28 February 2015

musim sejuk dan berangin di kundasang, sabah

musim sejuk dan berangin di kundasang, sabah

aku memang allergic dengan suasana, keadaan atau tempat yang peradaannya (ayat apakah itu? Hehe) sejuk! contoh dekat duduk dalam office ekon sejuk pun, memang aku bising. Selalu jadi mangsa aku si madi, penguatkuasa yang jaga floor tempat kitaorang kerja. sekejap-sekejap minta tolong slow kan ekon. But sat lagi rasa panas nak mampus tahap bos aku tanya kenapa ekon tak de, memang madi juga menjadi sasaran aku. nasiblah madi faham perasaan aku. :D


oh by the way. sebut pasal sejuk dan berangin, hari ni, hari kedua aku dekat kundasang sabah. sebelum ni aku ada update pasal Btn, kundasang. and i was here! memang sejuk giler giler aku cakap! when aku siapkan artikel ni, aku da kembali pulih sedikit. sebab bangun pagi tadi then nak ke dewan makan, bahu belah kiri tetiba sakit and dada (u know dada kan?) menyucuk sungguh-sungguh dekat situ tanpa memberi salam dan bertanya samada aku mampu untuk menghadapi sakitnya atau tidak. T_T.


kak nets (my officemate) say, masuk angin. Sob! semalam yes, mandi around 7.30 pm and basahkan rambut, terus mengadap kipas nak keringkan rambut, sebab sat lagi kena ke dewan makan semula for our dinner. memang sejuk giler kot. tapi gagah juga kena keringkan rambut kan. pakai shawl nanti, tak pasal-pasal pula lembab rambut. and the natijahnya is! padan dengan muka sendiri, badan da masuk angin T_T. Ya Allah! Memang sakit. Rasa macam tak mampu nak bergerak. masa ni lah teringat dekat suami (hehe) .

so. what the point is aku nak cakap is, dekat kundasang ni, sejuk dan berangin memang tidak dapat dipisahkan lagi. nauzubillah, aku pun tak paham macam mana manusia-manusia dekat kundasang ni boleh duduk dalam cuaca yang sedemikian rupa. kalau boleh, nak balik malam ni juga! then, kalau da sejuk dan berangin macam ni, do not! please! janganlah mandi di waktu yang mudah angin masuk dalam badan.


belanja satu gambar untuk mr. secret admire. amboi :D

aku lapar! sejuk-sejuk macam ni pun, memang akan menyebabkan perut cepat lapar. hehe

toodles!

27 February 2015

segmen www.sitisharini.com

Assalamualaikum! 

CLICK BANNER TO JOIN!


Assalamualaikum semua=)

Cik Siti sedang melancarkan segmen bagi mewar-warkan penghijrahan storybyciksiti.blogspot.com ke www.sitisharini.com .

Jemput join semua ye. Thanks!! =))
Tarik tamat: 15/03/15

toodles!

25 February 2015

February Giveaway by Mellya and Friends

February Giveaway by Mellya and Friends

hi fellow. PG nak jemput join sekali giveaway iphone 5s dan juga nak jemput korang sama join giveaway February Giveaway by Mellya and Friends ni :)

hadiah:
berupa product Shaklee Osteomatrix dan buku mini menjemput rezeki,
bookmarks, topup/reload, Choco Rice, sweater comel dan lain-lain !

awesome kan :)
jadi apa lagi. jemput join klik banner tu ya.
good luck!



toodles.

23 February 2015

22 February 2015

Nuffnang 2014 in Memories ❤

Nuffnang 2014 in Memories ❤

da lama tak update tentang Nuffnang, rasanya nuffnang tak lah kejam sangat tak bagi PG apa-apa BE  CPUV terbaru. hehe. terima kasih Nuffnang. minta maaf erk. lately agak suram sedikit update tentang kamu. inshaAllah, lepas ni, akan cuba ambik masa update tentang kamu :D apa pun, PG nak kongsikan sedikit tidak banyak, tentang Nuffnang yang sempat PG postkan sebelum ini, di tahun 2014. InshaAllah, BE CPUV di tahun 2015, akan PG update secepat mungkin. thanks Nuffnang!
artikel tidak dalam susunan da. disebabkan oleh tangan tu gatal sangat nak edit blog, terpadam artikel nuffnang yang lain :D haha. 


earning dari tahun lalu till sekarang baru mencapai RM81.02. tak pe. kita simpan dahulu, nanti da meningkat sedikit, kita keluarkan beliau ya :) untuk sahabat blogger PG yang sudi memberikan klik untuk tabung nuffnang PG tu. terima kasih PG ucapkan. hanya Dia sahaja yang dapat membalas jasa baik korang semua. thanks again!

toodles.

Mencari Sponsor Giveaway? Do Please Contact Me ❤

Hi hi fellow. 

Sedang menjalankan segmen, giveaway dan memerlukan atau ingin mencari sponsor? 
ya. korang berada ditempat yang betul. hehe. 

bersempena dengan contest giveaway by syafiqspecki, giveaway menang iPhone 5s beliau, PG dengan ini berbesar hati untuk menjadi sponsor untuk segmen, giveaway blogger yang mencari sponsor untuk itu, dengan syarat yang mudah dan simple sesangat. 
amboi. 


tetapi, jangan risau. bukan disebabkan giveaway iphone 5s itu sahaja, lepas ni, siapa nak buat GA dan nak cari sponsor, bolehlah PM PG ya. ni PG letak email sekali. senang dan mudah Untuk korang email nanti. Email: Yatieowners@gmail.com. 

selamat bekerjasama! Jangan risau. PG senang deal :D 
toodles.

Nasi Lemak Goreng di Kota Kinabalu Sabah?!

morning fellow! awal pagi lagi sebut tang nasi lemak, memang boleh mendatangkan masalah kalau tak pekena kat tekak. confirm esok kena pekena nasi lemak pat biasa. haha. tempat biasa tu, more to minta tolong kawan office tapau kan hahaha. skema je kan :D



sumber: google
toodles.

21 February 2015

First Giveaway 2015

First Giveaway 2015

Jemput join semua. Giveaway akan berakhir esok 22.02.2015 tau. Sempatlah kot join hari ni :)

Assalamualaikum and peace upon you. ^^


First Giveaway 2015

Senarai Hadiah.

Top Refferal.
  • 1 set Beauty Product x1 by Merlyn
  • Topup RM5 x1 by Sheila
Random.
Good luck! ^_^

toodles!

bosan blog tidak terupdate? jom baca tips dapatkan idea update blog!

haha. statment macam hebat kan? tak de benda sebenarnya. kalau korang bosan sebab tiada idea, kekeringan idea nak tulis apa for ur own blog, aku pun lalui benda yang sama macam korang. kadang lagi kesian, cuma boleh lalu lalang je kat blog. sebenarnya idea tu berlambak-lambak tanpa kita sedari. cuma, bila da depan pc tu, tiba-tiba je blur. tak tau nak start dari mana kan. aku macam tu. korang, aku tak sure ;)

ok. kat sini, aku nak kongsikan simple tips macam mana aku hadapi keadaan sebegini :D


blogwalking! yes. nak dapatkan idea sebenarnya, boleh je melalui blogwalking. selalunya blog yumida adalah menjadi role model PG untuk sentiasa update blog. tengok yumida kemaskini blog dia, korang pasti akan tertanya-tanya, dalam setiap 1 jam berapa kali yumida post entri beliau ;)

random! yes. random sahaja. Blog kita sendiri kan. then we know apa yang kita nak share. kalau tengok yumida blog, entri yang yumida post semuanya random. tak kekal satu. untuk korang yang tiada idea, bolehlah cuba contohi yumida. ;)


tengok benda-benda yang cantik. kelakar tak? hehe. Nope. PG suka tengok benda-benda yang cantik. eleh. semua orang pun suka tengok benda yang cecantikan. benda cecantik PG selalu tengok adalah dekat iG. dari pemerhatian, kita bolehlah luahkan dekat blog kita. at least terupdatelah blog kita kan :)

bahasa simple. betul. penggunaan bahasa yang simple atau bersahaja sebenarnya lebih membantu kita untuk lebih menulis tau. tak perlu nak tekankan sangat pemikiran kita dengan menggunakan bahasa yang berbunga-bunga sedangkan apa yang engkorang nak tulis sebenarnya, benda yang simple.

apa lagi nak cakapa erk. (fikir sat. haha)

keadaan? banyak benda yang betul kalau nak cakap ni. haha. keadaan atau persekitaran yang baik pun sebenarnya berkaitan tau. contoh aku. rumah bersepah macam setahun tak de orang kat rumah, aku nak update blog pun, kalau nak start perenggan pertama pun, memang satu ratus kali pun akan kekal kat situ kot. sure satu idea pun tak akan berjalan! cuba kalau persekitaran rumah kita bersih, aman dan damai, sure lagilah berlambak idea nak update blog. serius. tak tipu. hehe.

ar lepas ni. anak-anak dara ke teruna ke, isteri ke suami ke yang nak dapatkan idea mencurah-curah, pi sana tolong kemas rumah sat sebelum mengadap blog :D haha.


join giveaway! haha. paling menarik lagi simple nak mampus, lagi senang nak update blog, rajinkanlah diri join segmen, giveaway, contest ke apa ke. hehe. nak tau, giveaway paling best disemesta alam ini adalah giveaway iphone 5s yang masih berlangsung! PG da join. korang boleh join sama tau. klik sini 'Menang iPhone 5s dengan mudah!'

ok, ok. itu je la kot PG nak kongsi how PG nak cari idea. hehe. moga membantu korang ya ;)

toodles.

20 February 2015

Segmen dan Pelbagai Hadiah Untuk Dimenangi!

Segmen dan Pelbagai Hadiah Untuk Dimenangi!

hi hi fellow. memenangi pelbagai hadiah dari segmen atau giveaway yang dianjurkan oleh para blogger sekian alam yang super baik hati, cantik, kacak memang kalau menang, rasa da berbaloi sampai nak umum satu dunia gamaknya, kan? hehe. PG, jangan cakaplah. rasa nak repeat lapan puluh kali entri nak bagitau yang PG menang hadiah GA :D (punya teruk! haha)

sebut mengenainya. ni PG nak uar-uarkan pada korang yang rajin merajinkan diri untuk mengikuti segmen, ga tu, meh masuk klik sini (klik banner dan korang akan dapati pelbagai url untuk diklik). pelbagai segmen dan hadiah untuk dimenangi yang memang bestlah. kot-kotlah rezeki korang kan. Jom!

selamat bersegmen semua!
toodles.

19 February 2015

Blogwalking Bersama Ayuinsyirah

Hi hi fellow. Jemput join segmen blogwalking jom. Sambil tengok delina, bolehlah lajukan tangan join sama kan ;)


ar jom klik banner ;)
selamat ber Blogwalking! 

sambil blogwalking tu, PG nak jemput semua join giveaway menang iphone 5s sehensem zul ariffin tu. Klik iphone 5s. jom! ;)

Toodles.

18 February 2015

Mini GA By Nina + Anies

Hi hi. Masa untuk rajinkan diri join segala giveaway. Cuti empat hari ni. Bolehlah juga buat blogwalking sama kan.


lai lai join, klik ya ;)
oh by the way. PG jemput semua sekali join GA ni tau. biar meriah! ;)

Toodles.

17 February 2015

Divider Free di Setiap Entri Blog

Divider Free di Setiap Entri Blog

hi hi fellow. kita sebagai seorang blogger ni. selain merajinkan diri dengan mengemaskini entri sendiri, rajin buat blogwalking plus rajin menyibukkan diri dengan hal perihal blogger lain (bukan nak menyibuk jaga tepi kain orang tau), kita kenalah rajin juga mencantikan blog sendiri kan. itu penting juga. ye la. blog yang sedap mata memandang, pastinya menjadi pilihan pembaca. :)

sebut tentang itu. kat sini PG nak share dengan korang divider yang comel banget (free) untuk korang letak disetiap post entri korang di blog. senang seh :D (tq to diyasesame for this tutorial (klik) ya. na untuk kamu)



http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/divider3.png



http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/divider4.png



http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pix/linewings.gif



http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/divider5.png

ok. silalah ambil dengan percuma ya. hehe.
toodles.

16 February 2015

Free Template Cantik Menarik dan Tertarik Untuk Blogspot

Free Template Cantik Menarik dan Tertarik Untuk Blogspot

tajuk entri memang tak boleh blah. tapi kalau korang adalah pengguna blogspot seperti aku. aku nak kongsikan dengan korang, tempat untuk korang dapatkan template yang menarik dan cantik untuk blog korang. bagi pengguna wordpress, aku tak sure. aku tak buka lagi template yang ada. tapi aku percaya, jika ianya adalah di kongsikan oleh uncle hasrul hassan (kredit). maka ianya adalah benar belaka. dan korang harus terjah untuk menggunakannya jika korang berminat sama.

penukaran template blog yang buruk atau erti kata lain yang da lapuk. sikit masa lagi rasa nak tutup blog buat selama-lamanya, then better korang pegi tukar awal-awal template korang, dan ini adalah masanya. sila terjah beberapa link untuk dapatkan template untuk blogspot korang. :D
http://www.premiumbloggertemplates.com/
http://www.freshdesignweb.com/free-responsive-blogger-templates.html
http://www.soratemplates.com/
http://www.templateism.com/
http://www.mybloggerthemes.com/ 
sila berbuat demikian ya.
toodles.

14 February 2015

1st Giveaway WanitaBesiBerbicara

1st Giveaway WanitaBesiBerbicara

morning assalamualaikum! in advance, PG nak ucapkan a Happy Birthday yang ke 24 buat cik empunya giveaway, dengan ucapan, semoga cik blog sentiasa dipermurahkan rezeki olehNya, diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa bebaik sahaja untuk cik blog. Sebagai tanda penghargaan, PG join sekali segmen cik blog dengan jayanya. Happy Birthday to u dear! ;)


the banner
meh klik sini nak join
tarikh tamat 22 mac 2015. sempat lagi nak join sekaki.


Hadiah hadiahnya :-

2x pemenang akan menerima hadiah berbentuk : 
Dianz Vit E&C 12000mg *Berharga RM 80.00*


5x pemenang akan menerima hadiah : 
Shieshedo mask 5pcs


10x pemenang akan menerima hadiah berbentuk topup : Top up RM5
Tidak kisah line apa yang anda guna

Hadiah akan di pos pada 26 March 2015.

Toodles!

13 February 2015

Buku "Mudahnya Beli Rumah" Tempahan Terus di Blog Denaihati

Mudahnya beli rumah. hehe. siapa yang mengikuti entri PG mengenai edisi pencarian rumah, tajuk diatas memang agak berbeda dengan aku. aku tak baca lagi buku tersebut, jadi aku boleh cakap, bagi aku bukan mudah nak beli rumah. haha. oleh itu. dekat sini, aku nak uar-uarkan buat rakan bloggers atau sesiapa sahaja yang ingin mendapatkan buku Mudahnya Beli Rumah sebagai rujukan untuk korang yang ingin mencari rumah, maybe. boleh dapatkan buku tersebut di blog denaihati. PG bagi link terus untuk korang buat tempahan. inshaAllah, manalah tahu berguna untuk korang nanti kan :) klik sini ya Borang Tempahan Pembelian Buku Mudahnya Beli Rumah.


toodles.

09 February 2015

Tulang Betis Sakit

hanya tuhan sahaja yang tahu kenapa. that was my first time kena sakit dekat tulang betis tu. sakitnya, nauzubillahminzalik Ya Allah. bukanlah maksud aku tak pernah sakit dekat betis yang macam satu ni. selalu juga sakit kalau kerap pakai kasut tinggi atau pegi jogging tapi tak buat senaman sikit-sikit dahulu. memang sakit. sedap-sedap tengah lena tido, boleh je kot aku menjerit sakit. tulang betis serius rasa berpusing. tak tahu nak bagitau korang macam mana supaya korang boleh membayangkan how sakit tu. mungkin juga sebab kesejukan yang amat. sebab, aku jenis tido tak suka pakai kipas angin atau aircon. Ya Allah. sakitnya. 


toodles.

07 February 2015

Biro Tatanegara, Kem Bina Negara Kundasang Sabah.

hi fellow. tadi aku ada cek keywords dekat nufnang. adalah tersangkut dalam tu, pencarian tentang btn kundasang. hehe. ni mesti calon peserta btn dekat kundasang kan? da mula mencari info mengenai btn kat kundasang la tu. :D jangan risau. PG akan cuba untuk update sebanyak mana mungkin untuk melegakan hati korang k. as aku memang da beberapa kali pegi btn. bukan sebagai peserta tau. tapi sebagai salah seorang urus setia yang mengiringi para peserta dari dbkk. jom baca.

belanja korang gambar aku yang super cantik view belakang tu sebenarnya. hehe
ni gambar ketika bertugas di btn kundasang, tahun lalu. inshaAllah, akan cuba update gambar lain untuk korang :D

first time aku menjejakan kaki dekat BTN Kundasang (Biro Tatanegara) adalah pada tahun 2013 (tak byk update. bz. :D). inshaAllah, hujung bulan ni on 27, 28 Feb and 01 Mac, aku akan ke sana lagi sebagai urus setia juga. so, siapa yang membaca artikel ni and korang pun ada dekat sana nanti, bolehlah say hi and bagilah hint 'erk, awak PG the blogger kan?' haha. boleh je. hehehe.

ok. kerisauan? haha. aku, masa memula dapat tahu kena hantar pegi BTN, memang agak worried juga sebenarnya. totally zero bout that place. nak buat apa dan how to handle the para peserta and the situasi kan. rasanya that year memang kali pertama staff dbkk dihantar ke program btn macam ni. memang agak risau kot. then bos explain. urus setia tak perlu buat apa-apa masa dekat sana. just looking for the para peserta and handle perjalanan para peserta nak ke sana. pergi dan balik. masa dekat sana ingatkan kitaorang nak kena buat laporan. but no need. thank god. kiranya, aku and the geng urus setia yang lain, pergi kerja plus bercuti la. hehe. jadual pun, urus setia tak perlu nak join sangat. sebab the end the para peserta akan dipecahkan by group. then the urus setia tak perlu nak masuk dalam grouping. sebab we tak join dari awal program. so the urus setia, totally enjoy! haha. jangan cemburu tau :D

siapa yang cari tentang btn kundasang ni, aku tak sure korang nak cari info apa sebenarnya. jadi, aku akan cuba update apa yang korang akan dapat arahan selepas selamat sampai dekat btn kundasang. rasanya totally arahan akan sama kot. base on pengalaman aku da beberapa kali ke sana kan. sorry if entry kali ni agak panjang sedikit. i try to update se simple mana mungkin untuk korang tahu and boleh buat persediaan serba sedikit.

ok. before that, jangan lupa untuk bawa baju tebal sedikit. sebab we tak menjangkakan keadaan cuaca dekat kundasang. tapi as korang tahu, kundasang memang sejuk giler pada waktu malam aku cakap. dekat jam 5, 6 pun sebenarnya da mula terasa sejuk. aku ada pengalaman sekali pegi btn, pada waktu yang memang penduduk-penduduk kundasang say, memang musim sejuk yang giler sejuk la aku cakap. nak mandi pun Ya Allah, air sejuk tu macam korang pegang ais tau. serius. aku tak tipu. so, korang kena bersedia dengan baju tebal. kalau nak bawa selimut sendiri pun, its ok. angkut je sekali. hehe. 

pakaian semasa sepanjang program, macam pakai kita nak pergi office. bagi gegirl, bolehlah pakai baju kurung atau seluar. nak pakai tshirt pun sebenarnya ok kot. sebab dekat luar, sure akan pakai baju panas kan. jadi, baju dekat dalam, siapa nak tahu kan. hehe. jadual program starting subuh, sembahyang subuh and akan berakhir pada waktu malam, dalam jam 10.30 tak silap PG. tapi memang itu anggaran masa yang memang biasa PG tahu. breakfast, lunch, minum petang, makan malam and minum malam disediakan of course. dan untuk pengetahuan korang, peralatan makan dan minum, kena basuh sendiri tau. nanti akan ada pembahagian kumpulan juga untuk mencari ketua memasing dalam kumpulan. dan ketua tu nanti akan pastikan the geng dalam group kena patuhi peraturan yang ada.

omgeee. tengah semangat nak update ni, mata tak boleh nak tahan da wei. so sorry sayang-sayangku. inshaAllah, PG akan update as soon as possible untuk korang bout btn kundasang k. PG nak masuk tidur dulu. good nite semua :)

siapa cari alamat kem bina negara kundasang, ni PG sertakan sekali. the facilities gambar pun PG kongsikan sekali.

KEM BINA NEGARA KUNDASANG
BIRO TATANEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI
PETI SURAT 320
89308 RANAU, SABAH
TEL : 088-888 852 / 088-881 625
FAKS : 088-881994

klik untuk tumbesaran melampau k

toodles.