MENARIK DI KUALA PENYU, SABAH: ENAP SULAP KENUNOK, KUALA PENYU, SABAH

03 February 2021

Assalamualaikum fellas! What next. Yes, sebelum entry jalan-jalan i basi, i share. Previous post i, i pegi Blue Eyes Beach Resort, Amazing Sea View, Beautiful Sunset of Blue Eyes Beach Resort, Kuala Penyu, Sabah. Serius rindu nak tengok sunset.

Ok next, then masa tu tak cari lagi tempat nak tidur sebenarnya. Memang kerja gila. Kiranya just follow the flow, buka google map, buka satelit and cari homestay yang berdekatan dekat Kuala Penyu. Serius ini memang kerja gila. So, i bagitau awal-awal, yang nak datang berjalan-jalan dekat Kuala Penyu, dan nak stay for one night, decide awal-awal mana korang nak tidur, dan cari homestay. Jangan risau, sebab Kuala Penyu sangat banyak homestay. Haha.

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

ENAP SULAP KENUNOK, KUALA PENYU, SABAH


I bagitau tadi we just follow the flow kan. Haha. Alhamdulillah, terjumpa Enap Sulap Kenunok, homestay ni. Kali pertama masuk kawasan nak pegi homestay ni, agak struggle sebenarnya. But alhamdulillah, liza make it! i'm proud of you babe! Haha. Kali ni tak pergi berdua, ada adi menemani. Ini pun tak dirancang sama sekali nak bawa adi menginap sama. Nasiblah adik-adik, kalau tak, memang dah kena hantar balik rumah anak sorang tu. Haha.

Ok, perjalanan nak masuk homestay ni, a little bit angker. Seram. Again, pesanan, kalau nak masuk kawasan ni, kena masuk sebelum matahari terbenam, sebab tidak ada lampu jalan sama sekali. Kawasan masih pure hutan and i think that make tempat ni serius masih cantik, terjaga sama sekali! I share gambar sebab tempat ni sangat-sangat cantik, dengan pasir putih tepi pantai masih bersih dan i cannot describe how cantiknya tempat ni! in deed. Matahari terbenam, oh no, i rindu nak datang balik tempat ni! Serius.

HOMESTAY ENAP SULAP KENUNOK, KUALA PENYU, SABAH


In deed beautiful, if korang nak rasa how feel (erk, bukan sama ka rasa dan feel? haha) duduk dekat rumah bambu suasana kampung, yes, korang boleh rasainya dekat Enap Sulap Kenunok, KP. Serius tak nak balik. Tidur nyenyak ditemani dengan suara ombak, laut, serius. I miss the sound, the moment. Sedapnya tidur! Nasiblah sehari je dekat sana. Haha. 

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

Ok, bagi yang nak cuba rasai suasana tidur dekat rumah bambu, enap sulap kenunok ni, bolehlah contact number yang i share dekat bawah nanti. Ada beberapa buah rumah, so jangan risau if tak muat ke apa ke, boleh je book terus dua buah rumah. Rumah yang i duduk hari tu boleh je muat untuk dua ke tiga empat orang.

PERALATAN, KEMUDAHAN HOMESTAY ENAP SULAP KENUNOK, KP, SABAH


By the way, tak perlu risau nak bawah sebarang peralatan ke kemudahan sekiranya nak menginap dekat sini, sebab enap sulap kenunok, KP ni dah sediakan apa yang sepatutnya ada dekat sebuah rumah. Risau juga hari tu ada tak tuala lebih, sabun mandi ke, selimut ke, makan macam mana, nak masak macam mana. Semua benda-benda yang korang rasa tidak ada, tapi sebenarnya ada. Dapur semua, beras, nescafe, gula, minyak masak, sudu, pinggan, cawan semua ada! Apa lagi tak de.

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

Sebuah rumah - ada 3 tilam, bantal, selimut, kipas, tandas dan air yang bersih, dapur, peralatan dapur untuk memasak dan makan secukupnya, tikar sejadah, telekung. For me, itu sudah memadai. Alhamdulillah, terima kasih Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah.

Oh. Lupa nak bagitau, tempat ni masih pure alam sekitar yang sangat mesra alam, so letrik i bagitau awal-awal, memang tidak ada sama sekali. So malam, kita akan ditemani dengan cahaya dari sumber bateri kereta yang telah di cas dan bunyi mesin generator (ngam ka ejaan tu? haha) In deed! So, dia sangat pure. Jangan complain sebab for me, i datang nak tidur dengan suasana yang aman damai, lari dari bunyi kota, so i tidak ada complain sama sekali. Haha.

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Oh i rindu rumah nenek dulu. Macam ni juga lah :(
 

AKTIVITI DI ENAP SULAP KENUNOK, KUALA PENYU, SABAH


Aktiviti selain korang boleh buat game sendiri, ada aktiviti berkayak disediakan. I sempat berkayak sebelah pagi sahaja. Menyesal pula tak berkayak sebelah petang while air laut naik tepi rumah tu. Serius cantik. Sebelah malam sekiranya bernasib baik, boleh pergi tengok kunang-kunang. Tak pun boleh pegi tangkap udang dengan tuan rumah. Haha. Tuan, puan owner rumah pun mesra alam. Sangat seperti keluarga sendiri. Haha.

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Paling rindu breakfast maggie tepi laut dengan udara segara. Ok kayak!
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

Yeah, i'm done for Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah entry. Jumpa next artikel ya. So those yang nak cuba menginap di sini, i dah share number phone cikgu awang, the owner, one off owner of the enap sulap untuk di hubungi dekat bawah sekali. ;)
 
GALERI

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

NIGHT VIEW HOMESTAY ENAP SULAP KENUNOK, KUALA PENYU, SABAH

Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, SabahEnap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah
Enap Sulap Kenunok, Kuala Penyu, Sabah

For booking:
Cikgu Awang
012 836 7466

Facebook:
 
Lots of love here!
YatieOwner

4 comments

For coming and comment, thank u ♥ ;)

© Yatie Owner