IMYATI CAFE, SADONG JAYA KOTA KINABALU SABAH | NASI IKAN BAHULU YANG SUPER SEDAP!

| on
Wednesday, January 31, 2018
IMYATI CAFE, SADONG JAYA KOTA KINABALU SABAH. Assalamualaikum fellas. Berkesempatan untuk makan tengahari di Imyati Cafe kemarin bersama-sama rakan blogger sabah i, dan berkesempatan untuk menemubual pengasas Imyati Cafe iaitu Puan Yati sendiri (da sama nama dengan aku kan. hehe), dan kat sini i nak kongsikan dengan korang semua, satu tempat makan yang menarik dan pastinya memenuhi citarasa semua orang.

IMYATI CAFE, SADONG JAYA KOTA KINABALU. 


Untuk pengetahuan semua, terutamanya orang Sabah dan Semenanjung juga, Imyati Cafe telah lama dibuka, beroperasi dan memang mempunyai ramai pengemarnya yang tersendiri. Menyediakan lebih daripada 20 menu seperti nasi ikan bahulu tanpa tulang, nasi ayam penyet, nasi berempah ikan keli, ayam berempah padang, nasi berempah udang, tom yam udang galah, mee kolok sarawak dan banyak lagi pada harga yang sangat berpatutan.  

MENU HIDANGAN DI IMYATI CAFE 

Nasi Ikan Bahulu Tanpa Tulang
 
 
Nasi Berempah Ikan Keli
 
 
 Nasi Berempah Udang

Nasi Ayam Penyet
 
 
Tom Yam Udang Galah
 
Ayam Berempah Padang

Mee Kolok Sarawak

Bukan sahaja hidangan pada waktu makan tengahari tersedia, malah hidangan untuk sarapan pagi dan juga makan malam turut tersedia dan siap untuk dinikmati. Makan malam ditemani dengan mendengar busking lagi tau. I share info seperti dibawah;-

Waktu Operasi Imyati Cafe : 06.00 pagi hingga 11.00 malam
Setiap hari : Isnin hingga Jumaat
Alamat : Lot 3, D'Riverside Food Court Sadong Jaya, Kota Kinabalu  

Mini me bersama Owner Imyati Cafe Puan Yati dan juga 
My other half Girlfriends Sabahan Blogger ❤️

So, bagaimana? ada yang sudah berkira-kira untuk datang berkunjung ke IMYATI CAFE? :) Selamat Menjamu Selera! #while i tengah tulis tentang ini, kawan i tiba-tiba whatsapp bagitau yang dia berada di imyati cafe. haha. So korang jangan lupa pula singgah ya. 

YatieOwner.

Jalan-Jalan Ke Tenom, Sabah II | Jabatan Pertanian Negeri Sabah | Kopi Tenom | Sewa Van Murah dan Bas Tung Ma Nui Luk

| on
Wednesday, January 31, 2018
Assalamualaikum fellas. Kesinambungan daripada entri pertama i about Jalan-Jalan Ke Tenom, Sabah I, i sambung segera. Dengan harapan lepas ni moga korang pergi sama. Ajak keluarga. Mak ayah, suami, isteri, anak-anak, last saudara mara lah korang ajak. Hehe.

03 Disember 2017 - Bangun pagi, subahanaAllah sejuk giler kot Tenom. Tak tahu lah berapa darjah celsius. Bilik hotel jangan cakap sejuk dia macam mana kan. Bergabung dengan hujan sekejap waktu subuh. Kaki boleh kejang. Serius tak tipu. So korang, tips daripada i, duduk hotel pakai stokin! hehe.

Awal pagi bangun bersiap terus pegi breakfast. Dekat hotel i duduk tu ada je kedai makan melayu. Kiranya jangan risaulah bab-bab nak cari makanan halal. Lepas makan terus cari plan cari pengangkutan nak pegi Jabatan Pertanian tu. Ni bagi i, pengalamanlah. Backpackers sangat. Main fikir je nak ke sana pakai apa. Nasiblah rajin bertanya. Malu bertanya sesat jalan kan. Hehe. Yang plan ke sana menggunakan kenderaan sendiri, lagilah mudah.

Jabatan Pertanian Negeri Sabah

Biar gambar berbicara ❤️

Sebelum masuk, jumpa view ni tau :)



Sampai. Naik van sapu pegi Jabatan Pertanian dalam kena bayaran dalam RM20.00 for 5 orang. Oklah for me, my mum, sista dan anak buah 2 orang kecik tu. Ok ronda Jabatan Pertanian apa yang ada. Masa i pegi ada pertandingan memancing diadakan. Sepanjang kolam besar dan panjang yang ada kat situ, full dengan para peserta memancing ikan. Ikan boleh tahan juga. Besar-besar. Sorry tak sempat nak snap.

Kereta Api kecik

Oh. Jika nak ronda satu kawasan Jabatan Pertanian dan lepas tu nak pusing-pusing tengok bunga dan apa benda lagi ada kat dalam Jabatan Pertanian tersebut, i sarankan naik kereta api kecik tu untuk tengok apa yang ada dekat sekitar. Jangan risau, sebab driver kereta api tu akan turunkan korang dan bagi peluang korang snap gambar, selfie ke apa sahaja. Pinjam sekali driver tu kalau nak tak de sapa nak tolong ambik gambar pun boleh. Hahaha. Biar gambar berbicara.

Habis pusing. Tamat percutian thaqif dekat Jabatan Pertanian Negeri Sabah. Sekaligus menamatkan cita-cita beliau naik kereta api besar dan kecik untuk kesekian kali. Next time boleh pergi lagi ye. Huhu.

Wajib selfie dekat sini juga tau. Petand korang sudah menjejak kan kaki disini :D

Kopi Tenom!

Ok. Tidak sah jika datang ke Tenom tapi tidak singgah mana-mana cawangan yang ada jual Kopi Tenom. Kopi asli dari ladang. Hot from oven katanya.

I siap beli dua pek. Then share the pek to my sista. Sudah alang-alang membeli, jangan lupa untuk mencuba the kopi. Super B walla! Minum je boleh beku otak seketika. Muahaha. Ok, jangan lupa sekiranya plan datang ke Tenom, Sabah, jangan lupa singgah dekat sini. Boleh je nak selfie seketul. Ala-ala coffee prince gitu kan. Biar gambar berbicara.

Selfie juga seketul dua ketul

Original from oven

Boleh lepak




The Coffee PrinceSS sangat

Van Sewa

Oh. Ni penting nak share dengan kengkawan semua. Masa i nak balik daripada Jabatan Pertanian tu, kiranya backpakers sangat tadi kan, syukur alhamdulillah dipermudahkan urusan, ada van sewa masuk dekat dalam Jabatan Pertanian tu. Called Uncle Lee. Bayaran untuk kami berlima RM15.00. Murah dari yang awal tu tadilah kan. Nampak sangat tak plan. Hehe.

So, sembang-sembang dengan uncle lee. Uncle lee ni rupanya juga seorang pemandu pelancong dan memberi perkhidmatan ambil, hantar, bawa jenjalan semua. Kiranya full pakejlah uncle lee ni. So, anyone yang berminat untuk cuba menggunakan perkhidmatan uncle lee, bolehlah hubungi beliau di number ini 019-872 7191 atau 016-552 7063.

Muzium Antanom

Juga boleh seketul selfie. Namun jangan naik beramai-ramai. Kang roboh.

Persinggah terakhir sebelum balik, singgah dekat Muzium Antanom. Muzium yang menyimpan sejarah pahlawan Murut yang terkenal dan perkasa dari Borneo Utra (kini Sabah), yang menurut sejarah lisan tempatan didakwa memiliki kuasa sakit (Kredit: https://ms.wikipedia.org/wiki/Antanom)



 
 Patung Ontoros Antanom di Tenom.
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Antanum atau Antanom (nama penuh Ontoros Antanom) (1885-1915) adalah pahlawan Murut yang terkenal dan perkasa dari Borneo Utara (kini Sabah), Malaysia yang menurut sejarah lisan tempatan didakwa memiliki kuasa sakti. Oleh itu dia telah menerima sokongan dari ketua dan penduduk dari kampung sekitar Keningau, Tenom, Pensiangan dan Rundum dan mendorong kepada kebangkitan Rundum menentang Syarikat Borneo Utara British tetapi telah terbunuh semasa pertempuran dengan tentera syarikat di Sungai Selangit berhampiran Pensiangan.[1]

Bas Tung Ma

Ok! I selesa duduk dalam ni :)
Aircon pun sejuk sepanjang jalan

Selesai percutian sehari semalam i dan keluarga. Balik Kota Kinabalu i tak naik kereta api. We decide menggunakan pengangkutan Bas Tung Ma. Which is, masa tak cukup sebenarnya. Dan sekiranya ada yang nak balik KK menggunakan bas, bas terakhir untuk perjalanan ke KK adalah pada pukul 04.00 petang. Seingat i, yes pukul 04.00 petang. Jadi, mana yang nak ronda ke apa ke dekat pekan tenom tu, try to make it done before 04.00 pm. Oh lagi satu. Please, beli tiket bas tu awal-awal tau. Sebelah pagi pun boleh je korang beli tiket tu awal-awal. Kang ada yang tak de tiket bas. Hehe.
❤️
seketul mini me
Ok, i da selesai kat sini. I bagi kesimpulan seringkas mana mungkin, kalau nak naik kereta api tanjung aru tu, just mention kereta api nak pergi tenom atau which area korang nak. Kereta api sabah juga terletak satu jalan nak pegi airport Kota Kinabalu. Touch down Kota Kinabalu nak pergi pusat bandar pun boleh je nampak stesen kereta api tersebut. 

Jangan lupa wajib singgah Taman Pertanian Sabah dan kedai kopi tenom yang i sebut. Kedai kopi tenom ada 2 sebenarnya. Tapi i tak pegi yang satu lagi. Mungkin lain kali :)

Jangan risau nak duduk hotel mana. Sebab hotel banyak sekitar pekan. Tinggal nak pilih yang berapa bintang dan tak de bintang sahaja. Hehe. Makan pun jangan risau. Senang nak dapat. Pasar malam pun ada jual pelbagai lauk pauk.

Bas pun jangan risau. As long korang beli tiket awal dan jangan terlepas waktu bas berlepas. 

OK itu sahaja dan selamat bercuti semua!

YatieOwner

Tempahan Tukar Template Blog | Ready Made Template

| on
Saturday, January 27, 2018
Assalamualaikum fellas. Tukar template blog lagi. Tak. Entri ni sepatutnya da lama i nak publish. Then i try make it right now. Kot-kot ada yang rasa nak tukar template blog korang pula kan. Jadi tahulah dimana nak dapatkan service tukar template yang best. 


Tukar Template Blog Lagi
Hasil kerja Azhafizah

Last sekali i tukar template iaitu pada tahun lepas. Pening punya pening, dan selepas tukar alamat blog dari blogspot ke dot com, terus tak fikir panjang, kena buat something dengan template blog ni, agar nampak lebih fresh dan be like profesional sikit. Haha. Dan, i memang da lama plan nak guna khidmat Azhafizah. Empunya blog si hati merah jambu. Finally! Alhamdulillah.

I suka dengan hasil kerja Azhafizah. Called fiza sahaja. Memang da lama suka dengan design-design yang fiza buat dekat lain-lain blog. Hasil kerja fiza meletup kot. Bukan setakat template, malah fiza juga menerima pelbagai jenis design. Lepas ni i plan nak order bisness kad pula dekat fiza. Baru meletup juga blog ni. Haha. Oh dan untuk pengetahuan semua, template i pakai sekarang adalah ready made. Maksudnya ianya telah siap dibangunkan, tinggal untuk diedit sesuai dengan blog i sahaja. Itu pun kerja fiza juga tau. Hehe. Beliau lebih tahu. I tinggal tengok siap sahaja. Sangat puas hati. Kalau korang rajin dan reti coding, korang bolehlah edit sama template korang.

Apa yang menarik dengan template baru blog i?

Sederhana dan sedap mata memandang

Bagi i, blog yang sederhana daripada penggunaan widget such like musik atau widget yang terapung-apung, bagi i itu tidak perlu. I pernah pakai tau dulu. Masa baru nak join kan diri jadi blogger. Haha. Lucu pula teringat. Dan i juga suka blog yang sedap mata memandang. Bagi i, sebagai seorang blogger, keupayaan untuk orang melihat blog i apabila masuk, i nak ianya sedap mata memandang dan kalau boleh itulah point utama untuk orang masuk blog i semula. Which orang akan ingat blog i. Setuju tak? Haha. Sederhana dari segala segi. Sedap mata memandang dan sedap juga hati i nak menulis. Sedap juga korang nak baca. Hahahaha. 

Ok, i stop kat sini dahulu. Dan jangan lupa, boleh hubungi Fiza di Blog Azhafizah Si Hati Merah Jambu untuk dapatkan khidmat fiza.

YatieOwner

Diary Planner Comel From Libresse

| on
Saturday, January 27, 2018
Assalamualaikum fellas. Do you people agree with me, the diary itu comel? Please agree with me! Sebab diary planner dari libresse ini so cute! i jatuh cinta the cover of. Orang cakap dont judge the book by it cover. Erk. Tak de kena mengena. By the way, ni nak share diary yang tidak dijual tapi ianya percuma, apabila korang, i mean gegirl beli tuala wanita jenama Libresse. Serius tak tipu. Tapi maybe stock limit kot. Ada 4 design, tapi i pilih yang the bunga-bunga one. Mungkin sebab dalam hati ada tanam. Mohon muntah hijau disitu. Hehe.

Diary Comel From Libresse
 hello Libresse!
Zoom in sebab plastik diary i tak buka lagi :)

Dapatkan Diary Planner From Libresse

I tak tahu sekiranya mana-mana outlet such like watsons ada memberikan percuma diary ini, namun korang boleh cuba untuk bertanya. Kot-kot lepas ni ada yang berlari sepantas kilat ke watsons, gurdians atau kedai runcit berdekatan. No. Tanya dulu ya sayang-sayang. Kang ada yang ketuk. Hehe. Yang i dapat ni from watsons. Which is tak sangka shopping barangan tuala wanita ini, tub-tub dapat percuma. Best! Ok, i share gambar.  

Diary Comel From Libresse
 Zoom in i da buka plastik diary

Diary Comel From Libresse
 Let see apa ada kat dalam

Diary Comel From Libresse
 Buka je da cute :)

Diary Comel From Libresse

Diary Comel From Libresse
Dekat paper warna kuning ada senarai cuti-cuti umum
Kiranya senanglah nak tengok apa-apa cuti in coming
Nak plan cuti pun senang

Diary Comel From Libresse
 Look closely. The cover of book. Plastik dan Serius comel!

Diary Comel From Libresse
  Belakang diary pun cute. Cantik. Bunga-bunga cinta gitu :)

Diary Comel From Libresse
 Last. I share ayat-ayat semangat daripada Libresse untuk semua :)

Tq Libresse!

Love the real you. Of course!
YatieOwner

Maze Runner Death Cure Movie Review

| on
Friday, January 26, 2018
Maze Runner Death Cure Movie Review | Assalamualaikum fellas. I dah pergi tengok maze runner death cure on 24 januari 2018. Seperti biasa ambik sneak peak punya. Konon-konon masa tayangan sneak peak, yang tak sensitif itu mungkin tidak dipotong. Kira full movielah. Tak tahulah sapa yang cakap. Haha.

Maze Runner Death Cure Movie Review

Maze Runner Death Cure Movie Review
 
I bagi 10 bintang daripada 10 bintang. Tayangan selama dua jam lebih. Puas hati sangat sebab the movie memang i nanti-nantikan. The final the end of segala maze yang terjadi sebelum Ini. Kiranya dekat the death cure ni, akan tahu kenapa si thomas aka tommy tu menjadi buruan. 

Permulaan cerita thomas and friends plan nak pegi selamat kan si minho. Kalau korang still remember minho di last chapter 2 maze runner minho tertangkap. Plan untuk selamatkan minho berjaya, namun seperti biasa kena melalui berbagai halangan dan rintangan dan yang lebih menyedihkan apabila kehilangan nyawa kawan sendiri demi untuk menyelamatkan minho dan juga demi mencari penawar untuk virus yang tidak berkesudahan. 

Wayang kali ni juga menarik sebab watak gally muncul semula. Gally di chapter 2 tertikam oleh minho. Sekaligus terfikir watak gally sudah tidak ada dalam maze runner seterusnya. Andai sahajalah kan. Good. 

Maze Runner Chapter 4? Mungkin.

Maze Runner Death Cure Movie Review
 Picture Kredit : Google

The end of story. Jika masih ingat kekasih thomas. Teresa? Teresa sempat bertemu dengan thomas dan sempat menganalisa darah thomas sekaligus berjaya menemui penawar untuk virus yang ada untuk menyelamatkan orang lain. Namun sayang, teresa mati di penghujung jalan cerita. Menamatkan lagi cerita maze runner death cure yang dikatakan final. But for me mungkin maze runner ini akan ada sambungan. Who knows. 

So jangan lupa tonton maze runner death cure babe dipawagam. Menamatkan segala maze yang berlaku. Happy friday! Salam jumaat.

YatieOwner.

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah

| on
Monday, January 22, 2018
Promenade Service Apartment. Assalamualaikum fellas. My percutian sehari semalam minggu lepas, i pilih Promenade Service Apartment untuk bajet hotel i kali ini. Harga mampu milik iaitu sekitar RM70.00 hingga RM100.00 semalam. Tapi kena rajin tengok laman web Promenade Apartment tau. Sebab ada masa-masa tertentu yang mereka akan bagi harga super B murah. Macam harga yang i dapat (gambar bawa sekali), harga bilik semalam cuma RM83.00 semalam.

Promenade Service Apartment

Juga disini terdapat beberapa gambar bilik (kredit to Promenade Apartment) untuk korang yang plan untuk bercuti dan sekiranya ingin check in di Promenade Service Apartment. Untuk makluman, promenade apartment ni berada di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu, Sabah, which is jika hendak ke mana-mana seperti pusat membeli belah sangat dekat, jalan kaki sahaja. Tidak perlu melalui jalan jem ke apa. Nak pergi cari makan makanan seafood ditepi laut pun dekat. Jalan kaki juga da sampai, tau nak pergi mana-mana dan senang untuk pihak agensi pelancong mencari kedudukan korang pun sangat mudah. 

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
Family Room
 
Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah 
Studio Room

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
 Check-in Room Twin/King (No Window)

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
 Ini yang i kata, harga super b murah. Studio Room for RM80.00 semalam

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
 Juga ada yang ini

Dan ini pula bilik hotel yang i dapat, memandangkan percutian i ni tidak dirancang sebenarnya :)  

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
Katil memuatkan 2 orang dewasa

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
 Ada channel astro. Jangan risau :)
Ada telefon, Pemanas air panas, dan few thing kemudahan yang ada.

Promenade Service Apartment | Another Best Budget Hotel in Kota Kinabalu, Sabah
Tandas

Standard Features:
  • Individual air conditioner
  • Free Wi-Fi (every room)
  • Attached bathroom + Bath towels
  • Complimentary Coffee / Tea facilities
  • LCD TV with IPTV-8 Channel
  • Complimentary Bottle Drinking Water
Hubungi Promenade Service Apartment

Promenade Hotel Apartments Sdn Bhd (Company No. 272521-T)
3-G-17, Lorong Api-Api 2, Api-Api Centre,
88000 Kota Kinabalu, Sabah.

Telephone: (60) (88) 260 888 / 260 003
Facsimile: (60) (88) 261 818
Whatsapp : +6 010 959 1219
E-mail: reservation@promenadeapartment.com.my
Skype: mcrc-apt-resv
 
Reservation Business Hours:
Weekdays (Monday- Friday) : 8:00am - 8:00pm
Weekends (Sat/Sun/PH) : 9:00am-5:00pm


Ok, jangan lupa hubungi Promenade Service Apartment di atas sekiranya korang berminat untuk check in disini. Next i share hotel kedua i pilih untuk percutian singkat i. Stay tuned.

Selamat bercuti semua!

YatieOwner

Kisah Seorang Isteri Ego, Baran dan Sering Memarahi Suami, Baca Nukilan Ini

| on
Sunday, January 21, 2018
Assalamualaikum fellas. Bila i baca artikel ni, sedikit terkesan dekat hati i. Tak habis fikir, i baca dan i rasa i ada few thing juga EGO i disitu. AstagfirullaAllahalazim. Mengucap panjang. Cepat-cepat i share dengan suami. Dengan harapan, mungkin kisah ini akan membuka mata i. Mungkin suami patut cakap if ada yang tidak terkenan dihati beliau juga. Ye la, bagi i. Jika i tidak membaca kisah ini, i mungkin tidak tahu 'oh itu sebenarnya ego' tanpa kita sedar. I share semula dekat sini juga. Dengan harapan, kita isteri, bakal isteri-isteri atau suami dan juga bakal-bakal suami, menjadikan kisah ini sebagai teladan dan pengajaran. Perkahwinan babe. Kalau boleh, biarlah sekali. Siapa setuju? :)

Kredit Picture : Google

Zaman kini memang dah biasa wanita bekerja. Malah ada yang wanita mempunyai gaji lebih besar dari suaminya.

Sekiranya ego berjaya dikawal dan mengetepikan status kerja dalam keluarga, selalunya boleh hidup bahagia seperti biasa, namun jika ego menguasai diri, boleh musnah rumah tangga.

Ini merupakan kisah benar seorang isteri yang amat menyesali perbuatannya terhadap suami sehingga mengahalu suami dari rumah. Apa yang berlaku selepas kejadian itu tidak dapat ditarik balik.

Jom kita baca kisah ini, dan jadikanlah teladan serta pengajaran buat kita: 

KISAH ISTERI EGO

Assalamualaikum readers….

Aku mintak sangat admin page ni tolong approve confession aku. Benda ni boleh dijadikan pengajaran buat isteri2 di luar sana. Moga pengalaman dan penyesalan yang aku kongsikan mungkin mampu mengelakkan rumah tangga orang lain dari kemusnahan seperti rumah tangga aku. Mintak maaf jika post aku panjang berjela. Aku ceritakan secara detail untuk difahami oleh semua.

Bismillah. 

KAHWIN MUDA

Aku masih muda, 26 tahun. Berasal dari keluarga berada dan suami aku anak tunggal juga dari keluarga yang senang. Sekarang ada seorang anak. Berkahwin semasa umur 21. Salah aku sendiri aku berkahwin awal disebabkan aku terpengaruh dengan kebahagiaan dan kisah indah kawin awal orang lain. Jadi bila suami aku (esok jadi ex-suami) ajak kawin aku terus bersetuju.

Padahal aku masih muda, mentah, noob, tak prepare dan tak study pun about what its like to be a WIFE. salah aku. Memang salah aku. Salah aku sebab aku ingat berkahwin itu mudah, menjadi isteri solehah itu mudah. Sekarang aku tahu menjadi solehah tu adalah benda paling susah aku pernah buat.

Selepas berkahwin aku teruskan pengajian aku yang bebaki setahun. Belum sempat konvokesyen aku dah bekerja. Mungkin rezeki anak masa tu. Kerja aku pulak starting dah 3k. Bagi orang yang baru grad tinggi jugak la gaji aku. Suami aku pulak kerja biasa, technician. Memang gaji aku lagi tinggi daripada suami aku. 

ISTERI BARAN

Mula berkahwin memang kami dah problem. Aku fikir, this is normal since we dont know each other quite well. Main kawin je konon bercinta lepas nikah. Selama kami bergaduh, suami aku yang banyak sabar. Diamkan bila aku marah. Aku yang baran. Pantang salah sikit, sampai suami aku mandi lama pun aku bising. Mula berkahwin niat nak menjadi isteri solehah sangat tebal. Aku pakai cantik depan suami, lemah lembut, layan suami macam raja. Ada la untuk 6 bulan pertama perkahwinan. Makin lama makin teruk perangai aku. Hari2 aku marah suami aku. 

GAJI ISTERI TINGGI, EGO

Bila aku fikirkan balik dan muhasabah diri aku, kesalahan memang banyak pada aku. First, disebabkan gaji aku lagi tinggi dari suami aku jadi ego. Aku rasa aku boleh hidup tanpa suami.

Sewa apartment aku yang bayar semua, termasuk bil, ansurans kereta, makan, minum, susu dan lampin anak. Suami aku cuma setelkan insurans anak dan yuran taska anak aku. So aku rasa i can live without him.

Tapi aku salah. Sunyi nya hidup tanpa peneman. Walaupun suami aku tak mampu dari segi kewangan, tapi suami aku penyayang sangat. Yes i can physically live without him, tapi aku tersiksa sebab aku dah kehilangan sumber kasih sayang aku. 

TAK PERCAYA SUAMI

Kesalahan aku kedua adalah i never believe in him. Suami aku ni memang suka berbisness. Tapi aku tak pernah memberi kepercayaan kepada bisness dia. Aku rasa dia buang masa dan dia takkan berjaya buat bisness. Suami aku selalu cakap yang dia berbisness bukan sebab nak kaya tapi sebab ini sunnah dan dia nak tolong orang. Bisness suami aku pulak bisness consultant. Banyak consultation dia cas rm20-50. Bagi aku nak dapat untung celah mana kalau sikit macam tu. Suami aku cakap dia nak membantu sebab tu dia cas murah. Dia pulak tak cukup capital untuk kembangkan bisness dia sebab tu bisness dia tak bekembang. Dia tak pernah mintak aku buat loan atau mintak duit aku sesen pun untuk bisness dia. 

RASA SERBA CUKUP

Ketiga aku asyik rasa macam aku adalah isteri yang serba cukup. Aku asyik rasa sepatutnya suami aku bersyukur dapat aku sebagai isteri. Aku boleh la dikatakan ada rupa, kurus, berkulit cerah, kerja ok dan hari2 aku masak untuk anak n suami siap bawak bekal lagi.

Bab makan memang aku jaga. Aku masak special hari2. Sepanjang berkahwin aku tak pernah bagi suami aku makan kicap n telur sahaja. Paling lekeh pun aku akan masak masak sup ayam.

Aku lupa yang tanpa suami aku yang mudahkan kerja aku tak mungkin aku boleh masak untuk dia dan anak.

Suami aku yang basuh pingan, vacuum rumah, basuh dan sidai kain (aku cuma lipat je), buang sampah, sediakan susu anak, bangun malam2 kalau anak nak susu dan macam2 lagi.

Ya aku buta. I kept saying yang apa yang suami aku buat adalah tanggungjawab dia, memang patut dia buat apa yang dia buat. Sekarang bila dah terlambat baru aku nampak kebaikkan dia. Sumpah aku menyesal sangat sekarang. 

HALAU SUAMI

Rumah tangga aku mula runtuh bila aku cek history phone suami aku aku nampak dia google gambar lucah. Aku terus serang dia dan masa itu lah dia betul2 meletup kat aku. Semua dia luahkan sedangkan sebelum ni dia cuma bersabar dengan aku. Disebabkan ego tercabar aku pun halau dia keluar. Thats the end of us, about a year ago. Tak pernah kami tido sebumbung selepas tu. 

KEMARAHAN MEMUNCAK SUAMI

Lepas aku halau dia, dia balik ke kampung. Parents suami aku pulak accident dalam perjalanan ambik suami aku dari stesen bas. Sampai saat ni aku rasa bersalah sangat pada suami aku. Kematian parents dia menjadi kemuncak kebencian dia pada aku. Sampai saat ni aku menagis bila teringat benda ni. Kalau tak kerana aku halau dia, dia takkan balik kampung dan his parents might still be alive.

Bila parents dia meningal kesemua rumah sewa, tanah, barang kemas dan duit simpanan parents dia yang warisi. Suami aku memang kuat semangat. Dia laburkan duit pusaka untuk bisness dia. Dalam masa setahun perniagaan dia bertambah maju. Aku cuba pujuk dia kembali pada aku.

Bukan disebabkan dia kaya tapi sebab aku menyesal dengan perbuatan aku. Aku rindu sangat pada suami aku. Rindu dia peluk aku setiap malam sedangkan aku selalu membelakangkan dia. Memang rindu pangilan “sayang” pada aku yang tak pernah lekang dari mulut dia walau sekali sampai lah kami berpisah. Aku rindu dia sangat2 Allah sahaja yang tahu. Tapi dia dah tak ada perasaan pada aku. Pandang aku pun tak hingin. 

PESANAN BUAT ISTERI LAIN

Aku berharap kalau lah ada isteri di luar sana yang mempunyai ego sama dengan aku, baran sama dengan aku, buta hati sama dengan aku, sedarlah sebelum terlambat. Jagalah “ego” suami anda. Kalau rasa nak marah, ingatlah kembali budi dia pada anda. Macam mana kita rasa diri ini bagus, suami tetap di atas.

Esok aku ke mahkamah untuk dia lafaz cerai. Doakan aku.

YatieOwner

I Am Not Robot Korean Drama

| on
Saturday, January 20, 2018

I Am Not Robot Korean Drama. Assalamualaikum fellas. Lamanya tak update drama korean yang i tengah follow sekarang. Untuk awal tahun ni, i tengok drama ni. Setakat semalam je da masuk episod ke 28. Info drama ni akan berakhir dekat episod 32. Tak lama lagi. Tinggal beberapa episod je lagi kan. By the way, korang yang kdrama lovers macam i, korang tengah tengok drama apa erk? I suka tengok drama korean ala-ala romantik gitu. Boleh menangis tepi bucu katil. Hehe. Share lah drama, apa yang i patut tengok. :)

I Am Not Robot Korean Drama
pakcik google pinjam gambar seketul ya :)

YatieOwner

Khasiat Sarang Burung Walit

| on
Wednesday, January 17, 2018
Assalamualaikum fellas. Ni namanya rezeki. Terima mama ros sebab sudi bagi sarang burung walit seketul ni. Sebenarnya i tak pernah telan benda alah ni. Nak buat macam mana dan nak makan macam mana. Mama ros aka officemate i nak bagi, i tadah dua belah tangan i menerima. Hehe. Rupanya banyak juga khasiat dalam sarang burung walit ni kan? Depa kata sarang ni terbentuk daripada air liur burung walit. Ye? Ada juga i pernah dengar tentang sarang ni. Cuma tidak pernah terfikir nak dapatkan atau nak buat apa dengan beliau. Hahaha. Google jumpalah khasiat sarang burung walit yang dikongsikan oleh rakan blogger. I share dekat sini ya. 

Khasiat Sarang Burung Walit

Khasiat Sarang Burung Walit
terima kasih mama ros :)

ada yang kata harga untuk seketul sarang burung walit di atas boleh mencecah ratus ringgit. i no idea bout that. mungkin ada yang tahu berapa harga beliau untuk seketul? mari komen :)

# Zat kolagen yang terkandung dalam setiap sarang burung walet dapat melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

# Sarang burung walet dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga adalah nutrisi yang bagus untuk paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

# Pengambilan sarang burung walet ketika kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan.

# Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

# Untuk orang tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

# Untuk kanak-kanak, sarang burung berkenaan dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru.

# Dipilih sebagai makanan yang amat baik kepada para perokok selain dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin dan mencegah serangan barah. Sumber: http://anizyn.blogspot.com
Macam mana? khasiat yang sangat baik kan? Lepas ni sure i akan cuba untuk dapatkan khasiat daripada sarang burung walit :)

YatieOwner

Lafazkan Kalimah Cintamu Drama

| on
Tuesday, January 16, 2018
Assalamualaikum fellas. Scroll instagram semalam, tup-tup nampak instagram Nelydia Senrose tengah promo drama terbaru nely iaitu Lafazkan Kalimah Cintamu. Part best is, ada pula Datuk Farid Kamil sekali. Rasanya beliau hero drama ni kot. Sebut pasal Datuk Farid Kamil, mari jom kita doakan yang baik-baik sahaja, dan mari kita doakan segala urusan kes beliau dipermudahkan dan selesai dengan baik. Amin. Amin. Jom balik dekat tajuk utama.

Drama Lafazkan Kalimah Cintamu

Lafazkan Kalimah Cintamu Drama
 cutenya nely :)

Jangan lupa saksikan drama lafazkan kalimah cintamu gais. Semalam telah bermula episod pertama. Saksikan drama ni dekat astro ria saluran 104, astro ria hd dan juga saluran 132 setiap hari isnin hingga khamis jam 10.00 malam sebanyak 32 episod. Mari baca sinopsis gais.

Sinopsis Drama Lafazkan Kalimah Cintamu
Tengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. Kecetekan iman Tengku Hisham menyebabkan beliau menyalahkan anak bongsunya sebagai punca kematiaan isterinya. Selama 13 tahun Tengku Aqilah hidup di perantauan membina kehidupannya sendiri. Selepas tamat belajar Tengku Aqilah berhajat untuk kembali semula ke pangkuan keluarganya namun kepulangannya itu telah membuka tirai luka dalam hidupnya.

Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberikan Tengku Aqilah jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap tea lady di Syarikat milik keluarga mereka. Demi untuk menagih kasih seorang bapa Tengku Aqilah akur jua.

Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris melayu itu begitu angkuh dan sombong, di tambah pula dengan kedudukan bapanya, Tengku Hashim sebagai pemegang syer terbesar di Syarikat Megah Holdings. Kehadiran Tengku Aqilah di Syarikat itu begitu menjengkelkannya, sehinggakan mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar di mata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebenciaan terhadap dirinya.

Tengku Hashim, bapa saudara Tengku Aqilah amat menyanyangi gadis malang ini. Manusia hanya mampu merancang namun perancangan Yang Maha Esa lebih hebat dari segalanya. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir Tengku Hashim telah membuat satu wasiat yang telah mengubah segala-galanya. Apakah wasiat beliau itu? Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? Mampukah Tengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya? Begitu utuhkah api kebenciaan Tengku Ryan Ameer pada Tengku Aqilah?
Para Pelakon dan Watak dalam Drama Lafazkan Kalimah Cintamu

Farid Kamil sebagai Tengku Ryan Ameer
Nelydia Senrose sebagai Tengku Aqilah
Nadiyah Shahab sebagai Tengku Natasha
Adriana Adnan sebagai Farhana
Farez Ridzwan sebagai Azrul
Imam Shah sebagai Shafiq
Azri Iskandar sebagai Tengku Hisham
Liza Abdullah sebagai Tengku Azreena
Erissa Puteri sebagai Tengku Natasha
Nur Qistina Raisah sebagai Tengku Aqilah
Anne Abdullah sebagai Mak Kiah
Adibah Noor sebagai Kak Kembong
Nazia Mustafar sebagai Tuti
Azhar Sulaiman sebagai Tengku Hashim

Kredit and Thanks to: myinfotaip blog
Jangan lupa tonton gais.

YatieOwner

Custom Post Signature

Custom Post  Signature