Exclusive Breastfeeding ❤

10 April 2020

Exclusive Breastfeeding


Assalamualaikum fellas. For sure mommies mesti dah tahu penyusuan ibu secara semulajadi adalah susu yang terbaik for babies kan. Macam i yang belum ada rezeki untuk timang cahaya mata sendiri, bukan tak tahu, tahu sebenarnya, tapi tak lah semua benda i tahu. Lah ni totally zero. But, maybe kena biasa kan diri lah kot dengan info-info penyusuan ni. Kot-kotlah one day, inshaAllah ada rezeki timang cahaya mata sendiri. InshaAllah. Tak lah kekok kan.

Exclusive Breastfeeding
Sumber google


Tips Exclusice Breastfeeding


Ok, kat sini i nak kongsi tips yang i dapat dari laman web breastfeedingmy (sorry, link i dah delete since the link sudah tiada dalam carian) kot-kot newbies mommy yang tak tahu, and bila baca then dapatlah tambah ilmu tambahan berkaitan susu ibu kan. As mommy know that, susu ibu adalah susu yang terbaik untuk bayi anda.

Exclusive Breastfeeding

Bagaimana Mencairkan Susu Perahan yang diBekukan?

  • Rendam dalam semangkuk air atau lalukan di bawah air paip
  • Tuang susu yang telah cair ke dalam botol susu
  • Panaskan susu samaada menggunakan warmer atau rendam dalam semangkuk air suam
  • Elakkan daripada memasak atau menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk mencaikan atau memanaskan susu kerana akan menyebabkan kehilangan khasiat susu ibu
  • Selalu periksa suhu susu sebelum memberikan kepada anak
  • Setelah dicairkan, susu mestilah digunakan dalam masa 1 jam dan tidak boleh dibekukan semula
Exclusive Breastfeeding

Berapa Lamakah Susu Perahan Boleh disimpan?

  • 3 bulan, (bahagian atas peti sejuk atau freezer)
  • 48- 72 jam, (bahagian bawah peti sejuk)
  • 4 jam, (suhu bilik)

Exclusive Breastfeeding 
Perkongsian Penyusuan Mommy Blogger

Dekat laman tu juga dikongsikan pengalaman para mommy blogger kita berkaitan penyusuan untuk bayi mereka.  

Exclusive BreastfeedingExclusive BreastfeedingExclusive Breastfeeding

Oh by the way, ini adalah artikel thanks for nuffnang, juga Kementerian Kesihatan Malaysia, kerana sudi datang beriklan dalam blog ini. Thank u both and those mommies, congrats for the newbie babies. Semoga artikel ini sedikit tidak banyak membantu mommies yang mencari tahu berkaitan Exclusice Breastfeeding.

Artikel dikemaskini semula; 100420
Toodles.

6 comments

  1. tak berjaya fully breastfeeading anak2. sedih :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;( ala, pegi tak tahu. maaf erk.
      tak pa. yang penting juga, adalah anak-anak sihat depan mata kan :) chill tau dear :)

      Delete
  2. sy bkn ibu yg gigih utk ekslusif bf.. hehe.. bila anto pengasuh sy bg fm.. bila ngn sy je sy df..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ok. kawan PG pun ada macam mila juga ;)
      oklah. as long baby sihat :)

      Delete

For coming and comment, thank u ya ♥ ;)

Thanks for Droping By! ;)

© Yatie Owner