28 January 2015

Segmen Bloglist Feb - Jun by Cik Manis

Segmen Bloglist Feb - Jun by Cik Manis

assalamualaikum fellow. jom join sekali segmen anjuran cik manis kita sorang ni :) sama-sama kita meramaikan dan memeriahkan segmen beliau. klik banner kalau nak sertai sama ya :)

http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/01/segmen-bloglist-februari-jun-by-cik.html
syarat - syaratnya semudah ABC aje ^__^

1) Follow blog ini
2) Follow instagram tuan tanah kedaung ni * kalau tak nak pun tak pe
3) Buat entri segmen ni
4) Tinggalkan link blog di ruang komen

keputusan akan diumumkan setelah segmen tamat dengan bantuan encik Random ^__^ seramai 20 orang yang bertuah akan dipilih. ^__^

toodles.

27 January 2015

1st Mini Cash Giveaway 2015: www.bubblynotes.com

morning fellow. giveaway yang memang patut untuk disertai sama, sebab ianya amat simple sekali. plus hadiah yang memang super awesome. tolak, memang menolak rezeki jawapnya. but. inshaAllah. jika terpilih menang. rezekilah menang RM50.00 dekat situ :) anyone. come join sekali. klik banner dekat bawah ni tau. syarat sangat mudah dan simple tau. good luck~

http://www.bubblynotes.com/2015/01/1st-mini-cash-giveaway-2015.html

mengenali blog farah melalui "blogwalking" dan terus follow blog beliau. sangat suka dengan cara penulisan beliau yang simple dan bersahaja, menjadikan farah sebagai salah satu blog yang memang patut dikunjungi oleh sesiapa sahaja :)
toodles!

26 January 2015

Tutorial Remove Read More dalam Blogspot

morning fellow. hari ni nak buat satu tutorial untuk simpanan sendiri. bukan apa. nanti esok lusa, da bosan dengan entri berjela-jela, boleh pasang fungsi read more tu semula. hehe. tak la tercari-cari tutorial lagi kan.



langkah pertama:
function createSummaryAndThumb(pID){ - padam perkataan ni. 
(kalau nak letak semula, letak atas code var div dibawah ni)
var div = document.getElementById(pID);

langkah kedua:
<a class='readmorenbt' expr:href='data:post.url'>Read More</a> 
(kalau nak letak semula, cari sahaja perkataan seperti diatas ni)

<a class='readmorenbt' expr:href='data:post.url'>padam perkataan read more</a>

korang pun boleh cuba sama tau. simple dan mudah. hehe.

toodles.

16 January 2015

Xperia™ C3 vs Samsung Galaxy A3

Xperia™ C3 vs Samsung Galaxy A3

i need a new smartphone! serius. memang nak beli another fon. alamak. bunyi macam mampu milik sangat nak beli dua tiga biji fon kan. hehe. tapi, kalau mampu apa salahnya. kekeke. ok. sebut pasal tu. smartphone from sony dan samsung ni, memang terkenan sungguh dihatilah jawapnya. alkisahnya~

ritu, jalan dengan kakak (ain called kakak, aka anak kakak sulung). ronda punya ronda tak tahu pegi mana time lunch, terus ajak pi store sony dan samsung yang ada dekat centre point ni. ada satu smartphone from sony yang memang juga terkenan di hati. iaitu Xperia™ C3 - Introducing the PROselfie smartphone! nampak tak kuasa selfie dekat situ? :) Ya Allah. memang rasa nak beli masa tu jugalah gamaknya. tapi bila ingat harga masih tak mampu nak milik, huhu. lupakan je la seketika. sob~ haha


The World's best smartphone for selfies


Xperia™ C3

~ camera ~

Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Secondary 5 MP, 720p, LED flash

lepas tu. jalan punya jalan. amboi, macam la laluan nak pi store samsung tak same level je. same floor dengan sony store, depan sikit ada store samsung pula. belek punya belek. ada harga yang still mampu milik tapi nampak sangat smartphone samsung begitu-begitu sahaja design pada satu-satu smartphone. faham tak apa maksud aku begitu-begitu sahaja? hehe. kira, semua keluaran samsung, its same design je bah. hehe.

then, belek punya belek. mungkin pekerja dekat samsung tu nampak aku macam banyak bunyi je kan. terus beliau dekati aku (waa. rasa macam pelakon pula, siap dekati bagai. hehe) dengan bawa satu risalah yang memaparkan produk baharu mereka. nyata! memang menarik perhatian hati aku, terus fallen in loveeee dengan Samsung Galaxy A3 wei!!!! Produk terbaharu dan terkini daripada Samsung. Tapi when aku siapkan entri ni, dengar kata, ada Samsung Galaxy A5, A7 lagi kot yang keluar.


Samsung Galaxy A3
 
nipis, kecik dan memang sesuai sangat bagi para gegirl yang comel macam aku. sumpah muntah :D


Smarter selfie shooting

~ camera ~

Primary 8 MP, 3264 x 2448 pixels, autofocus, LED flash
Secondary 5 MP

hukhuk. nampak sangat nak beli handphone baru sebab nak mempergunakan kamera je kan. hehe. nampaknya macam tu la :D apa pun, serius, tak tahu nak beli yang mana satu dan nak bajet yang mana satu. uwargh!

toodles.

03 January 2015

Pemenang Segmen Jam 12 Bloglist #12

hi fellow. syukur alhamdulillah. blog aku telah pun tersenarai dalam pemenang segmen jam 12 bloglist #12 blogger kak mia liana. bestnya :) tapi PG tak tahulah berapa lama akan duduk dalam bloglist kat mia, sebab kak mia memang selalu buat segmen bloglist ni tau. bestkan :) apa pun, terima kasih ya kak mia. semoga ini adalah satu permulaan yang baik untuk PG dan juga buat rakan sahabat blogger yang tersenarai sama dalam bloglist kak mia liana. inshaAllah, amin Ya Allah.

www.mialiana.com



pada yang lain, nak tahu pemenang untuk segmen jam 12 bloglist #12 kak mia, bolehlah klik disini ya :)

toodles.