PENGISYTIHARAAN BORANG BE (E-BE) TAHUN TAKSIRAN 2019

30 March 2020

Sudah Isytihar Borang BE Tahun Taksiran 2019?


Assalamualaikum fellas. Berhubung dengan Perintah Kawalan Pergerakan seluruh Negara, PREMIS LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI MALAYSIA (LHDNM) (termasuk kaunter e-Filing) di seluruh Negara juga turut ditutup bermula pada 18 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020.

Setakat pagi ini, laman web LHDN tidak dapat diakses. Mungkin kerana tujuan persediaan pengisian DAFTAR ONLINE Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang akan bermula pada 01 April 2020 ini nanti.

Sudah Isytihar Borang BE Tahun Taksiran 2019?

PELANJUTAN ISYTIHAR BORANG BE 2019?


Rasanya sudah pasti. Mungkin juga sehingga pelanjutan berakhir. Apa pun, mungkin korang dah mula sediakan dokumen yang berkaitan untuk penyistiharaan cukai pendapatan ini nanti apabila LHDNM sudah dibuka semula. Aku tak pernah isytihar apa-apa kecuali isytihar harta kat office, jadi aku memang tak tahu borang BE LHDN tu apa, till aku whatsapp my bos. haha.

Tempoh Memfailkan BORANG PENYATA CUKAI PENDAPATAN LHDN 2019


(Kemaskini semula setakat hari ini jam 1.50 petang)


Apakah itu Borang BE (e-BE) LHDN?


Aplikasi e-Filing adalah merupakan sistem yang membolehkan pembayar cukai membuat pengisian dan menghantar Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP) dan borang anggaran secara dalam talian. BNCP dan borang anggaran yang disediakan dalam e-Filing adalah seperti dalam (LINK)

Borang BE (e-BE) adalah borang bagi mereka yang tidak ada punca pendapatan perniagaan. Individual.

Soalan Lazim Mengenai Borang BE (e-BE)


Korang boleh rujuk LINK yang aku kongsi ni sekiranya ada soalan yang mungkin korang tertanya-tanya berhubung borang be (e-be).

LHDN NUFFNANG


Sudah Isytihar Borang BE Tahun Taksiran 2019?


By the way, ini adalah artikel thanks to Nuffnang juga LHDN sebab sudi datang beriklan dalam blog ni. Aku dah lama tak dapat iklan daripada Nuffnang, so ya! Thanks Nuffy. Mohon tolonglah jangan merajuk lagi. Sikit nak merajuk dengan Nuffy too. Haha.

Lots of Love here!
YatieOwner

27 comments

  1. ray dah lupe pun pasal nuffnang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. boleh check balik kot account tu. kot-kot masih wujud kan :)

      Delete
  2. kalau ada adsense, boleh tak letak nuffnang sekali? nak try tapi takut kene banned lak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga asking few blogger, ada yang kata boleh sebab both bukan saingan. so setakat ni, saya ok with both. :)

      Delete
  3. extend ekk.
    aida biasa nya buat declaration end of april.
    last minit! hi hi hi sebab x byk rebate pun yg dpt.
    tak susah nak declare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. extend since PKP lah kan. kita tak pernah declare apa-apa. so memang tak tahu sebenarnya. ada kawan kerja dekat LHDN, then share this info :)

      Delete
  4. Oh, iklan dari nuffnang ek.. Lama gak xdapat iklan dari dorang.. ke x pernah dapat.. yup x pernah dapat... Apa2 pun, ramai tengah nak mohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah'ah bro framestone. lama tak dapat iklan nuffnang ni. dah jarang dapat, tepek sini sat. BPN, ya. laman web lhdn pun tak boleh masuk lagi.

      Delete
  5. Nuff syok or. Selalu pergi event under nuffnang dulu. Lagi-lagi pelancaran movie baru dekat pawagam.

    Terima kasih info pasal borang BE. Nak suruh suami check

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama mommy. kan mommy. dapat juga merasa earn dari nuffy sebelum ni. memang tak patut di lupakan nuffy ni sebenarnya. :)

      Delete
  6. Good information. Thank you for sharing. Pls take care ya.

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak dapat job dr nuffnang. Pernah sekali je masa mula2 berblog. Income sikit je sini. Huhu. Okla masih dpt risikan dr nuffnang. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Syukur masih ada nuffy tu mai datang kakbell. Haha. Sikit nak merajuk ;)

      Delete
  8. Bab iklan Nuffnang tu pun sama Sis, lama tak pasang iklannya, sebab ada sekali pasang balik, duk perati je, langsung takdak kuar iklan hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. merajuk tu nuffnang dengan blog sin lin. mau di bawah bercinta kali tu baru muncul. hahaha.

      Delete
  9. baru teringat saya belum submit, kena start kumpul document la ni. insyaAllah kita rakyat yang bertanggungjawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Boleh kumpul-kumpul dokumen apa yang perlu duluan. Nanti tinggal submit je lagi kan :)

      Delete
  10. Wahhh banyak nak kena buat nie. Sebab tulah pendokumentasian sgt penting. Kena sentiasa teratur so that mudahlah nanti nak isi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. ambik peluang tempoh PKP ni sediakan apa yang patut. nanti senang terus pegi kaunter lhdn tak lah tertinggal apa-apa dokumen :)

      Delete
  11. okay terima kasih atas info. sangat memudahkan. pasal nuffnang tu, dulu pernah juga letak iklan nuffnang di blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. ni mesti dah remove kan iklan nuffnang tu kan :)

      Delete
  12. Thanks for the info sharing, bulan ni kena submit kan.

    ReplyDelete
  13. Cx lama dulu pasang nuffnang . Tapi semenjak nuff memilih dan kurang profit, terus lupa tentangnya 😅 anyway, tahniah terpilih dapat ads from nuff 😁

    ReplyDelete
  14. If you are looking for the Finance Accounting Assignments help then in this case you can opt for our Finance Accounting Assignments help.we provide the best Online Assignment Help.We also provide Forensic Accounting Homework Help for students across the globe. for more information contact us +16692714848.

    ReplyDelete

Hallo kamu ;)

For coming and comment, thank u ya ♥ ;)

Thanks for Droping By! ;)

© Yatie Owner