Tips Hadapi Kemarahan Orang Lain

28 August 2015

manusia tidak ada yang sempurna. pasti ada kelebihan dan juga kekurangannya. mana yang lebih. syukur alhamdulillah. jangan sombong. jangan riak. jangan lupa diri. mana yang kurang. bersyukurlah seadanya. pasti ada hikmah kenapa kita diberikan 'kekurangan' disitu.

Tips Hadapi Kemarahan Orang Lain

marah? sifat ke? semua orang ada perasaan tu dalam diri sendiri. tapi kena lihatlah kenapa dan mengapa dan apakah punca kepada kemarahan terjadi. PG pun pernah marah orang. tapi bersebab. dan orang pun pernah marah PG. juga bersebab. tak de sebab orang nak marah kita tanpa sebab kan? haha.

so. bila kita bertemu dengan orang yang tengah marah atau orang tu marah kita (hahaha), kita harus siap bersedia untuk menghadapinya. macam mana? PG kongsikan dekat bawah. semoga berguna dan dijadikan panduan. PG kongsi point je. untuk lanjut. bolehlah singgah blog asal tips - http://www.tahupedia.com/content/show/163/Tips-Menangani-Orang-yang-Sedang-Marah-ke-Anda :) tq!

Tips Hadapi Kemarahan Orang Lain
1. Tetap tenang
2. Biarkan ia mengeluarkan semua kemarahannya dan dengarkan
3. Yakinkan ia agar menyedari bahawa anda mengerti situasinya
4. Jika ia masih belum tenang, tanyakan pertanyaan berikut:
  • Jadi kamu marah gara-gara hal apa?
  • Bisa anda ulangi mengenai ____?
  • Sudah boleh saya berbicara?
5. Berikan penjelasan apa yang ada dipikiran anda
6. Menyerah dan tangani kembali esok harinya

itu dia 6 tips menghadapi kemarahan orang lain. tapi maaflah ya. kok dalam bahasa indonesia pula :D semoga bermanfaat!

Toodles.

1 comment

For coming and comment, thank u ♥ ;)

© Yatie Owner