orang sponsor laptop sebiji sekarang ni, memang meninggi. hehe. bajet da habis dekat baiki iphone 5 PG baru-baru ni. uwargh T_T 


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

morning sunday! ❤️
xoxo

19 August 2016

Cari SALE di Zalora Malaysia

cari sale di Zalora Malaysia? meh tengok. Zalora one of tempat shopping online fav PG takat ni. masih setia dengan Zalora since Zalora ada tiga kali mengundang PG tulis mengenai barangan depa. best! sambil tulis, review, sambil diberi token. dan masuk tu tiga kali PG ambik handbeg dekat Zalora. terima kasih Zalora. lepas ni kalau nak undang lagi, bagilah extra token ye. hehe.


dan ok. para kaum hawa, bebenda sale memang tak boleh nak dipisahkan, kan? jangan tipu tau. PG ni yang gaji seciput pun masih mampu la juga membeli barangan sale mana-mana. itu pun kenalah bajet sama. jangan terover sudahlah. dan dan. dekat Zalora pun ada SALE tau. PG kalau masuk Zalora, memang pergi terus under SALE. harga dia memang jauh beza. harga masih mampu milik kat situ. token sebelum ni pun, PG pakai dekat barangan SALE. kira berbaloilah :)

dan few item yang PG nak share dengan korang barangan SALE sekarang dari Zalora. kot - kot korang terkenan. minggu depan gomen da gaji. muahahaha.





ok. tu je. more detail. jemput masuk Zalora Malaysia ye :)
xoxo.

17 August 2016

Wordless Wednesday

morning fello. ada lagi ke yang posting 'Wordless Wednesday' ni? kalau ada, thank mean benda ni masih diteruskan. kalau tak, memang PG lah orang yang paling kali tertinggal benda ni. hahaha. dulu PG pun tak tahu apa benda ni Wordless Wednesday ni. siap google. siap buat entri. PG share link kat bawah. kot - kot korang nak tahu apa benda Wordless Wednesday ni juga.

Apa Sebenarnya Wordless Wednesday Ni?



Wordless Wednesday PG, entri ni lah. hahaha.
xoxo.

14 August 2016

Sinopsis Drama Si Kolot Suamiku

Si Kolot Suamiku, nasib bukan suami kita. hehe. hi fellas! meh ingat berapa lama tak layan drama melayu bila drama korea menguasai diri. muahaha. tapi. tapi. drama si kolot suamiku ni PG kena wajib tengok. sebab apa? sebab ada kak long petir kot kat situ. hahaha. PG suker lakonan dia. mantap dan memang syok layanlah kalau tengok. meh baca sinopsis drama ni. sebab juga esok da starting episod 1 Si Kolot Suamiku ni. best!

Sinopsis Drama Si Kolot Suamiku

Sinopsis drama Si Kolot Suamiku, mengisahkan tentang Tengku Nur Edrina seorang anak yang degil dan menpunyai ego yang tinggi kerana ayahnya berketurunan raja dan emaknya dilahirkan di kalangan bangsawan. Angkuh dan bangga diri membawa hidupnya jauh dari nilai murni seorang wanita Melayu. Disebabkan dia dibesarkan di Kuala Lumpur, maka suasana kampung memang tidak kena dengan jiwa bandarnya. Kepada lelaki seorang itu dia memandang rendah dan jelak.

Kudin pula seorang lelaki kampung yang hidup membanting tulang kepada tanah untuk mencari rezeki. Kudin suka hidup berdikari dan lebih gemar hidup sederhana dari segala segi. Hidup di kota besar tidak pernah menjadi impiannya, bahkan wanita seperti Edrina tidak pernah tersenarai sebagai calon bakal surinya.

Mereka dipertemukan apabila Tengku Ahmad Ehsan mengunjungi Mak Kunah, emak Kudin untuk melunaskan janji lama yang pernah tersimpul kukuh antara moyang mereka dahulu. Kedatangan lelaki itu untuk membuka cerita yang terperuk lebih berpuluh tahun lalu, agar segala amanah dan wasiat dapat diselesaikan tanpa ada hutang piutang yang tidak dilunaskan sebelum dia menutup mata.

Perkahwinan atas rancangan keluarga membuatkan hidup mereka berdua kian sesak. Konflik bertambah meruncing apabila Edrina tidak mahu terus tinggal di kampung, dan Kudin pula enggan berpindah dan bernafas di kota besar.

Jadi bagaimana? Siapa yang akan mengalah akhirnya? Benarkah Kudin itu seorang lelaki kolot yang menjengkelkan? Dan selama mana Edrina mampu mempertahankan ego dan mengelak hatinya jatuh kepada lelaki seperti Kudin?

Pelakon Amar Baharin, Siti Elizad Sharifuddin, Faizal Hussein, Kuza, Atikah Suhaime, Dania Azmi, Vicha Saywho, Waris, Epy Kodiang. Terbitan MiG Production Sdn Bhd dan arahan Eyra Rahman.

Saksikan nanti drama Si Kolot Suamiku adaptasi dari novel karya Fazlyn Ridz bermula pada 15 Ogos ini setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 10 hingga 11 malam di saluran Astro Ria.


itu dia. totally kredit to blog kbergetar.com.
tq awak! 
xoxo.

Being Beautiful of U

morning. assalamualaikum fellas! kat inanam sekarang matahari super B cantik.  ceria je. sedap mata memandang. matahari awal pagi bagi vitamin E kan? ye ke? hahaha. maaflah kalau PG salah. hehe.

da cantik-cantik kat situ. kita pun kenalah cantik juga kan. perempuanlah katakan. nak cantik bukan saja dengan makeup dressing lelawa. tapi. juga cantik mental. cantik mental senang je. meh tengok gambar bunga yang PG share ni. sure mental pun cantik. fresh tengok. mata pun sedap. segar gitu :) PG love bunga so much! tak kisahlah bunga apa pun, as long dia lawa dipandangan mata. korang macam mana pula? suka bunga ke tak. by the way, happy weekend semua!




pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.
xoxo

13 August 2016

Korean Lover : Cinderella and Four Knights

Korean Lover : Cinderella and Four Knights

hello fellas. wa. ada drama korea baru kat situ. PG tak tengok lagi. tapi da save awal-awal episod 1 kat listing facebook untuk PG tonton nanti. senang nak cari kalau terlupa. apa pun, jom baca sinopsis Cinderella and Four Knights ni sikit. tajuk pun nampak bestkan :)

Cinderella and Four Knights is an South Korean television series aired on August 12, 2016 starring Park So-dam, Jung Il-woo, Ahn Jae-hyun and Lee Jung-shin, about passionate young people in their 20s who happen to live together.

Plot Drama ni:

Eun Ha-won (Park So-dam) is a high school student who dreams to be a teacher, but she needs money for her education. She ends up living in a mansion, Sky House, with three third-generation chaebol cousins under some conditions.

Kang Hyun-min (Ahn Jae-hyun) is a playboy plutocrat who does whatever he wants while Kang Ji-woon (Jung Il-woo) is soft hearted but lonely and wild-child rebel who rises in status to a member of the royal family in the Sky House. The third cousin, Kang Seo-woo (Lee Jung-shin), is a top singer-songwriter who is gentle and kind to Ha-won. tq Wikipedia for this sinopsis :)

pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.
macam mana? macam bestkan? tak sabar nak tonton :)

xoxo.

Alasan Kenapa OPPO F1 Selfie Expert Smartphone Patut Dimiliki

OPPO F1 Selfie Expert Smartphone anytime can selfie with playful bak kata Ayda Jebat, selfie with glam as Nora Danish kata, dan must be happy selfie pula, kata Min Chin. adakah itu alasan kenapa PG patut beli Oppo F1 Selfie Expert? oh yes maybe!. OPPO. nak percuma boleh tak? ;)


Ayda Jebat Playful sangat kat sini :) muahciked :D

ok. tadi PG da kata iPhone 5 Lcd PG da totally tercabut. blank dan memang tak boleh buat apa sekarang ni. bajet memang ciput kalau nak baiki sekarang. nak dapatkan smartphone baru, memang tak mampu lagi. kena bajet kena menabung lagi. terfikir nak baiki iPhone tu atau pun nak dapatkan smartphone baharu. T_T ok. kat situ memang blur. dan.....

dan tapi. tak salah kot nak berangan kan. hehe. 

PG berkenan sebenarnya dengan OPPO F1 Selfie Expert Smartphone ni. berangan juga nak dapatkannya. bukan hanya sebab 3 duta jenama OPPO ni yang memang menawan hati PG, tapi juga kerana spesifikasi OPPO F1 ini sendiri. PG pakai iPhone 5 dan sudah tentu PG nak dapatkan smartphone yang orang kata canggihlah kat situ. sama atau mungkin terdekat dengan spesifikasi iPhone 5 PG. 

dan why not OPPO F1 kan? meh tengok..


serius. Nora Danish was glam there!

SPESIFIKASI OPPO F1 Selfie Expert Smartphone

PG ada buat research sikit-sikit tentang OPPO F1 ni. dan buat masa sekarang, memang da tahap jatuh cinta dengannya. seperti kata PG tadi, mampu berangan-angan dahulu. plus da pujuk en. suami kat situ. inshaAllah, ada rezeki lebih sikit, will make it happen. hahaha. doakan. nampaknya kena keluarkan tabung nuffnang la jawapnya :D

Dimensions/Weight:
Height: 143.5mm
Width: 71mm
Thickness: 7.25mm
Weight: 134g

Basic Parameters:
Color: Golden, Rose Gold
Operating System: ColorOS 2.1, based on Android 5.1
GPU: Adreno 405
RAM: 3GB
Storage: 16GB (Expandable up to 128GB)
Battery: Typical Capacity: 2500 mAh (Non-removable)
Processor: Qualcomm Snapdragon 616 Octa-core

Display:
Size: 5.0 inches
Type: IPS TFT
Resolution: HD (1280 by 720 pixels)
Colors: 16 million colors
Touchscreen: Multi-touch, Capacitive Screen, Gorilla Glass 4, Support for Gloved and Wet Touch Input

Camera:
Main Sensor: 13-megapixel
Front Sensor: 8-megapixel
Flash: LED Flash
Aperture: Rear: f/2.2 | Sec: f/2.0
Other Features: 720p/ 1080p videos

Connectivity:
Frequencies: GSM 850/900/1800/1900MHz | WCDMA 850/900/2100MHz | LTE Bands 1/3/5/7/8/20/28/TD-38/39/40/41

SIM Card Type: Dual-SIM:Micro-SIM Card and Nano-SIM Card
GPS: Supported
Bluetooth: 4.0
Wi-Fi: 2.4GHz 802.11 b/g/n
OTG: Supported
NFC: No


and ya. i'm sure i'm gonna happy selfie with you dear Min Chen!
dan OPPO. why not u bagi i sebijik fon ni? :D

HARGA OPPO F1 Selfie Expert Smartphone di Malaysia
Harga OPPO F1 RM998.00 (tq sumber)

macam mana korang? berminat tak dengan OPPO lepas ni?
more info: instagram OPPO MALAYSIA | laman web rasmi OPPO kat sini :D

dan. dan. masih lagi berangan-angan nak smartphone ni. T_T
xoxo

12 August 2016

Lcd iPhone 5 Totally Tercabut~

holla fellas. PG ada share kan artikel hari tu, tentang Lcd iPhone 5 PG yang da terangkat. kat situ mungkin ada beberapa sebab mengapa ianya terjadi. satu sebab mungkin kerana batry iPhone PG da mengelembung, dek kerana kerap cas hf. atau mungkin ada sebab lain. PG tak tahulah. PG banyak google mengenainya. but more banyak cakap, ianya disebabkan batry lah. so. redha. sobsob. and mean while nak tunggu nak cari tempat yang lebih baik dan murah untuk buat iPhone 5 PG tu, tapi tangguh punya tangguh, and finally! kemarin lepas...totally da tercabut dan skrin blank. hf tu hidup. bercahaya. but its blank. nak tengok apa kalau gelap gelita kan. haha.


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

ok. next. kenapa dia gelap tiba-tiba? ok. kat situ adalah sebab kucing PG tiba-tiba ribut berlari dekat tangan PG, ketika PG tengah sedap melayan drama korea. and...bayangkan sedap je tengok. than jatuh than blank. omaiiiiiiiigayah! tersekat seketika pernafasan PG kat situ. nak meroyan masa tu, memang royan jugalah kejap. tapi...nak buat macam mana kan. nak marah si kucing belang pun, bukan boleh dapat apa. iPhone tu da tak boleh buat apa da. tak kan nak suruh si kucing belang hidupkan semula kan. hehe.

so now. i'm back to normal. android user. asus smartphone. nasib ada extra hf abang. pinjam je. la ni, PG tengah nak decide nak baiki iPhone tu atau pun nak dapatkan smartphone baru. huhu. bajet lagi kan. baiki iPhone, duit juga. beli smartphone baru pun, duit juga. ar kat sini memang tengah sakit kepala memikirkannya. so. apa pendapat korang? nak baiki ke nak beli baru? hehe.

xoxo.

10 August 2016

Giveaway Friendship by Seindahcerita

http://seindahcerita.blogspot.my/2016/08/giveaway-friendship-by-seindahcerita.html

Giveaway Friendship by Seindahcerita. hi fellas. kat sini PG nak jemput korang untuk memeriahkan lagi Giveaway dari blogger Seindahcerita. PG salah seorang sponsor untuk giveaway ini disamping few blogger-blogger lain kat situ. hadiah pun menarik. syarat pun senang dan sangat mudah nak follow. jom.

klik banner diatas untuk join ya :)
xoxo.

Tutorial Letak Follower Gadget di Sidebar Blog

hi fellas. PG share it this tutorial sebab tadi gatal sangat tangan pergi remove followers gadget dekat layout. Ya Allah. da gatal tangan hilang terus kalut nak fix kan semula. thank god ada tutorial yang pening juga nak difahami, but finally faham juga. try and error orang kata. tak cuba tak tahu kat mana salah kan. korang kalau ada masalah macam ni juga, bolehlah cuba tutorial kat bawah ni. inshaAllah. baik dan pulih sediakala.


google. pinjam gambar sat :D


kredit and thanks : aturntolearn

xoxo

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit. hi fellas. anyone yang da tukar kad maybank visa debit tak? PG tak tukar lagi. oh. maksud tak tukar tu, bila pada satu hari dibulan lepas kot, maybank sms kat inbox suh pi tukar kad maybank tu. rasanya all kad atm kot. sebab kengkawan PG yang lain, ada kad atm selain maybank, depa kena suruh pergi tukar juga kad tu. tak tahu kenapa. tapi mungkin untuk keselamatan. tapi kalau untuk benda baik, kenapa tidak untuk menukarnya kan :)

then. da alang-alang if korang nak pergi tukar kad maybank tu nanti, kat sini PG kongsikan halaman facebook "Design Kad Maybank" dimana korang boleh membuat tempahan design kad maybank yang korang suka. PG tak de link facebook tu. tapi korang boleh cari dekat kotak search tu nanti. taip sahaja 'Design Kad Maybank'.

PG share antara design yang PG rasa lawa kat situ. 
bunga-bunga cinta gitu kan. hehe. 



oh man! PG sangat-sangat berkenan dengan dua design kat atas.
tq designer!

Untuk makluman bersama, Facebook Design Kad Maybank hanya membuat design sahaja, dan segala tempahan dan bayaran caj pertukaran kad pula adalah melalui pihak maybank.
so ingat tau. depa design sahaja. tidak mengeluarkan kad.

Design Kad Maybank Visa Debit dengan Gambar Sendiri pun boleh. contohnya macam gambar kad maybank blogger Azhafizah seperti kat bawah ni ;)


kredit: azhafizah

juga ada disertakan panduan bagaimana menukar kad maybank visa debit dengan menggunakan gambar sendiri. selamat mencuba!

xoxo. 

Pingat Perak Malaysia di Sukan Olimpik 2016. Tahniah Pandelela Rinong & Cheong Jun Hoong

Pingat Perak Malaysia dari Pandelela Rinong & Cheong Jun Hoong | Sukan Olimpik 2016 | PG tak la aktif sangat nak ambil tahu tentang dunia sukan dekat Malaysia. tapi kalau da melibatkan ke banggaan buat Malaysia sendiri, masa tulah nak sibuk-sibuk ambil tahu. hehe. PG nak ucapkan tahniah buat Atlet Acara Terjun 10m Platform Seirama Wanita Pandelela Rinong & Cheong Jun Hoong kerana telah mendapat pingat perak untuk acara ini semalam. nampak kengkawan post dekat facebook. bangga la kan. Malaysia kot.


by the way, nak tahu lebih banyak info-info sukan olimpik 2016 untuk para atlet Malaysia kita, boleh semak disini mysumber.

xoxo.

09 August 2016

Saya Tak Tonton Drama Sayangku Kapten Mukhriz

Sinopsis Sayangku Kapten Mukhriz | holla fellas! PG sebenarnya tak tengok pun drama ni. bukan tak tengok sebab tak suka. jangan kecam jangan kecam PG ye wahai para peminat drama ni. sebenarnya tak tengok sebab PG jarang tengok tv sekarang ni. more tengok pun dekat facebook online. of course drama korea. hehe. so. cerita drama melayu, PG tinggalkan. bukan tak suka tengok. suka tapi later laterlah. gitu. lagipun PG since tahu kat mana drama melayu ni mudah di download, makanya, bila da habis drama ni nanti kat tv, barulah PG download full drama. masa tu nak tawaf tonton sampai lebam biru hitam biji mataku pun tak pe. hahaha. apa pun, PG share sinopsis kat sini. untuk korang yang tak baca lagi. happy reading!


Sinopsis Drama Sayangku Kapten Mukhriz

Berkisarkan tentang kehidupan Kapten Ustaz Syed Mukhriz Al-Attas, pegawai KAGAT yang berkhidmat di situ, seorang lulusan UIA dan berasal dari Perlis. Mukhriz menjadi tumpuan warga kem kerana kisah hubungannya dengan Kapten Aliza yang menjadi perhatian. Kapten Aliza Adeline, keturunan cina jatuh cinta pada Mukhriz. Malah, ramai yang suka mereka bersama sebab merasakan mereka pasangan yang sepadan. Namun, keputusan Mukhriz untuk menolak cinta Kapten Aliza membuatkan wanita itu kecewa dan minta ditukarkan ke Kelantan. Gamat seketika suasana. Ramai yang simpati pada Kapten Aliza kerana tahu Kpten Aliza sedang mendalami Islam dan perlukan pembimbing. Namun Mukhriz bimbang jika Aliza mahu memeluk Islam kerana mahu berkawin dan bukan kerana sinar Islam itu sendiri. Dan Mukhriz juga mengalah kerana dia tahu Fakhrie begitu sukakan Aliza dan berdoa agar suatu masa nanti mereka akan bertemu jodoh.

Kapten Ustaz Mukhriz dan Doktor Ariana - Seorang ustaz dan seorang doktor. Seorang tak ingin bercinta dan belum bersedia untuk berkahwin kerana berasakan belum bersedia memikul tanggungjawab seorang suami manakala seorang pula jatuh cinta tahap meroyan. Seorang malu-malu kucing, seorang main redah asal tercapai hajat di hati. Seorang menjaga title ‘ustaz’ dan seorang langsung tidak peduli title ‘doktor’. Sudahnya beginilah. SMS sahaja dan cari peluang bertemu, konon tidak disengajakan.

Pelbagai perkara Ariana lakukan demi cintanya terhadap Mukhriz. Sudahnya dia utus surat ala-ala budak sekolah rendah dan kasi bunga hingga kecoh satu kem.

Doktor Ariana mahu meminang Ustaz Mukhriz? Semua pening kepala! Tewaskah Mukhriz dengan keselambaan Ariana? Apa akan jadi seterusnya apabila Mukhriz ini rupanya ramai peminat. Kapten Aliza, Siti Awina dan dalam diam Mukhriz bertemu semula dengan gadis idamannya, Rabiatul Adawiyah… Mengalahkah Doktor Ariana atau terus memikat dan berusaha memenangi hati Kapten Ustaz Mukhriz
Pelakon dan Watak Pelakon:
Raja Afiq sebagai Kapten Ustaz Mukhriz
Amaniena Baharun sebagai Dr Arianna Dahlia
Ikhlas Jalil sebagai Kapten Ustaz Fauzan
Hafizul Kamal sebagai Zakuan
Neera Azizi sebagai Dr Anisa
Reen Rahim sebagai Siti Awina
Fezrul Khan sebagai Leftenan Komander Izzudin
Ieka Zulkifli sebagai Marlia
Hafizuddin Fazil sebagai Tuan Razlan
Khaty Azian sebagai Puan Sharifah Radziah
Noniswara sebagai Puan Zarina
Nurul Iliyana sebagai Mirza
Alif Hadi sebagai Syamsul Baharin
Nur Sarah Alisha sebagai Puteri
Feiyna Tajudin sebagai Rabiatul Adawiyah
Azzahra Ahmad sebagai Harlina
Mohd Fadhil sebagai Kapten Fadzhil
Tash Yong seabgai Amrina
Aliff Aziz sebagai Dr Faizal
Iskandar Zulkarnain sebagai Syamsul Bahrin
Alex Faizal sebagai Syamsudin
Lagu Tema | OST Sayangku Kapten Mukhriz:
Lagu : Anugerah Terindah
Penyanyi : Black Hanifah

Lagu : Kali Ini
Penyanyi : Cherpen Band

Video & Lirik : Link

Episod : 23 episod
Tarikh Tayangan : 13 Julai 2016
Hari / Masa : Isnin-Khamis, 6.58 petang
Siaran : Slot Akasia TV3

kredit and thanks : www.myinfotaip.com
xoxo

Happy Free!

i'am happy free sebab kerja da selesai. untuk hari ni je. hehe. ada lagi tertangguh tapi kena buat cara tertangguh. kerja kat pejabat ni tak pernah nak habis. tapi kerja yang wajib diselesaikan, of course kena selesaikan. itu perkara wajib. kalau tak. serba salah sampai esok hari pun tak habis-habis. tadi baru je cik puan setiausaha pengarah bagi memo regarding kerja. tapi juga kena tangguhkan benda tu, sebab ketua bahagian PG berkursus 3 hari. oh. jangan cakap sebab ketua bahagian PG berkursus dan PG free tau. hehe. PG sentiasa free. ar ni penting nak kena ingatkan sesama kita. kerja, kerja juga. tapi life sendiri pun kena ada. kan? ;)



thanks google for lovely doodle here :)

xoxo.

Khasiat Lobak Untuk Pengemar Lobak

Abang PG lately ada masalah dengan kerabunan mata tau. kalau malam nak buat kerja office ke, nak tengok handphone ke, sure akan pakai spek mata. PG kadang-kadang siap mengusik abang lagi. hehe. da tua kan. tu lah kena pakai spek mata. hahaha. dan tak lama. abang PG ni rajinlah membeli sayur lobak. banyak pula lobak dalam peti sejuk. tapi bukan untuk bahan memasak tau. tapi untuk buat jus lobak. PG da cuba jus lobak. tapi malangnya. tak masuk dekat tekak PG. hehe. mungkin korang ok? apa kata korang cuba juga. bagus untuk mata tau. ok. PG kongsikan sedikit khasiat lobak yang PG dapat dari google. selamat mencuba! 


Di antara khasiat daripada lobak merah ialah:
  • Lobak merah sangat baik untuk sistem limfa dan perut kita.
  • Memperbaiki masalah seksual, rabun malam dan batuk yang berpanjangan (tidak mahu sembuh dalam jangka masa yang lama).
  • Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan angin dan kesejukan berlebihan dari badan kita.
  • Lobak merah sangat terkenal dengan sifat anti kanser. Kajian menunjukan orang yang kekurangan beta kerotin 2 kali ganda lebih mudah mendapat penyakit kanser (barah). Adalah baik untuk makan Lobak merah setiap hari bagi mengelakkan kanser. Ini adalah kerana beta kerotin di dalam karot mudah ditukar kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita. Vitamin Ajuga penting untuk pertumbuhan sel yang sihat, sistem imunisasi (sistem petahanan/kekebalan badan dari penyakit) dan perlindungan terhadap kemerosotan (degenerasi) maskular.
  • Kajian juga mendapati Lobak merah yang mengandungi asid folik, kumpulan vitamin B, berkesan untuk melawan radikal bebas (bahan yang menyebabkan kanser) dalam badan kita.
  • Lignin yang ditemui dalam Lobak merah juga membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan sel-sel kanser.
  • Lobak merah juga mengandungi suksinat potash yang bersifat ubat anti hipertensi juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Oleh kerana itu, juga dianggap sebagai diet yang baik bagi pesakit tekanan darah tinggi.
Lobak merah adalah bahan yang larut dalam lemak, zat-zatnya lebih senang diserap oleh badan dengan kehadiran minyak. Oleh itu, masukkan setitis minyak zaitun ke dalam segelas jus Lobak merah untuk penyerapan nutrisi yang lebih berkesan oleh tubuh kita. Sumber dan kredit: khasiatherba
xoxo.

Gordon New Blogger Themes Free For Blogger

Gordon New Blogger Themes. hi fellas. sekali lagi PG tukar template blog ni. kali ni dapat dari blog Newbloggerthemes.com of course. baru DIUPDATED dalam bulan june tahun ini. so masih fresh juga la kan. PG suka dengan rekaan template ni. simple dan jika dibuka menggunakan mobile fon pun still nampak cantik. by the way, PG da edit few things dekat template ni. warna, font. memang banyak benda kena edit. tapi tak susah mana pun. since PG memang suka edit template blog dari dulu lagi. so easy la kat situ. oh dan if korang nak pakai template yang sama dengan PG, just klik link url yang PG share dekat bawah ni. free tau ;)



More detail mengenai template yang PG pakai ni ada kat bawah ;)

Theme Categories: 1 Sidebar, 2 Columns, Adapted from Wordpress, Black, Color Options, Elegant, Fixed width, Fresh, Grey, Magazine, Minimalist, Responsive, Right Sidebar, Top Navigation Bar, Web 2.0, White,
Template Name: Gordon
Author / URL: NewBloggerThemes | http://newbloggerthemes.com/
Designer / URL: Fabthemes | http://www.fabthemes.com/
Published Date: September 4, 2012
Updated Date: Monday, June 6, 2016
Advanced Details: http://newbloggerthemes.com/gordon-blogger-template/
so. selamat mencuba ya :) 
xoxo.

08 August 2016

Kenapa Game Pokemon itu Haram?

Game Pokemon Haram?. Ah'ah. PG sebenarnya wondering kenapa game pokemon ni dikatakan haram dekat Malaysia. sedangkan ianya adalah sejenis permainan je kot. tak salah kalau nak main. mungkin dikatakan haram dek sebab benda tu game, dan akan menyebabkan kelalaian bila bermain. who know. PG tak berapa nak ambik tahu tentang game ni sebenarnya, memandangkan PG bukan jenis main game punya orang. hahaha. setakat main candy crash dengan COC yang itu pun da lama berkubur. hehe. so haram ke tak haram. jom baca perkongsian daripada blogger Maria Firds mengenai Game Pokemon ini. harap jelas kat situ ;)


pakcik google. pinjam gambar awak sat ye.

xoxo.

06 August 2016

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

syukur alhamdulillah. rezeki dapat makan cempedak hasil tanaman tangan mama. masuk ni da 3 kali pokok cempedak ni berbuah. berbuah dengan meriahnya lagi. anak-anak cucu mama pun terampit makan ;) 


nice view in the early morning. lamanya PG tak balik kampung since balik inanam sebab nak starting masuk kerja semula. ar rindu kampung. kalau ada rezeki, for sure PG nak buat rumah kat kampung. apa pun, selamat pagi semua! jom breakfast ;)

xoxo

05 August 2016

W Korean Drama Wajib Tonton

W Korean Drama Wajib Tonton

W stand for Webtoon. drama korea terbaru kat channel astro. baru masuk episod 6 semalam. PG tengok online kat facebook je. drama wajib tengok bukan sahaja sebab hero dia hensem, tapi heroin W pun sweet. serius korang kena tengok. meh PG share sikit pasal drama W ni.

W mengisahkan tentang Webtoon. dimana Webtoon ini adalah buku komik yang sangat terkenal, hasil lukisan bapa kepada Han Hyo Joo, seorang doktor bedah. dan kisahnya bermula pada suatu hari bapa Han Hyo Joo hilang secara tiba-tiba dan Han Hyo Joo bergegas ke bengkel untuk mencarinya bapanya. tetapi, bukannya menemukan bapanya, malah secara tiba-tiba Han Hyo Joo bertemu dengan seorang lelaki bernama Kang Chul yang bermandikan darah, dimana Kang Chul telah menarik masuk Han Hyo Joo masuk kedunia dimensi beliau. iaitu Webtoon. hasil komik lakaran bapa Han Hyo.

macam mana? korang faham tak sinopsis PG ni? hehe. kena tengok tau. jalan cerita drama ni bagi PG, memang sangat menarik. of course diselitkan dengan adegan-adegan romantik. gaduh dan lain-lain lagi. for sure kalau korang tengok, tak sabar nak tunggu next episodnya lagi. hehe. macam PG la :D tengok tau!

xoxo.

04 August 2016

Makeup Stuff Dari Mac Memang Awesome!

i'm not kinda makeup everday yang perlu lelawa untuk nampak lebih cantik daripada biasa. i'm not. hari-hari PG cuma pakai bedak asas jenama maybelline malaysia. of course malaysia kat situ. letak sikit kat kulit wajah. terus akan nampak bersinar dengan gilang gemilang. shine like a diamond. yang perasan akan perasan. tak perasan akan nampak muka PG macam mayat. nak cakap tak sihat. tak juga. hehe.


tapi. tak semestinya PG tak minat dengan barangan makeup segala. suka giler kot. cuma malas nak makeup tu je. kadang ada sale je, for sure beli. tapi pakainya memang tak la. nak bersiap satu hal. makeup lagi satu hal. kadang da letak foundation siap-siap, malas da nak letak warna lain. lipstik apa lagi. adui. suami jangan cakaplah. memang tiap kali PG kata nak beli tu beli ni, lagi sure membebelnya tahap dewa. sebab sayang saja beli tapi tak pakai T_T. oh man! hanya para wanita sahaja tahu how PG feeling. kan? kan?  


Ya Allah! dapat set ni pun da cukup mewah kot PG. hehe. 


black and white. foundation je. kening pun tak terurus :D

xoxo.

Earning BE Nuffnang


syukur alhamdulillah. lama PG tak update berita tentang nuffnang, tapi seperti biasa nuffnang tetap nak bagi rezeki kat PG. syukur alhamdulillah sesangat wei. kali ni dapat daripada kempen GE Takaful Awareness, Bido Kwong Heng - Angel' dan juga LOT 100 - Salt Candy Launch. thanks so much nuffnang!

xoxo