Info Makanan Yang Harus Dielakkan Ketika Haid

09 March 2015

hi hi fellos. Rasanya da lama tak berkongsi sesuatu tentang kesihatan kan. so, pagi ni, nak kongsi tentang ni. sebab PG tahu, memang agak ramai juga wanita yang mengalami kesakitan atau kekejangan ketika datang bulan kan. Kita samalah. hehe. PG sampai kritikal moment, muntah dan nak pitam bila cik sakit datang melawat. apa pun, jom baca tips dekat bawah ya. semoga membantu ;)

Info Makanan Yang Harus Dielakkan Ketika Haid

PEREMPUAN WAJIB BACA : MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN KETIKA HAID

Kekejangan dan sakit adalah hal yang umum pada perempuan yang sedang haid alias haid. Rasa sakit pada saat haid itu boleh semakin parah bila perempuan salah memilih menu makanan.
Makanan yang salah boleh mempengaruhi keparahan dan lamanya pra-haid dan kekejangan haid yang menyakitkan. Penyebab yang paling umum dari kram menstruasi adalah prostaglandin, sejenis bahan kimia yang terjadi secara semulajadi dalam tubuh yang menetapkan ketegangan otot.

Menyekat makanan tinggi gula dan garam juga dapat mengurangkan kembung dan perubahan suasana hati. Selain mengubah diet, salah satu hal yang paling penting yang boleh anda lakukan adalah meningkatkan tahap aktiviti.
Ini beberapa makanan yang sebaiknya dihindari ketika sedang haid, seperti dipetik

Livestrong, Isnin (28/5/2012):

1. Cokelat
Elakkan kafein dalam makanan seperti coklat, teh, soda dan kopi selama kitaran haid. Kafein menyempitkan pembuluh darah dan membuat dehidrasi tubuh, yang boleh menyebabkan sakit kepala dan dapat meningkatkan kegelisahan selama tempoh haid sehingga menyebabkan ketidakselesaanhaid.

2. Produk susu
Susu mengandungi asid arachadonic, yang dapat meningkatkan pengeluaran prostaglandin. Kerana prostaglandin dilepaskan ke dalam tubuh, rahim memberi respons dengan menyebabkan kekejangan atau kejang.

3. Makanan olahan
Mengurangkan pengambilan natrium atau garam akan mengurangkan retensi air dan kembung. Elakkan makanan dalam tin, makanan olahan seperti daging tin dan produk keju, sos dan MSG, serta setiap makanan bungkusan yang mengandungi natrium 200mg atau lebih per porsi.

4. Gorengan
Makanan tinggi lemak seperti daging, susu penuh lemak, gorengan dan minyak meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh. Perubahan estrogen boleh menyebabkan perubahan rahim yang dramatik dan menimbulkan kekejangan dan rasa sakit

LIKE, SHARE & TAG PD RAKAN2 ANDA UTK KEBAIKAN BERSAMA
Kredit dan sumber : Wanita Kekal Menawan

toodles.

Post a Comment

For coming and comment, thank u ♥ ;)

© Yatie Owner