30 August 2016

Salam Kemerdekaan Ke-59!

Salam Kemerdekaan Ke-59!

GAMBAR TELAH DI PADAM :)
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan!

PG nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan buat Our Negara. Of course Malaysia, Tanah Airku. Dengan ucapan semoga Kita sebagai rakyat terus bersatu padu. sudah tentu ke arah yang lebih baik. evendo kita banyak dengar bebenda negative compare to positive. but. sebagai rakyat. sebagai rakyat yang diberikan akal dan fikiran yang waras, kita tahu mana baik dan buruknya kan. so! kita pilih yang positive!

tu je. sekian :D
i love u Malaysia 

xoxo

29 August 2016

Mereput Kat Office!

holas! aircon dekat office ni boleh buat aku reput kat tempat duduk sorang-sorang. susah juga kalau bagi off aircon tu. sat lagi adalah akak-akak tu kata kepanasan la apa la. yang kesejukan tahap dewa ni, terpaksalah mengalah T_T


mereput kat office, terjumpa gambar lama ketika PG dekat Lost World of Tambun, Ipoh Perak!. orang tak de keja memang macam ni. muahaha

by the way! selamat hari isnin dan salam kemerdekaan korang! sehari lagi kerja dan cuti on wednesday kan. yahoo! PG da make a list kdrama nak tengok nanti. hehe.

xoxo.

28 August 2016

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah Hello Hi!

holla fellas. oh no. i'm gonna miss all thing dekat Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah! sobsob yes i will. sebab PG da berpindah bahagian dalam jabatan. that meaning too is. PG tak akan handle lagi bebenda tolong urus kursus, tolong design backdrop kursus, tolong buat senarai staff pergi kursus, tolong call sana sini pasal kursus, tolong bla bla bla dan bla pasal kursus. nope. tidak lagi. dan of course. selepas ini, sekiranya ada permintaan untuk staff berkursus, menjalani program ke biro tatanegara, kem bina negara kundasang, juga PG tak handle sudah bah. sedih pula PG. hahaha.

tapi. tapi. its okey lang. sebab PG ada few pengalaman already sepanjang bertugas kat kem bina negara, 3 hari 2 malam yang boleh diingati sampai pencen umur 60 tahun tu. hahaha. one is? anyone pernah dengar suara perempuan mengilai??? muahaha. nope. PG tak pernah dengar lagi setakat ini sepanjang berada di kem bina negara kundasang sabah, tanah airku tercinta. gitu. kawan sebertugas dengan PG pernah. tak semua orang di izinkan olehNya (gitu) untuk dedengar bebenda macam ni kan. yang pernah dengar, tawakallah korang :D


Say hi to Biro Tatangera, Kem Bina Negara Kundasang, Sabah!
yup. its me Yatie! :D


by the way. PG perasan entry tentang Biro Tatanegara, Kem Bina Kundasang ni mendapat view yang agak banyak dalam blog PG. korang one off peserta ke ape? hehe. jangan risau sekiranya terbaca entry ni tau. sebab. selagi korang tak pijak bumi kem tu, korang tak akan tahu pengalamannya macam mana. pengalaman yang PG lalui dan rasai. pengalaman mereka-mereka yang pernah pergi terdahulu sebelum korang. mungkin ada few yang berpengalaman yang tak ok. kita tak tahu. kita tak boleh nak predict orang macam mana kan. but. yang ok tu. memang 1001 memori kanangan terindahlah orang kata.

but but. itulah PG kata. selagi korang tak pijak bumi kem bina negara kundasang sendiri, korang tak akan dapat pengalaman 'wow' kat situ tau. wow bila korang google kem tu dan nampak gambar kem tu, tapi bila korang tengok sendiri lagi wow sebenarnya, sampai tak nak tinggal satu gambar apa pun kat situ. PG pun macam tu mula-mula. serius tak tipu. bila da kali pertama datang, Ya Allah! kenapa tak dari dulu je pergi kem ni. muahaha. nampak sangat PG teruja cerita pasal kem ni kan? hehe.

sebut pasal pengalaman lain. korang tak akan pernah rasa pengalaman duduk reramai dengan kengkawan satu dorm. kot-kotlah sebelum ni korang tak pernah duduk asrama kan. alih-alih kena pula pergi kursus. kena pula duduk reramai. erk? best apa. bukan selalu tau. hanya 2 malam. tu pun ahad kena balik da. kalau yang datang kem pada hari jumaat. depend dengan programlah. such yang PG dengan officer handle sebelum ni, jumaat da gerak naik kem dan ahad around 2 petang da gerak balik kota kinabalu, sabah. muahaha. kundasang sabah juga kan :D

lagi lagi nak cerita apa pasal kem ni erk. sebab rasa macam banyak pula nak bagitau. haha....tapi. macam da panjang entry ni kan. then. talk later! bye ;)

xoxo.

22 August 2016

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

Khidmat Masyarakat | Bahayanya Tikar Kalis Air

hola fellas. kat sini PG ingin berkongsi dengan semua orang, bahawanya Tikar Kalis Air seperti dalam gambar, adalah BAHAYA.

Tikar plastik yang banyak dijual di negara ini mengandungi Phthalaters dan Bisphenol A (BPA) yang boleh mendatangkan kesan sampingan antaranya kanser payu dara, menganggu sistem pembiakan, hormon dan membantutkan pertumbuhan kanak-kanak.
 GAMBAR TELAH DIPADAM :)
Paling berisiko ialah kanak-kanak yang ramai menggunakan tikar ini sebagai tempat duduk dan bermain - Prof. Dr. Mustafa Ali Mohd [Pakar Toksikologi PPUM] [Sumber : Harian Metro]
moga dengan perkongsian PG ini dapat memberikan kesedaran buat para pengemar tikar seperti ini. dan ya, cepat-cepat buang kot yang da beli tu kan? ;)

xoxo.

Pemenang Topup RM5 X 2 Giveaway Friendship by Seindahcerita | Tahniah!

hi fellas. PG nak ucapkan tahniah buat dua pemenang giveaway yang PG sponsor minggu lepas. congrats untuk awak dua. dan maaflah sedikit kelewatan untuk PG menunaikan hadiah tersebut. but hari ni da settel kan. harap both of u gembira kat situ :D dan ya. tu je la nak PG habaq. tahniah untuk awak dua :)



by the way, itu dia dua pemenang untuk giveaway yang PG sponsor.



 

para pemenang lain untuk segmen ni? meh tengok senarai pemenang :)

xoxo

19 August 2016

Cari SALE di Zalora Malaysia

Cari SALE di Zalora Malaysia

cari sale di Zalora Malaysia? meh tengok. Zalora one of tempat shopping online fav PG takat ni. masih setia dengan Zalora since Zalora ada tiga kali mengundang PG tulis mengenai barangan depa. best! sambil tulis, review, sambil diberi token. dan masuk tu tiga kali PG ambik handbeg dekat Zalora. terima kasih Zalora. lepas ni kalau nak undang lagi, bagilah extra token ye. hehe.

dan ok. para kaum hawa, bebenda sale memang tak boleh nak dipisahkan, kan? jangan tipu tau. PG ni yang gaji seciput pun masih mampu la juga membeli barangan sale mana-mana. itu pun kenalah bajet sama. jangan terover sudahlah. dan dan. dekat Zalora pun ada SALE tau. PG kalau masuk Zalora, memang pergi terus under SALE. harga dia memang jauh beza. harga masih mampu milik kat situ. token sebelum ni pun, PG pakai dekat barangan SALE. kira berbaloilah :)

dan few item yang PG nak share dengan korang barangan SALE sekarang dari Zalora. kot - kot korang terkenan. minggu depan gomen da gaji. muahahaha.

GAMBAR TELAH DI PADAM :)

ok. tu je. more detail. jemput masuk Zalora Malaysia ye :)
xoxo.

10 August 2016

Tutorial Letak Follower Gadget di Sidebar Blog

hi fellas. PG share it this tutorial sebab tadi gatal sangat tangan pergi remove followers gadget dekat layout. Ya Allah. da gatal tangan hilang terus kalut nak fix kan semula. thank god ada tutorial yang pening juga nak difahami, but finally faham juga. try and error orang kata. tak cuba tak tahu kat mana salah kan. korang kalau ada masalah macam ni juga, bolehlah cuba tutorial kat bawah ni. inshaAllah. baik dan pulih sediakala.

klik untuk tumbesaran ya :)
kredit and thanks to : aturntolearn

Xoxo
Love Korang
Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit

Tempahan Design Kad Maybank Visa Debit. hi fellas. anyone yang da tukar kad maybank visa debit tak? PG tak tukar lagi. oh. maksud tak tukar tu, bila pada satu hari dibulan lepas kot, maybank sms kat inbox suh pi tukar kad maybank tu. rasanya all kad atm kot. sebab kengkawan PG yang lain, ada kad atm selain maybank, depa kena suruh pergi tukar juga kad tu. tak tahu kenapa. tapi mungkin untuk keselamatan. tapi kalau untuk benda baik, kenapa tidak untuk menukarnya kan :)

then. da alang-alang if korang nak pergi tukar kad maybank tu nanti, kat sini PG kongsikan halaman facebook "Design Kad Maybank" dimana korang boleh membuat tempahan design kad maybank yang korang suka. PG tak de link facebook tu. tapi korang boleh cari dekat kotak search tu nanti. taip sahaja 'Design Kad Maybank'.

PG share antara design yang PG rasa lawa kat situ. 
bunga-bunga cinta gitu kan. hehe. 

GAMBAR TELAH DIPADAM :)

oh man! PG sangat-sangat berkenan dengan dua design kat atas.
tq designer!

Untuk makluman bersama, Facebook Design Kad Maybank hanya membuat design sahaja, dan segala tempahan dan bayaran caj pertukaran kad pula adalah melalui pihak maybank.
so ingat tau. depa design sahaja. tidak mengeluarkan kad.

Design Kad Maybank Visa Debit dengan Gambar Sendiri pun boleh. contohnya macam gambar kad maybank blogger Azhafizah seperti kat bawah ni ;)

GAMBAR TELAH DIPADAM :)

kredit: azhafizah.com blog

juga ada disertakan panduan bagaimana menukar kad maybank visa debit dengan menggunakan gambar sendiri. selamat mencuba!

xoxo. 

06 August 2016

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

syukur alhamdulillah. rezeki dapat makan cempedak hasil tanaman tangan mama. masuk ni da 3 kali pokok cempedak ni berbuah. berbuah dengan meriahnya lagi. anak-anak cucu mama pun terampit makan ;) 

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

Buah Cempedak di Luar Pagar. Selamat Pagi!

nice view in the early morning. lamanya PG tak balik kampung since balik inanam sebab nak starting masuk kerja semula. ar rindu kampung. kalau ada rezeki, for sure PG nak buat rumah kat kampung. apa pun, selamat pagi semua! jom breakfast ;)

xoxo