Cara Mohon Bantuan Covid 19 Kerajaan Negeri Sabah

20 April 2020

BANTUAN COVID 19 SABAH


Assalamualaikum Sabahan. Berita baik untuk kita semua, kini Sabah lancar sistem permohonan bantuan baharu bagi memudahkan kita menyemak status permohonan bantuan daripada Kerajaan Negeri, bagi menggantikan sistem yang sedia ada iaitu wecare.sabah.gov.my sejak April lalu, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Safar Untong.

Alhamdulillah, semoga lebih ramai rakyat Sabah yang memohon, dan permohonan mereka diluluskan, terutamanya bagi anak-anak Sabah sendiri yang bekerja di Semenanjung Malaysia, berikutan dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah di keluarkan dan dilanjutkan, sedikit sebanyak i pasti menyukarkan keadaan anak-anak Sabah yang mungkin tidak dapat keluar bekerja tika ini.

Bagi yang belum memohon, i sarankan, tolonglah mohon. Jangan kata tidak layak atau apa sekali pun sebelum mohon bantuan Covid 19 Sabah ini. Mohonlah sekarang. I kongsi cara mohon bantuan Covid 19 Sabah ini. Untuk makluman Bantuan Covid 19 ini adalah untuk mereka yang dalam kategori B40.

CARA MOHON BANTUAN COVID 19 SABAH


bantuan covid 19 Sabah

1. Masuk laman web Bantuan Covid 19 Sabah di laman web ini: https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/

Jangan lupa ISI NO. KAD PENGENALAN dan KLIK Saya Bukan Robot dan KLIK SEMAK

bantuan covid 19 Sabah

Sekiranya status terkini menunjukkan Tiada Rekod Permohonan, Maka Terus Klik Button Buat Permohonan seperti dibawah.

bantuan covid 19 Sabah

Klik Buat Permohonan

bantuan covid 19 Sabah

Borang Online Bantuan Covid 19 Sabah, isi semua maklumat yang di minta seperti;-

Maklumat Golongan Berpendapatan Rendah. Tick korang berada di golongan mana.

No. Kad Pengenalan
Nama Seperti Dalam Kad Pengenalan
Pendapatan Kasar
No. Kwsp
Alamat Tempat Bekerja

dan seterusnya

bantuan covid 19 Sabah

Untuk Lampiran, korang kena kemukakan Salinan Kad Pengenalan dan juga Penyata Bank atau Buku Bank. Edit menjadi satu seperti contoh i dekat bawah.

bantuan covid 19 Sabah
 
Selesai letakkan Lampiran, Klik Saya Bukan Robot dan HANTAR

bantuan covid 19 Sabah

Here U GO. Selesai mohon dan Permohonan korang telah dihantar.

Senang je kan nak mohon Bantuan Covid 19 Sabah ni? So Sabahan. Do please mohon. Sekiranya bantuan tidak sampai, ada kemungkinan beberapa hal yang berlaku. Seperti dalam Kenyataan Media oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah. Kenapa Bantuan Covid 19 Sabah tidak dapat diproses. Atau soalan, kenapa saya tidak dapat bantuan covid 19 sabah?

bantuan covid 19 Sabah

Cara Semak LULUS Bantuan Covid 19 atau TIDAK Bantuan Covid 19 Sabah

 
bantuan covid 19 Sabah

Semakan kelulusan Bantuan Covid 19 Sabah boleh dibuat di laman web yang sama di awal gambar yang i share. Ini adalah contoh status terkini permohonan i

Menunggu Giliran Untuk Diproses selepas i submit Permohonan Baharu
 
bantuan covid 19 Sabah

Ini adalah contoh Kelulusan Pembayaran Bantuan Covid 19 Sabah oleh mama kita. So status terkini Dalam Proses Pembayaran. Ini bermakna my mum berjaya dalam permohonan beliau.
 
So itu sahaja yang i nak kongsi berhubung Bantuan Covid 19 Sabah ini. 
Semoga lebih ramai rakyat Sabahan yang mohon ya. 
 
Semoga membantu rakyat Sabah untuk membuat permohonan Bantuan Covid 19 Sabah ya. Moga ada kawan-kawan, atau mungkin sepejabat dengan kawan-kawan blogger i di Semenanjung Malaysia, bolehlah panjangkan info ini kepada kawan-kawan Sabah ya. Terima kasih kamu :)

Semoga bermanfaat.

Lots of Love here!
YatieOwner

22 comments

  1. Bagus lah informasi yatie ni. Khas utk sahabat2 di sabah. Nnt za share kt dorang di whatsapp. Suh dorang baca mana tahu ada yg boleh apply kan..

    ReplyDelete
  2. bagus berkongsi maklumat begini kan yatie. boleh beri pendedahan kepada mereka yang memerlukan bantuan. zaman sekarang semua dihujung jari, dengan adanya maklumat begini ramai yang akan memohon dan boleh semak status permohonan

    ReplyDelete
  3. Bagus sharing ni, bagi penduduk di Sabah bolehla jadikan as rujukan before nk mohon untuk bantuan Covid19 kat sana tu kan.

    ReplyDelete
  4. Informasi ni sangat membantu mereka di Sabah yang perlukan step by step cara nak mohon bantuan. Step dalam ni detail. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  5. Orang orang Sabah jika ada yang masih tak tahu bagaimana eloklah disyorkan baca entri ini ya...

    ReplyDelete
  6. mudahnya nak memohon! untung jadi orang sabah. harap dapat manfaatkan bantuan yang diberikan sempena covid19 ni

    ReplyDelete
  7. We Fullassignment.com is among the best companies on the Programming Database and IT Assignments Help writing market. We offer top-notch essays, Online Programming Assignment Help research papers, thesis and other types of works that can be assigned to you at a high school or college. We also provide HTML Markup Language Help from our experts. for more information contact us +16692714848.

    ReplyDelete
  8. posting detail dan bagus untuk rujukan. moga manfaat untuk kawan2 di sabah.

    ReplyDelete
  9. Bagus entri ini utk memjelaskan dengan mudah cara nak mohon sekiranya hadapi masalah. Rujuk contoh ini.

    ReplyDelete
  10. It's nice that government helps the ppl when needed. This BANTUAN COVID 19 SABAH is benefit the ppl

    ReplyDelete
  11. Syukur Alhamdulillah, terbaik Kerajaan Sabah atas sumbangan yang diberikan, moga bantuan ini dapat membantu sehingga habis PKP InsyaAllah

    ReplyDelete
  12. Perkongsian yang bagus..alahai tapi iena bukan sabahn..Tapi nanti iena boleh share dekat kawan iena ada orang sabah :D

    ReplyDelete
  13. Mau lapor atau akses jadi lebih gampang yee, tak perlu datang datang lagi

    ReplyDelete
  14. Alhamdulilah, ada juga bantuan khas di sana...semoga apa yang kerajaan berikan sedikit sebanyak memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan...

    ReplyDelete
  15. untung lah Sabahan, kerajaan negeri juga membantu rakyatnya di kala wabak COVID melanda ni. hope kerajaan negeri lain juga tawarkan bantuan sebegini

    ReplyDelete
  16. Terima kasih share info ni. Saya harap kawan-kawan saya kat Sabah dapat bantuan yang secukupnya dan dilindungi dari wabak COVID19

    ReplyDelete
  17. thansk share info ni. semoga dapat buat rrujukan bagi rakyat sabah

    ReplyDelete
  18. Bolehlah try bg yg rakyat sabah ni kan.. Mana tau rezeki dapatlah bantuan tengah covid cmni... Dptla ringankan beban kita sikit... Bagus usaha/inisiatif dr kerajaan negeri sabah..

    ReplyDelete
  19. Orang Sabah boleh mohon vantuan Covid-19 ni. Ada rezeki dapat boleh kurangkan sikit bebanan kan.

    By the way, Yatie di tag join segmen https://www.mimiazirah.com/2020/04/pencarian-bloglist-by-aisyhah-nyais.html?m=1

    ReplyDelete
  20. Sungguh bermanfaat maklumat ni... semoga rakan-rakan di Sabah mendapat makluman ini ya... tahniah di atas keprihatinan terhadap keperluan yang mungkin amat dinanti-nantikan oleh mereka yang dalam kesempitan... #kitamestimenang

    ReplyDelete
  21. husbnd sha ari tu dah pohon then kluar in progress bila cek balik dia ckp xlayak pula huhu

    ReplyDelete

For coming and comment, thank u ya ♥ ;)

Thanks for Droping By! ;)

© Yatie Owner